„ESTE FILM”: primul festival de film european al Sibiului

ESTE FILM Festival aduce la Sibiu peste 30 de proiecții de film european, în perioada 24 – 27 martie, în trei locații: Aula Magna – Biblioteca ULBS, Librăria Habitus și St. Andrews Scottish Pub.

Cinema-ul european ne amintește că filmul e un produs artistic, nu doar divertisment pe bandă rulantă. Un festival propriu de film european este ceea ce unei foste Capitale Culturale Europene îi lipsea… până acum. ESTE FILM aduce la Sibiu 30 de proiectii de film european și propune patru secțiuni dedicate promovării celor mai bune filme europene lansate în ultimii doi ani, dar și alte producții care s-au remarcat de-a lungul anilor.

Cele mai bune din Europa

„Best of Europe” – secțiunea principală a festivalului cuprinde cele mai bune filme lansate în ultimul an în Europa. Selecția se realizează în funcție de palmaresul acestor filme în cadrul festivalurilor importante de gen. Din acestă secțiune fac parte mult premiatul „Youth; AMY” – documentarul care a câștigat Oscarul anul acesta. „Dheepan” – câștigător al premiului Palme d’Or în 2015 sau „Winter Sleep”, câștigătorul Palme d’Or din 2014.

Filme românești

Secțiunea „Film românesc” își dorește să pună în valoare cele mai noi producții autohtone. În deschiderea festivalului, proiecția filmului „Ilegitim” va avea loc în prezența regizorului Adrian Sitaru și a echipei. „Orizont”, o adaptare a nuvelei „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici, aduce povestea într-un cadru contemporan și o atmosferă de thriller. „Muntele magic” este un film de animație în regia Ancăi Damian, cea care a realizat și „Crulic – Drumul spre dincolo” și reprezintă, conform spuselor regizoarei, a doua parte a unei plănuite trilogii despre eroism. De neratat este și „Comoara”, un film cu o poveste spusă incredibil de regizorul Corneliu Porumboiu, câștigător la Cannes al premiului „Un Certain Regard” pentru acest film.

Accent pe filmul maghiar

„In Frame” se concentrează, anul acesta, pe filmul maghiar, care ne fascinează cu subiecte reale urmărite de aproape. Sâmbătă, „Son of Saul”, câștigător al unui Oscar în 2016 pentru cel mai bun film străin, rulează la Aula Magna a ULBS. Tot în acestă categorie vor putea fi urmărite scurtmetraje ale aceluiași regizor, László Nemes, iar duminică, la Librăria Habitus, va rula un film de referință în cinematografia maghiară – „Calul din Torino”, al lui Béla Tarr.

Secțiunea „Experiențe” propune publicului sibian un maraton al trilogiei „Millennium“ – ecranizările suedeze ale cărților lui Stieg Larsson. Festivalul propune, de asemenea, un mod inedit de a vedea un set de scurtmetraje regizate de Radu Jude și Bogdan Mureșanu. În cazul acesta, aude cine nu vede, vede cine nu aude.

Biletele pot fi cumpărate de la Librăria Habitus, de luni până sâmbătă, între orele 10.00 și 20.00, și înainte de fiecare proiecție, în limita locurilor disponibile. Prețul unui bilet este 10 lei, exceptând maratonul trilogiei Millennium, pentru care biletele costă 20 lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*