Odată încheiată tragedia elenă a Grexit-ului, după ce noul program de ajutor financiar a fost votat atât de parlamentarii din Grecia cât şi cei din Germania, leul a recuperat o bună parte din pierderile suferite începând cu jumătatea lui aprilie.
Cursul euro a scăzut de la 4,4196, la începutul perioadei, la 4,4097 lei, în 21 iulie, minim al ultimelor aproape trei luni.
Marcările de profit, după nouă şedinţe consecutive de apreciere ale leului faţă de euro, cotaţiile din piaţă cobroând cu circa 9 bani, au provocat, la finalul perioadei, o uşoară creştere a euro, cursul urcând la 4,4172 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,4150 şi 4,4230 lei.
De obicei, în perioada iulie – august leul are o evoluţie apreciativă faţă de euro, aceasta datorându-se revenirii în ţară, în concediu, a românilor care muncesc în srăinătate, asigurând astfel o creştere a intrărilor la nivelor caselor de schimb valutar. De asemenea, parcursul pozitiv al economiei oferă încredere. Recent, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat că PIB-ul va avea o creştere solidă în acest an, de 4%.
Pentru următoarele săptămâni este de aşteptat ca euro să fluctueze între 4,40 şi 4,43 lei, existând posibilitatea ca media să coboare, pentru scurt timp, la 4,39 lei.
Evoluţia leului va rămâne, însă, „la mâna” factorilor externi, în principal decizia Rezervei Federale americane. O majorare a dobânzii va provoca ieşiri de capital speculativ, care vor determina deprecierea leului. Pe plan local, principalul risc îl reprezintă căderea actualului Executiv, dar efectele vor fi unele pe termen scurt.
Decizia tot mai sigură a Rezervei Federale americane de a majora în acest an, cel puţin o dată, dobânda din SUA în contrast cu BCE care derulează un program de injectare de lichidităţi, menţinând în această perioadă dobânda aproape de 0%, face din dolar un câştigător.
Cursul monedei americane a crescut de la 4,0517 lei, la începutul perioadei, la 4,0785 lei, la jumătatea ei. La finalul intervalului media a scăzut la 4,037 lei, într-o şedinţă în care cotaţiile au fluctuat între 4,029 şi 4,057 lei.
Media monedei elveţiene, care s-a tranzacţionat pe pieţele internaţionale între 1,04 şi 1,051 franci/euro, a scăzut de la 4,2408 lei, la începutul intervalului, la 4,2121 lei, la finalul acestuia, un curs mai scăzut fiind înregistrat în data de 4 iunie.
Perechea euro/dolar a scăzut de la 1,0962 dolari, la începutul perioadei, la 1,0809 dolari cel mai scăzut nivel începând cu sfârşitul lui aprilie. Deprecierea a fost cauzată de programul de relaxare cantitativă a BCE, care injectează lunar 60 miliarde euro în economia zone, program care se va derula, cel puţin până în septembrie 2016.
Creşterea plasamentelor în moneda americană a avut ca efect şi scăderea preţului unciei de aur, în piaţa de la Londra, la 1.095 dolari, minim al ultimilor peste cinci ani. La depreciere a contribuit şi publicarea cifrelor privind rezervele Chinei, care au crescut la 1.658 tone, cu 57% mai mari decât cele înregistrate în 2009.
Analiza cuprinde perioada 16 – 221 iulie