ESTE FILM Festival revine în 2023: 10-14 mai, ediția a șaptea

ESTE FILM Festival revine între 10 și 14 mai la Sibiu cu o selecție de filme europene apreciate internațional, cu o competiție de scurtmetraje, dar și cu filme românești lansate în premieră națională sau locală.

Spațiul de proiecție principal de anul acesta este Centrul Cultural ”Ion Besoiu” Sibiu, hubul festivalului, la care se adaugă Sala Oglinzilor de la Forumul German – transformată în sală de concert, dar și în dormitor cu filme – și Consomme Bistro, un spațiu fermecător și intim, devenit pentru prima oară spațiu de proiecție ESTE FILM Festival.

A 7-a ediție se deschide cu un film românesc, TIGRU, proiectat în avanpremieră națională. Proiecția va avea loc miercuri, 10 mai, de la ora 20.00, la sala mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu. Filmul va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri, în prezența regizorului Andrei Tănase, a actorului Alex Velea și a producătoarei Irena Isbășescu.

TIGRU spune povestea Verei, în vârstă de 31 de ani, medic veterinar la o gradină zoologică dintr-o mică localitate din Transilvani, măcinată de probleme personale și în pragul unei căderi nervoase. Un tigru de la Zoo evadează, iar Vera este nevoită să plece în căutarea lui.

Filmul a fost nominalizat la Marele Premiu al Juriului în cadrul Festival premiers plans D’Angers 2023.

Competiția de scurtmetraj românesc de ficțiune ajunge la a patra ediție și aduce publicului 8 scurtmetraje selecționate de Iulia Blaga, jurnalist și critic de film, scurtmetraje din care un juriu prezent la festival va alege câștigătorul.

În secțiunea Film Românesc avem ocazia să vedem și lungmetrajele Spre Nord, Boss și  Almanah Cinema. Șase filme scurte, în regia lui Radu Jude.

De asemenea, vom găzdui și anul acesta filmele LUX Audience Award, cu intrare liberă, iar secțiunea In Frame va fi dedicată filmului norvegian.

În cadrul secțiunii Best of Europe vor fi proiectate titluri precum Cei opt munți care a câștigat Premiul juriului la Cannes în 2022 și Saint Omer, film francez câștigător al Leului de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, 2022. Subsecțiunea Outside Europe aduce filmele Toate fricile lui Beau și Oldboy, regia Park Chan-wook, câștigător al Marelui Premiu al Juriului la Cannes în 2004.

Anul acesta la CinExplorez copiii și adolescenții vor avea ocazia să vadă animații precum  Aventurile lui Pil și Icar – băiatul care a zburat prea aproape de soare, dar și documentarul Alis, această proiecție fiind urmată de discuții moderate de un psiholog.

O noutate anul acesta reprezintă organizarea primei ediții LINE-UP: International Academy & Networking for Festival Managers, primul proiect de acest gen din România, realizat în coproducție cu alte 2 țări partenere, Serbia și Republica Moldova. Proiectul e conceput ca o întâlnire anuală între manageri de festivaluri de film și teatru, profesori universitari și studenți dornici să se lanseze în acest domeniu.

În acest an, festivalul va combina mai multe arte, astfel încât spectatorii se vor putea bucura de momente muzicale oferite de The Eclectors și Elven Bird, precum și de o expoziție foto ce îi are în prim-plan pe invitații de la ESTE FILM Festival din 2022, surprinși prin obiectivul lui Vlad Dumitru.

Biletele la festival pot fi achiziționate online prin Eventbook (https://eventbook.ro/festival/este-film-festival-sibiu), și din incinta Centrului Cultural “Ion Besoiu” Sibiu, în limita locurilor disponibile.

Prețul unui bilet unic este de 20 lei pentru toate categoriile de vârstă, 12 lei pentru proiecțiile de film dedicate exclusiv pentru copii și adolescenți, din cadrul secțiunii CinExplorez și 30 de lei pentru evenimentele speciale Dormitorul cu Filme și Concert Elven Bird.

Programul poate suferi mici modificări ulterioare. Varianta actualizată va fi disponibilă pe site-ul festivalului, www.estefilm.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura