Eroii nu mor niciodată. Comemorarea luptătorilor anticomuniști din Țara Făgărașului, la Cruce – foto/video

La Crucea-monument  s-a oficiat duminică, 21 iulie, parastasul eroilor anticomuniști din Țara Făgărașului, eveniment în cadrul manifestării ,,Zilele Rezistenței“, titrează Monitorul de Făgăraș.

Au participat câteva sute de persoane din Țara Făgărașului, dar și din țară și străinătate. Organizatorii au stabilit garda la Cruce prin tineri îmbrăcați în portul popular cu steaguri în mâini. Tinerii din organizațiile participante au fluturat steaguri și au afișat bannere cu chipul lui Ion Gavrilă Ogoranu și simbolurile specifice organizațiilor din care fac parte.  Întreaga organizare a creat o puternică emoție colectivă. Printre participanți s-au aflat mulți dintre urmașii foștilor deținuți politic. Eugenia Petrișor, sora cea mică a lui Ion Gavrilă Ogoranu, a stat cu emoție pe tot parcursul ceremonialului. Viorica Marcu, fiica fostului deținut politic Viorel Leluțiu din Rucăr, a plâns la fiecare luare de cuvânt. Au mai fost prezenți: Rodica Geamăn și Mircea Geamăn, fiii fostului deținut politic Victor Geamăn din Rucăr, Lucia Noian, fiica fostului deținut politic Liviu Fogoroș din Rucăr, Violeta Peptea, fiica lui Gheorghe Hașu, Doina Ilea, fiica  Minodorei, sora luptătorilor Andrei și Gheorghe Hașu, nepoata Mariei Cornea din Ileni, Gheorghe Lazea, fiul Ilenei Gavrilă, sora cea mare a lui Ion Gavrilă Ogoranu, nepotul lui Ioan Chiujdea din Berivoi, urmașii foștilor deținuți politici din Dejani, Breaza, Săvăstreni, Săsciori, Viorica Lupu, fiica fostului deținut politic Vasile Bucelea din Viștea de Sus, Ioan Bucelea, fost deținut politic, vicepreședinte AFDPR. A participat președintele AFDPR Olt, Chițimia Eustațiu, Soare Constantin, fost deținut de la Motru, foști deținuți politici din Mureș, o delegație de la Galtiu, satul care l-a adoptat pe Ion Gavrilă Ogoranu, etc. Doi preoți călugări de la Mănăstirea Brâncoveanu au oficiat slujba, care s-a încheiat cu ,,Veșnica pomenire“.

Depunere de coroane

Un moment emoționant a fost dat de depunerea de coronae la monument. Lucia Baki, membru al Fundației ,,Ion Gavrilă Ogoranu“, directorul ziarului ,,Monitorul de Făgăraș, a prezentat momentul, fundalul fiind asigurat de vocea înregistrată a lui Ion Gavrilă Ogoranu cu Imnul partizanilor, text Nicolae Mazilu, membru în Grupul Gavrilă“ din Munții Făgărașului.

,,Guvernul României – Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist. A depus coroana  dna Irina Leulescu. A urmat senatorul Marius Toanchină, apoi AFDPR Olt prin președintele Chițimia Eustațiu și Constantin Soare. Comunitatea Ileni a depus o coroană prin primarul comunei Mândra, Șerban Ioan Taflan, Gheorghe Greblea și femeile satului. O coroană a fost depusă de ziarul ,,Monitorul de Făgăraș“ prin directorul Iosif Baki,   însoțit de Viorica Marcu, fiica fostului deținut politic Viorel Leluțiu“.

 ,,Cercetați și veți găsi multă informație despre lupta de rezistența anticomunistă“

