În 15 februarie, zi declarată din 2021 Ziua națională a lecturii, la Biblioteca ULBS se vor desfășura o serie de evenimente cu rol de promovare și încurajare a lecturii, destinate comunității academice și publicului larg.
Programul începe la ora 12 cu două activități desfășurate în paralel la etajul 3 al bibliotecii, Let’s Celebrate Reading Day Together și Lectura și portalul minții. Activitățile sunt organizate într-un proiect comun al Bibliotecii ULBS și al Colegiului Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna” din Sibiu (CNPAȘS).
“Întrucât bibliotecile, atât cele publice, cât și cele private, au o contribuție semnificativă la învățarea pe tot parcursul vieții și la îmbunătățirea alfabetizării și a competențelor digitale, invitația Bibliotecii ULBS de a participa cu două clase de la colegiul nostru la activitățile pregătite pentru Ziua națională a lecturii s-a bucurat de entuziasmul elevilor, care au mai fost oaspeți ai Bibliotecii ULBS și au rămas plăcut impresionați de mediul în care se desfășoară activitățile acestui sector vital al ULBS”, au transmis reprezentanții colegiului.
Clasa a XI-a C, profil bilingv-engleză, va parcurge atelierul coordonat de bibliotecar Maria Pop – Let’s Celebrate Reading Day Together, iar Clasa a XI-a D, secția germană, profil învățători-educatori, va parcurge atelierul coordonat de bibliotecar Viviana Potole – Lectura și portalul minții. În acest sens, vor fi abordate resursele oferite de Biblioteca ULBS. Din partea CNPAȘS, activitățile vor fi coordonate de prof. Gabriela Albu și Oana Marghițoiu.
La etajul 1 al bibliotecii, cei interesați pot vizita expoziția cu tema Biografia unui medic – Sergiu Duca, pregătită de Daniela Tănase. De asemenea,tot cu prilejul Zilei naționale a lecturii, vor fi prezente în bibliotecă două clase de la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” din Sibiu, care vor beneficia de un tur ghidat al bibliotecii și de o prezentare a resurselor, realizată de Angela Popescu.
La ora 18, la parterul bibliotecii, în spațiul central, vă invităm la o dialog deschis, Față către față: Marin Mălaicu – Hondrari și Radu Vancu. Dialog despre literatură și prietenie, pus la cale de Alexandra Varga.
Marin Mălaicu – Hondrari este poet, prozator și traducător, născut la 29 ianuarie 1971, în Sângeorz Băi, județul Bistrița – Năsăud.
A publicat două volume de poezie: Zborul femeii pe deasupra bărbatului (Eikon, 2004, Premiul Uniunii Scriitorilor), La două zile distanţă (Charmides, Bistriţa, 2011, premiul revistelor Poesis Internaţional şi Transilvania) și romanele: Cartea tuturor intenţiilor (Vinea, 2006, ediţia a II-a, Cartea Românească, 2008, tradus și publicat în 2021 în Franța), Apropierea, (Cartea Românească, 2010, reeditat în 2014 și-n 2019 de Editura Polirom, roman care a stat la baza filmului Parking, 2019, regizat de Tudor Giurgiu, Lunetistul (Polirom, 2013, Premiul pentru Literatură al oraşului Bistriţa, 2013), Războiul mondial al fumătorilor, (Polirom, 2015).
Marin Mălaicu Hondrari este și unul dintre cei mai apreciați traducători de limbă spaniolă ai momentului, traducând numeroase cărți ale unor importanți autori din literatura universală: Mario Vargas Llosa, Julio Cortazar, Roberto Bolano, Nicanor Parra, Care Santos, Luis Landero, Pablo D’Ors, Fernando Aramburu. Organizează anual, începând din 2008, împreună cu poetul Dan Coman, unul dintre cele mai renumite festivaluri de literatură din România, festivalul de poezie și muzică de cameră Poezia e la Bistrița.
Radu Vancu este conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Președinte al PEN România și redactor-șef al Revistei Transilvania, prozator, eseist și traducător. Pentru cărțile sale, a primit mai multe premii, între care: Premiul revistei „Observator cultural”, Premiul Congresului Naţional de Poezie, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sibiu, Premiul Cartea Anului 2019, în cadrul Galei Premiilor APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România), Premiul orașului Bistrița pentru Literatură 2022.
Organizează anual, începând din 2013, Festivalul Internațional de poezie Poets in Transylvania.
A realizat câteva antologii de poezie română modernă și contemporană, fie singur, fie în colaborare cu Mircea Ivănescu, Claudiu Komartin sau Marius Chivu.