Este România campioană la creșterea prețului la gaze și electricitate?

Cu puțin timp în urmă un oficial român, afirma că scăderea prețului la gaze și electricitate a determinat scăderea veniturilor la bugetul de stat. Datele EUROSTAT arată că prețul în trimestrul I 2023 față de perioada similară din anul 2022 a crescut cu 77% pentru electricitate (locul 3 în Europa) și de 134% la gazele naturale (locul 2 în Europa), transmite Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Este România campioana creșterii prețurilor în Europa?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie analizată Metodologia EUROSTAT privind statistica prețurilor. Prețurile EUROSTAT pentru populație sunt prețurile din contractele existente între furnizori și consumatori. Aceste prețuri nu au fost efectiv achitate de către consumatori, deoarece consumatorul a plătit prețul plafonat.

Analizând datele, se constată că în fapt prețul efectiv plătit la gaze a fost în creștere cu cca 5% la gaze (a 4 cea mai mică creștere din Europa) și cu cca 8% la energie electrică (a 3 cea mai mică creștere din Europa).

Aceasta este creșterea reală a prețului efectiv plătit la gaze și energie electrică de populația din România între semestrul I 2023 și Semestrul I 2022.

Creștere prețului este cauzată de modificările legislative care au apărut în Semestrul II 2022 și care a determinat creșterea numărului consumatorilor care au plătit preț plafonat de 1,3 lei/kWh cu TVA inclus (acei care au consumat efectiv în luna de consum mai mult decât 255 kWh).

În situația gazelor, ușoara creștere este cauzată de expirarea contractelor încheiate după anul 2020 pe o perioadă care includea și luni din anul 2022, cu prețuri la gaze sub 0,2 lei/kWh.

Analizând prețurile efectiv plătite la gaz și electricitate (prețurile plafonate), România se șăsește în rândul țărilor cu prețuri efectv plătite mici la nivel European la gaz și electricitate.

În situația în care s-ar fi aplicat în România propunerile Asociației Eergie Inteligetă (AEI) (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/romania-nu-are-intamplator-cele-mai-mari-cresteri-ale-preturilor-la-gaze-si-energie-electrica-din-europa/ ), românii ar fi putut plăti prețuri și mai mici la gaze și energie electrică și ar fi putut să fie țara unde să nu existe nici o creștere a prețului între Semestrul I 2022 și Semestrul I 2023 la gazele naturale.

Totuși, datele EUROSTAT, privind creșterea prețului efectiv plătit la gaze Semestrul I 2023/Semestrul I 2022, nu trebuie neglijate, acestea reprezintă un mare semnal de alarmă și scoate în evidență o mare problemă: arată unde se vor găsi prețurile în România post plafonare în raport cu prețurile din țările europene!!!.

Aceste statistici trebuie interpretate în mod correct și chiar dacă creșterea prețului efectiv plătit de populație nu a fost mare, statisticile arată nefuncționarea clară a pieței de gaz și energie electrică în România și o mare îngrijorare față de momentul în care plafonarea nu se va mai aplica, susține Dumitru Chisăliţă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura