Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță afirmă că s-a implicat activ în eforturile Uniunii Europene de a ajuta România în valul IV al pandemiei de Covid 19.
„În 1 octombrie, am am trimis o scrisoare Comisarilor Europeni Stella Kyriakides (Sănătate) și Janez Lenarčič (Gestionarea crizelor) prin care le-am cerut ajutor urgent pentru spitalele din România, care erau depășite de numărul mare de bolnavi de COVID- 19. Uniunea s-a mobilizat, iar multe țări membre ne-au trimis medicamente, ventilatoare, concentratoare de oxigen și anticorpi monoclonali. Mai mult, în cadrul vizitei oficiale pe care am efectuat-o recent la Organizația Mondială a Sănătății, la
Geneva, i-am cerut personal ajutorul șefului OMS, dr. Tedros Adhanom. Am cerut ajutor imediat, de urgență, pentru că OMS dispune de echipamente care ne pot fi necesare în gestionarea pandemiei, dar am cerut și ajutor de durată, în special ca să combatem ezitarea în privința vaccinurilor. La câteva zile dupa vizita mea, 200 de concentratoare de oxigen oferite de OMS au fost trimise în România”, a declarat Nicu Ștefănuță.
„Trebuie reduse inegalitățile între state în tratarea cancerului”
Eforturile eurodeputatului Nicu Ștefănuță în materie de sănătate s-au axat și pe reducerea inegalităților între state în tratarea cancerului. În calitate de coordonator al Comisiei pentru Lupta Împotriva Cancerului, Nicu Ștefănuță a participat recent la mai multe întâlniri organizate atât la Geneva, la sediul OMS, în prezența Directorului General, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, cât și la Lyon, la Agentia Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) și la Hospices Civil de Lyon (HCL).
“Am stabilit contacte europene importante care să ajute România să reducă inegalitățile în ceea ce privește lupta împotriva cancerului. Este complet nedrept ca un cancer pediatric să răpească 80% din suferinzi în țările sărace și 20% în cele bogate. Trebuie neapărat să reducem aceste inegalități, să avem un standard minim al sănătății europene în fiecare stat al UE”, a menționat Nicu Ștefănuță.
Nicu Ștefănuță va lansa în zilele următoare un ghid axat pe posibilitățile de finanțare europeană în materie de sănătate, destinat atât autorităților publice, cât
și spitalelor, ONG-urilor sau centrelor de cercetare în domeniul medical.
„Vreau ca, prin acest ghid, să le arăt celor responsabili de sistemul sanitar din România că soluțiile europene există, ele trebuie doar cunoscute și accesate. Ghidul arată care sunt programele operaționale naționale prin care pot fi accesate fonduri pentru sănătate, care sunt cheltuielile eligibile și, bineînțeles, cine sunt beneficiarii. În final, ghidul arată care sunt sistemele europene pe care autoritățile naționale le pot activa în caz de criză sanitară”, a mai spus eurodeputatul.