Zona Industrială Vest a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, cea de-a treia ediţie a Sibiu Quality Days, singura conferinţă din România dedicată managementului calităţii. Oswald Kolb, directorul general al unităţii Continental Automotive Systems de la Sibiu, a prezentat situaţia firmei, dar şi planurile de viitor.
Continental este una dintre puţinele companii care a cunoscut o creştere a afacerilor, în ciuda crizei. În luna februarie a acestui an, s-a dat startul producției în noul modul IV, iar în luna iulie compania a ajuns la 2.000 de angajaţi. De asemenea, se preconizează că 15 milioane de piese vor fi produse până la sfârşitul acestui an, iar Kolb se așteaptă la o creștere continuă pentru viitor. La Sibiu se produc piese pentru aproape toate mărcile auto comercializate în Europa, de la Dacia şi Skoda la Mercedes Benz, Audi, BMW, Porsche sau Jaguar
Reţeta reuşitei
Oswald Kolb recunoaşte că şi Continental Sibiu a resimțit criza. „Criza a însemnat pentru noi că am pierdut o uşoară parte a creșterii plănuite. Cu toate acestea, am crescut în 2008 și 2009”, se mândreşte el. La începutul activităţii sale la Sibiu, a trebuit să lupte şi el cu prejudecăţile, dar acum a impus un standard de calitate recunoscut. „Mi-a luat ceva timp pentru a-i convinge pe clienţi că se pot produce produse de calitate în ţări precum Polonia, Cehia, Ungaria și, mai ales, România”, spune Kolb.
Întâlnirea ideilor de succes
Ediţia din acest an a Sibiu Quality Days (SQD) s-a desfăşurat în zilele de 9 şi 10 noiembrie. La eveniment au participat 30 de directori și manageri de calitate de la companii naţionale şi internaţionale, cum ar fi Bosch Rexroth, Hartmann sau Flaro Prod. Conferința a fost organizată de compania de consultanță Werner Seeger Qualitätsmanagement Romania (WSQR), cu sediul în Cisnădioara. „Dorim să promovăm calitatea la companii din ţară. Acesta este un factor de succes în competiția internațională, cum dovedeşte Continental, dar este şi important pentru firmele românești”, este de părere Werner Seeger, director general al WSQR. Pe calitate se bazează şi Cristian Şuteu, director general al SC Autonova S.A. din Satu Mare, unul dintre speakerii conferinţei. Alături de el şi-au împartăşit experienţele Ernst Holzheimer, fostul director general de la Eybl Automotive din Timișoara, Christian Curec, Plant Manager la Prevent, Radu Ghiţa, manager de calitate la Eduard Hartmann – Cisnădie, şi dr. Raluca Oprişiu, avocat la biroul de avocatură Stalfort. „Managementul calității este ca o poliţă de asigurare. Acesta reduce riscul unei companii, mai ales în vremuri dificile economic, așa cum vedem din nou în Europa”, a punctat Seeger, la încheierea evenimentului.
30
de directori și manageri de calitate s-au întâlnit la SQD 2012