Euro a încheiat săptămâna la 4,52 lei

Alegerile prezidențiale din SUA și victoria neașteptată a lui Donald Trump au fost principalele teme care au dominat piețele internaționale, dar și cea locală, leul având o evoluție depreciativă față de principalele valute.

Cele mai mari fluctuați le-a avut raportul dolar/leu, evoluție corelată cu cea a perechii euro/dolar. Media de la începutul perioadei a fost de 4,0639 iar cea de la jumătatea ei de 4,0643 lei, însă cotațiile au coborât, după anunțarea victoriei republicanilor, sub 4 lei. Odată trecut șocul, cererea de dolari a crescut spectaculos pe piețele internaționale iar cursul a crescut la finalul perioadei la 4,1469 lei, nivel care nu a mai fost atins de la începutul lui februarie.

Volatilitatea cursului euro a fost redusă dar tendința a fost una de depreciere pentru leu, pe fondul deteriorării percepţiei faţă de pieţele emergente. Au avut loc ieșiri de pe toate piețele din regiune, în contextul în care se așteaptă o creștere a inflației în SUA („Trumpflation”), investitorii devenind mai interesați de plasamentele în obligațiuni ale statelor dezvoltate. În aceste condiții euro a crescut până la 4,434 zloți, respectiv la 309,9 forinți.

La noi, euro a început perioada la 4,4987 și a sfârșit-o la 4,5125 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat la 4,504 – 4,519 lei, pentru ca seara să fie atins un maxim de 4,523 lei.

Media monedei elvețiene, care s-a apreciat pe piețele internaționale de la 1,083 la 1,071 franci/euro, a crescut de la 4,1622 la 4,2041 lei, maxim care nu a mai fost atins de la finalul lui iulie trecut.

Dezinteresul față de titlurile de stat s-a resimțit în eșecul suferit de Finanțe, care nu au reușit să plaseze o emisiune cu scadența în 24 septembrie 2031, care a avut o valoare de 200 de milioane de lei, oferta băncilor fiind de doar 150,6 milioane lei.

Despre evoluția dobânzilor, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că „dacă va fi un impact asupra politicii monetare în sensul de stimulare ceva mai rapidă – cu toate că Fed a anunţat că se uită cu foarte mare atenţie la cifrele de creştere economică şi de şomaj, deci întârzieri de majorări de dobândă, impactul asupra Europei va exista, pentru că se schimbă raportul de dobânzi pe principalele pieţe”.

Revizuirea pozitivă de către investitori a aşteptărilor privind direcția pe care o va lua economia americană sub conducerea noului preşedinte ales Donald Trump şi declarația de ultimă oră a vicepreşedintelui Fed, Stanley Fischer, care a considerat că perspectivele de creştere a economiei SUA sunt suficient de solide pentru a permite o majorare a dobânzii-cheie, au asigurat întărirea dolarului față de euro.

De la 1,13 dolari, imediat după anunțul victoriei lui Donald Trump, euro a scăzut la finalul perioadei până la 1,0830 dolari, minim al ultimelor opt luni, când piețele americane s-au închis la 1,0859 dolari.

Aprecierea monedei americane a adus o scădere a prețului unciei de aur în piața specializată de la Londra. De la valori de peste 1.300 dolari, aceasta a coborât la fixingul de vineri seară la 1.224 dolari.


Analiza cuprinde perioada 7 – 11 noiembrie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura