Elevii sibieni fug. De sport


Peste 1.200 de elevi sibieni au renunţat şi în acest an la orele de educaţie fizică, pe motiv că sunt scutiţi din punct de vedere medical. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean spune totuşi că numărul acestora a scăzut cu vreo 800 faţă de anul trecut.

Legea obligă şcolile să asigure săptămânal câte două sau trei ore de sport, însă peste 1.200 de copii au reuşit şi în acest an să se „sustragă” de la aceste ore. Conform datelor oferite de inspectorul şcolar general Constantin Gorun, numărul reprezintă aproximativ 3 % din totalul elevilor înscrişi în acest an şcolar la unităţile de învăţământ din judeţ. „La nivelul învăţământului primar, din 16.900 de elevi, numărul de scutiţi pe an este 174, ceea ce reprezintă un procent de 1,03%. La nivelul învăţământului gimnazial, din 15.872 de elevi avem scutiţi 378, ceea ce reprezintă un procent de 2,38%. La nivelul învăţământului liceal avem 14.381 de elevi, dintre care scutiţi 666, un procent de 4,63 %. Dacă facem o comparaţie cu anul trecut, constatăm totuşi că numărul scutiţilor este mult mai mic decât anul şcolar 2010-2011”, a precizat Gorun. Acesta a adăugat că scutirile sunt acordate de medicii de familie şi vizate de medicul unităţii şcolare, însă în ciuda acestui lucru, elevii ar putea efectua exerciţii care să nu le pună în pericol sănătatea. Fără a lipsi de la ore.

Scutirile la sport, luate la „puricat”

Printre unităţile cu cel mai mare număr de elevi scutiţi de la sport de numără Colegiul Economic „George Bariţiu”, unde numărul acestora este de 58. Şi la Colegiul Tehnic “Mediensis” din Mediaş, situaţia este asemănătoare. Aici, numărul celor scutiţi ajunge în acest an şcolar la 55. La începutul anului şcolar precedent, la nivelul judeţului Sibiu, figurau unităţi de învăţământ unde procentul scutiţilor la sport ajungea şi la 10-15%. Situaţia a determinat la acea vreme o anchetă în toată regula, demarată de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, la cererea Prefecturii. Au fost verificaţi atunci toţi medicii sibieni care au eliberat scutiri medicale pentru orele de educaţie fizică, însă rezultatele au arătat că aceste scutiri erau jurstificate, iar numărul mare de elevi scutiţi a fost generat de o eroare de calcul.

Cu cât cresc, se învoiesc mai des

Beneficiile sportului în şcoli şi a mişcării în general au fost evidenţiate în nenumărate rânduri, atât de conducerile unităţilor şcolare, cât şi de medici. „Sportul are nenumărate beneficii pe plan fizic, psihic, emoţional, social, intelectual. Un copil sportiv este mult mai sănătos şi mai rezistent la îmbolnăviri, mişcarea influenţând pozitiv sistemul imunitar. De asemenea ţesuturile organismului sunt mai bine oxigenate, toxinele se elimină în cantităţi mai mari prin transpiraţie, apetitul creşte considerabil, iar alimentele sunt mult mai uşor digerate. Practicând un sport copiii, îşi pot face mai uşor prieteni, dezvoltându-şi în felul acesta capacitatea de comunicare, iar în ceea ce priveşte intelectul, sportul contribuie la o mai bună oxigenare a creierului, determinând o creştere a capacităţii de concentrare şi a randamentului şcolar”, argumentează Simona Berariu, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu.


666
de liceeni din Sibiu sunt scutiţi de sport

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura