Studenți, elevi și profesori sibieni au răspuns pozitiv inițiativei Asociației culturale e-Xplorator de a participa la cea de a patra ediție a campaniei „Iubim Sibiul, să-l lăsăm să respire!”, proiect menit să contribuie la păstrarea unui aer curat în oraș.
Activitățile peroiectului desfășurat în parteneriat cu Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și cu Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” Sibiu au început în dimineața zilei de 14 iunie, când, în ciuda stropilor de ploaie care au amenințat Sibiul, elevi ai Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”, alături de profesori, au înfrumusețat zonele verzi din curtea liceului, plantând câteva sute pe flori, plante și arbori ornamentali. După ce ploaia s-a mai domolit, a venit rândul elevilor Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum” să ajute Sibiul să respire.
Cea de a doua zi a proiectului – 15 iunie – a însemnat, pe lângă acțiunile de plantare din spațiile ULBS și AFT, la care au participat studenți și profesori ai celor două instituții, ziua în care parcările Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu au rămas închise. A fost tradiționala ”zi fără mașină”, angajații ULBS fiind nevoiți să vină la birou folosind mijloace de transport ecologice. Unii au ales bicicletele, dar cei mai mulți au profitat de vremea bună pentru a merge pe jos.
Ultima zi a proiectului a fost dedicată, de asemenea, mersului pe bicicletă, fiind organizată ”Caravana verde”.
”Am încercat prin acest proiect să oferim tinerilor o lecție deschisă despre modul în care pot apăra orașul de poluare, despre cum pot ei să facă ceva concret pentru a respira zi de zi un aer mai curat. Pentru tineri, puterea exemplului este cea care motivează. Așa că am ales ca în aceste zile să plantăm împreună cu ei”, precizează Ioana Curta, președintele Asociației e-Xplorator.
În total, în cele două zile, au fost plantate pentru 500 de flori, arbori ornamentali și plante ornamentale.
Proiectul, aflat la cea de-a patra ediție, este un parteneriat al Asociației culturale e-Xplorator cu Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Comunității, care își propune să tragă un semnal de alarmă asupra poluării, acționând în același timp activ, oferind un exemplu și o alternativă.