Epidemie de isterie

Noul coronavirus a pătruns în România, dar la Sibiu încă nu sunt motive de îngrijorare. „Nu avem niciun caz de coronavirus şi niciun suspect de coronavirus“, anunță autoritățile sanitare. Cu toate acestea, cozile au devenit interminabile la farmacii și supermarketuri. Măștile de protecție nu se mai găsesc în nici o farmacie, iar oamenii au ajuns să le ceară de la voluntarii Crucii Roșii care vând mărțișoare în centru.

„Avem la această oră 40 de cetăţeni izolaţi la domiciliu. Nu avem niciun caz de coronavirus şi niciun suspect de coronavirus. De asemenea, nu există nimeni în carantină în judeţul Sibiu“, a precizat ieri Krisztina Gaal, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.

Punct de tranzit

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu susține că poate spitaliza, în condiţii de siguranţă, zece pacienţi suspecţi de coronavirus, la Secţia Infecţioase, după ce inițial declarase că există două paturi pregătite dacă apar aceste cazuri în judeţ.

„În momentul de faţă, noi avem amenajat la demisolul secţiei de Infecţioase cinci saloane cu două paturi, deci sunt zece paturi disponibile, care nu sunt toate goale în momentul de faţă, dar o rezervă de două paturi este permanent ţinută liberă. În cazul în care suntem informaţi că sunt mai multe cazuri, eliberăm acele rezerve, pacienţii care nu sunt gravi îi transferăm la secţia de Dermatologie, unde am eliberat tot parterul, şi pe secţia Medicală I şi Medicală II. Noi suntem doar punct de tranzit. În momentul în care se constată sau există o suspiciune, persoana respectivă este izolată, se recoltează probele, se transmit la Timişoara. În două ore după ce au ajuns acolo, avem confirmarea sau infirmarea, cum a fost cazul cetăţeanului italian. În cazul în care, Doamne fereşte, ar fi o confirmare, noi trimitem pacientul la Cluj sau la Bucureşti, deci nu va sta la Spitalul Judeţean Sibiu“, menționează directorul Cornel Benchea.

Cu mască, fără mască

Poliţiştii de la ghişee care lucrează direct cu cetăţenii au primit măşti de protecţie din dotarea colegilor de la Criminalistică. IPJ Sibiu a solicitat în jur de 1.000 de măşti şi tot atâtea perechi de mănuşi, precum și substanţe dezinfectante, pentru protecția angajaților care intră în contact direct cu publicul.

În nicio farmacie din Sibiu nu se mai găsesc măşti, potrivit Colegiului Farmaciştilor. Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Sibiu a anunţat că va controla toate farmaciile, să vadă dacă acestea respectă legea şi nu vor creşte în mod ilegal preţurile la măştile de protecţie cerute de populaţie.

Speriați de știrile de la televizor, sibienii au epuizat stocurile de măști chirurgicale din farmacii

„Există o criză. Noi, din fericire, ne-am aprovizionat cu 30.000 de măşti în luna ianuarie şi zilele trecute am mai adus încă 20 de combinezoane de protecţie, 35 de viziere, am mai achiziţionat în ultima săptămână 5.000 de măşti care sunt la UPU şi 4.000 la Infecţioase, 120 de halate de extraprotecţie, impermeabile, 30.000 de botoşei, măşti speciale pentru coronavirus, aveam 50 şi am ajuns la 360, le-am adus zilele acestea. Preţurile au sărit în aer, de la 6 bani masca obişnuită, ultimele le-am luat cu 2,1 lei, deci de 35 de ori preţul“, a arătat directorul spitalului.

Conducerea celui mai mare spital public din judeţul Sibiu a dat asigurări că deocamdată are suficiente materiale de protecţie.

Voluntarii Crucii Roşii care vând mărțișoare pe pietonala Nicolae Bălcescu sunt abordaţi zilnic de sibieni care le cer măşti de protecţie. „Noi nu avem măşti, nu am avut şi nici nu o să avem“, a explicat Raluca Morar, directorul Crucii Roşii Sibiu.

Linie specială

Miercuri după-amiaza, numărul sibienilor monitorizați la domiciliu de către medicii de familie era de 24, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu. Aceste persoane s-au întors din Italia. „În ultimele 24 de ore, ISU Sibiu a primit două apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 cu privire la aspecte referitoare la coronavirus“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Alina Voina. Sibienii care doresc informaţii despre situaţiile legate de COVID – 19 pot apela numărul de telefon 0800800358, a Institutului Naţional de Sănătate Publică. „Rugăm cetăţenii să apeleze numărul unic de urgenţă 112 doar pentru situaţii de urgenţă, iar pentru solicitarea de informaţii să apeleze linia TELVERDE 0800800358. Programul de funcţionare al liniei verde este zilnic, între orele 08,00 şi 23,00, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică“, subliniază cei de la DSP Sibiu.


Mihai COLIBABA

One Comment

  1. Serios acum, privind măștile astea: oameni buni, merg pe stradă, trec pe lângă farmacii, și sunt ditamai afișele puse cu textul „nu avem măști”. Ce faceți cu ele? Din moment ce v-ați izolat în casă, care mai e sensul să le purtați? Lăsați-le pentru alții care, poate, chiar au nevoie de ele.
    Acele „reguli de urmat” de mai sus ar trebui urmate oricum. Nu așteptați ultimul moment pentru asta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*