,,Vă felicit pentru prezența dumneavoastră la această comemorare, salut tinerii care și-au sacrificat două zile din posibilele lor vacanțe pentru a fi aici, la un loc de spiritualitate creștină și națională, pentru a lua apă vie din izvoarele mănăstirii, pentru a lua apă vie din lupta acestor tineri care sunt comemorați și scriși pe această cruce. Mulțumesc mănăstirii pentru efortul pe care îl face în fiecare an de a ne găzdui, de a ne permite derularea întâlnirilor din sala academiei, pentru a putea schimba informații, idei, pentru a putea vorbi liberi despre jertfa și lupta atâtor și atâtor români împotriva comunismului. Mulțumesc tuturor celor care se gândesc în această zi, lăsată de Ion Gavrilă de comemorare la cruce de ziua de Sfântului Ilie, pentru a face această slujbă și rugăciune de pomenire și pentru a putea vorbi liber despre   valorile adevărate ale neamului românesc. Am provenit   în aula Academiei anul 1949 și îmi revine în gând prezența, aici, în anul 2000, lângă Ion Gavrilăl a  părintelui Nectarie, Nicolae Ciolacu haiduc din lupta de rezistență a  dobrogenilor, care a vorbit atunci pentru întâia și ultima oară, la sfârșitul lunii august trecea la Domnul. La cei 98 de ani s-a ridicat de pe scaunul care era, nu mai avea puterea să se țină în picioare,  faceți socoteala peste o lună trecea la Domnul,  și cu o voce tunătoare a spus ,,Gogu Puiu“. Am înlemnit toți cei care eram în auditoriu. Ieri am pomenit că s-au împlinit 75 de ani de când acel erou al Rezistenței dobrogene a pierit urmărit fiind de forțe de securitate explodat de o grenadă pe care o avea asupra sa. Poveștile eroice ale acestor luptători sunt nenumărate și sunt cuprinse în cărți, filme, mărturii. Vă spun, celor tineri, cercetați că veți găsi multă informație despre toate aceste   acte de eroism, suferințe ale familiilor, suferințe ale femeilor din familiile lor  în cărți, le găsiți în reviste, le găsiți pe site-uri, le găsiți pe internet.  Mai suntem puțini cei care, acum 29 de ani,  în 1995, am participat la acea primă întrunire de sfințire a acestui monument, dar cei care mai suntem din acea perioadă stăm la dispoziția tuturor celor care vor dori să se informeze, să afle, să se ridice spiritual prin jertfa acestor tineri din anii 40, 50, 60. Aceste  lucruri   cu trecerea timpului devin puțin vehiculate în spațiul public, fie sunt rămase  între coperțile unor cărți care nu se citesc, fie sunt neinteresante pentru mulți dintre dumneavoastră. Faceți și încercăm și noi să facem ca aceste lucruri să rezidească interesul dumneavoastră pentru istorie, pentru dreptate, pentru propășirea neamului. Vom fi aici și la anul și chemăm pe toți cei care   s-au alimentat interior din această prezență să revină pentru a continua această manifestare de suflet și de credință“ a spus Coriolan Baciu, președintele Fundației ,,Ion Gavrilă Ogoranu“.   

 ,,Avem o istorie de peste 2000 de ani care este plină de eroi“

,,Voi încerca doar să punctez câteva lucruri, dar nu pentru slava noastră deșartă, fiindcă noi nu avem niciun merit că suntem urmași de-ai lor, ci doar pentru a ne aminti încă o dată că nu suntem un popor de idioți, nu suntem un neam fără identitate, care nu știm de unde vine și unde se duce, suntem țara cu cea mai lungă și cea mai amplă rezistență armată anticomunistă din toate fostele țări comuniste. În nicio țară din blocul comunist nu a existat o rezistență armată care să dureze din 1944  și până în 1962,  când au fost lichidate ultimele grupuri de rezistență. În nicio țară ocupată de Uniunea Sovietică nu a existat o luptă atât de îndârjită și de aceea și represiunea a fost pe măsură. În nicio țară ocupată de Uniunea Sovietică nu a existat un al doilea ,,Experiment Pitești“, care să-l întreacă în monstruozitate.  Nu putem ridica noi generații tinere de calitate morală fără fundamentul indispensabil al memoriei, al amintirii permanente, al conștiinței amintirii faptului că avem o istorie de peste 2000 de ani care este plină de eroi, că în fiecare colț al acestei Țări a Făgărașului sau al României,  oriunde săpam, e posibil să găsim oase de martiri care s-au opus cu arma în mână sau prin grai sau  prin credință comunismului ateu instaurat de Rusia sovietică. Se atentează chiar la sufletele copiilor noștri, se dorește să fie pervertiți și învățați cu o ideologie care răstoarnă toate valorile pe dos, nu putem accepta așa ceva nici din dreapta nici din stânga, nici din est și nici din vest. Sigur că este bine că suntem în NATO, este bine că suntem în structurile euro-atlantice și pentru asta au luptat și au militat toți cei pe care îi comemorăm astăzi, inclusiv supraviețuitorii de după 1990.  Dar trebuie să știm că suntem acolo ca parteneri și să fim demni, să nu primim orice surogat de ideologie și mai ales să nu renunțăm niciodată la Hristos și la credința străbunilor noștri. Aș vrea să menționez și câteva organizații de tineri care sunt prezente: Comunitatea identitară, Camarazii,  Grupul IYHAK din Serbia, organizația Uniți sub Tricolor, ca urmași ai grupului de rezistență Dumitru Apostol de pe Valea Topologului,  Asociația Culturală Aurel A. Mureșianu și nu în ultimul rând frații noștri de la Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe împreună cu domnul Dan Grăjdeanu și mulți alții. Îl menționez și pe domnul Ionel Omoran, președintele Mișcării Naționale Creștine a Românilor din Serbia și primar din localitatea Straja din Serbia“ a spus Florin Dobrescu, secretarul Fundației ,,Ion Gavrilă Ogoranu“.

 ,,Sunt  paradoxuri ale istoriei care te umplu de amărăciune“

,,Mă bucură prezența foștilor deținuți politici în frunte cu domnul Octav Bjoza. Poate că n-ar trebui să rostim cuvinte doar să-i privim în ochi și asta ar fi cel mai puternic discurs. E un mare dar de la Dumnezeu că mai sunt încă printre noi, pentru că dacă nu i-am mai avea pe oamenii aceștia ne-ar rămâne doar cărțile. Uitându-ne și în societate am putea crede că acea generație eroică nu a existat, atât de mare cred că este distanța dintre ei și noi. Dacă Ion Gavrilă Ogoranu s-ar fi născut evreu, englez, francez sau american, astăzi ar fi fost sărbătoare internațională,  învățam despre el la toate disciplinele, inclusiv cele care nu au legătură cu istoria, îi vedeam chipul în toate librăriile, în magazine, în filme, dar s-a născut român, iar românii nu știu încă să prețuiască acea generație, o generație martirizată în 3 dictaturi,  sub Carol, sub Antonescu, sub comuniști, o generație care acum este întemnițată într-o închisoare a memoriei.  Care este vina,  neajunsul și păcatul acestei generații de eroi de a fi veșnic cu statutul de deținut, fie și simbolic, fie și al memoriei? Cred că vina lor este neputința noastră. Gândiți-vă ce s-a făcut cu așa zisul proces al comunismului de 30 de ani? Ce a rămas din procesul comunismului? Nimic. A rămas o instituție și o așa zisă acuzație de colaborator al securității care nu mai folosește memoriei  celor din închisori, mai folosește doar ca armă politică  folosită, culmea, tot de securiști între ei când vor să-și invalideze câte un concurent politic. Cu asta am rămas din procesul comunismului. Apoi au venit partenerii noștri americani și sub presiunea ,,celor mai buni prieteni“ care ne-au făcut legătura cu partenerii americani, o grupare de evrei bolșevici, a trebuit să trecem la index generația interbelică și rezistența anticomunistă, care nu mai este în opinia lor legitimă și dezirabilă într-un regim democrat. Dar culmea, aceiași parteneri americani, în țările baltice,  fac expoziții și filme despre grupările de  ă partizani, care mulți dintre ei au luptat în trupele SS. Sunt  paradoxuri ale istoriei care te umplu de amărăciune, de frustrare. Dar cu toate astea, trebuie  să fim  cu gândul la bătrânii pe care i-am cunoscut și pe care încă îi avem între noi și să medităm la faptul că după atâția ani de închisoare, după atâta suferință, priviți-l și pe domnul Bjoza, în continuare au conștiința că au o datorie față de țară. Dacă am putea să ne imprimăm în suflete acel suflu românesc am fi salvați. Astăzi se face campanie despre eroii României și se prezintă o succesiune de la voievozii și se oprește această enumerare eroilor la secolul IX,  la Avram Iancu. E lesne înțeles de ce  se oprește acolo, dar totuși țineți cont că nu s-a oprit  eroismul românesc la Avram Iancu,  secolul XX poate că a dat eroi cât întregul mileniu. Aș încheia cu cuvintele lui Ion Gavrilă Ogoranu  care spunea cu mare înțelepciune, dar nu cu resemnare, ,,munții au fost acolo pentru toți, faptul că doar unii dintre tineri au avut curajul să urce și să lupte împotriva comunismului, istoria va trebui să se mulțumească cu ei“. E de reflectat la acest cuvânt grav“ a spus Alexandru Costache.

Imnul luptătorului căzut

Florin Dobrescu a citit numele luptătorilor din Munții Făgărașului, audiența completând la fiecare nume ,,Prezent!“.  S-a cântat apoi ,,Imnul luptătorului căzut“, moment care a încheiat manifestarea, dar cu îndemnul ca în anul 2025 să fim mai mulți la Comemorarea de la Cruce, ca o recunoaștere a luptei anticomuniste.  (Lucia BAKI)

foto/video: Monitorul de Făgăraș

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura