Elevi în pericol

 

Aproximativ 260 de posturi pentru personal didactic auxiliar şi nedidactic sunt blocate în prezent, în judeţul Sibiu. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, propune externalizarea serviciilor de pază şi curăţenie.

Reducerea numărului de angajaţi în învăţământ a generat disfuncţionalităţi majore în desfăşurarea activităţii în şcoli, consideră inspectorul şef Ştefan Firu. În prezent, din totalul de 259 de posturi blocate, 136 sunt pentru îngrijitori, 37 pentru muncitori sau bucătari, 20 pentru paznici şi portari şi trei pentru şoferi.

Inspectoratul a solicitat sprijinul Prefecturii, afirmând că lipsa acestor posturi duce la „imposibilitatea efectuării curăţeniei şi igienizării zilnice în sălile de clasă prin dublarea sau chiar triplarea spaţiului aferent pentru o normă/post, imposibilitatea supravegherii preşcolarilor şi a elevilor în timpul pauzelor, creşterea riscului de accidente a preşcolarilor şi elevilor, insecuritatea spaţiului exterior şi interior prin reducerea posturilor de pază aferent fiecarei unităţi şcolare“. Conform legii, unităţile şcolare sunt obligate să asigure paza, însă acest lucru este imposibil în condiţiile în care 20 de posturi pentru paznici sunt blocate.

 

 

Fără bibliotecar sau laborant

 

Există şcoli în judeţ unde sunt blocate posturi de bibliotecar, secretar, contabil, informatician sau laborant, transmit reprezentanţii Inspectoratului. Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean, crede că se impune externalizarea unor servicii. „E clar că există probleme, dar este la îndemâna Inspectoratului să externalizeze serviciile de curăţenie şi de pază şi să contracteze firme specializate prin licitaţie publică. Fără pază şi curăţenie, procesul de învăţământ suferă, iar aceste măsuri trebuie luate de urgenţă şi ar fi trebuit să le luaţi mai demult, nu să le aduceţi în comisia de dialog. Totodată, pentru posturile de şofer se poate înainta deblocarea“, a precizat Cindrea.

 

Idee criticată

 

Soluţia lui Cindrea nu a fost însă agreată de reprezentanţii confederaţiilor sindicale. „Femeile de serviciu din şcoli şi grădiniţe nu fac numai curăţenie, ci au un cumul de atribuţii: duc copiii la baie, îi hrănesc şi aşa mai departe. Toate firmele de curăţenie nu îndeplinesc aceste funcţii cu costuri sub grila de salarizare din învăţământ. Paznicii au fost obligaţi să facă un curs de formare pentru a avea o calificare, iar costurile acestui curs, 400-450 de lei, au fost suportate din buzunarul propriu. Acum nu putem să-i lăsăm şomeri pentru a angaja pe alţii“, susţine Rodica Moldovan, preşedintele Uniunii Judeţene a Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), care intenţionează să vină în scris cu nişte soluţii alternative.

 

 

Ştefan FIRU | inspector şcolar general

 

„Blocarea acestor posturi, de foarte multe ori chiar posturi unice, generează numeroase probleme: biblioteci care nu funcţionează, directori care sunt şi secretari, dar şi contabili. Poate că deblocarea posturilor didactice auxiliare şi nedidactice implică resurse financiare importante, însă în prezent unităţile de învăţământ preuniversitar funcţionează pe avarie, în orice moment existând riscul de a se produce incidente deosebit de grave în care să fie implicaţi preşcolarii şi elevii.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura