Eforturi comune pentru relansarea operațiunilor la Aeroportul Internațional Sibiu

În contextul generat de apariția și dinamica situației epidemiologice, criza generată de pandemia COVID-19 are un puternic impact asupra viabilității financiare a aeroportului sibian, care trebuie să își reconsidere perspectivele financiare din cauza scăderii traficului de pasageri și a operațiunilor aeriene.

Conform Aeroportului Sibiu, prognoza pentru evoluția branșei aviatice indică o evoluție lentă, iar chiar și cea mai optimistă previziune nu arată o revenire a traficului la nivelul din 2019 mai devreme de anul 2022 conform ACI, IATA, Eurocontrol, organisme specializate în determinarea impactului acestei crize, precum și a implicaților viitoare.

Măsurile adoptate atât la nivel național, cât și european în contextul prevenirii răspândirii noului tip de Coronavirus privind restricțiile de trafic au condus la o scădere a volumului de pasageri la Aeroportului Internațional Sibiu, de 51,69 % în luna martie a.c., 94,46 %  în luna aprilie a.c., și 93,15 % în luna mai a.c. raportat la aceeași perioadă a anului trecut, cu un puternic impact negativ asupra veniturilor aeroportului sibian.

Așa cum este cunoscut, aeroporturile, la nivel global sunt factori cheie în dezvoltarea economică a regiunilor de care aparțin, parte dintre acestea fiind susținute financiar în această perioadă.

Având în vedere rolul, necesitatea și importanța menținerii operațiunilor aeriene pe Aeroportul Internațional Sibiu precum și ținând cont de efectele negative asupra veniturilor aeroportului sibian Consiliul de Administrație prin președintele Gabriel Tischer împreună cu directorul general Marius Ioan Gîrdea au solicitat conducerii Consiliului Județean Sibiu organizarea unei întâlniri de lucru la care să fie prezenți alături de conducerea Consiliului Județean Sibiu și ai autorității deliberative (reprezentanții grupurilor politice), membrii Consiliului de administrație și cei ai conducerii executive în vederea analizării situație AIS în contextul COVID19 si stabilirea strategiei de funcționare în perioada următoare.

În cadrul ședinței de lucru care a fost organizată ieri au fost discutate după cum urmează:

  1. Măsurile luate de conducerea executivă a Aeroportului Internațional Sibiu în scopul reducerii costurilor de exploatare;
  2. Previziunile de trafic aerian;
  3. Necesarul de finanțare pentru acoperirea deficitului pentru anul 2020;

Totodată în cadrul ședinței de lucru reprezentanții aeroportului sibian au propus măsuri de finanțare pe termen mediu și lung.

„Echilibrarea bugetului aeroportului și relansarea operațiunilor aeriene sunt obiectivele prioritare ale membrilor Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Sibiu, un angajamentul asumat, considerând rolul strategic al infrastructurii aeroportuare în Regiunea Centru. Prioritatea noastră este de a asigura în continuare servicii care să susțină necesitatea de călătorie a comunității pe care o deservim, dar să și contribuie la creșterea Produsului Intern Brut al regiunii cât și la creșterea altor indicatori economici care validează poziția unei regiuni la nivel național”, a spus  Gabriel Tischer, președinte al Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Sibiu R.A.

„Aeroportul Internațional Sibiu este un factor esențial în dezvoltarea economică a județului Sibiu cu impact direct în sectorul de turism dar și în sectorul de business, existența infrastructurii aeroportuare la nivelul unui județ reprezentând un element cheie în dezvoltarea mediului de afaceri”, declară Dan Lazăr, membru al Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Sibiu.

În urma acestei întâlniri, președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a afirmat: Consiliul Județean Sibiu își asumă în totalitate acoperirea cheltuielilor legale cu activitățile non-economice ale Aeroportului Internațional Sibiu pentru anul 2020. Consiliul Județean Sibiu nu poate finanța nicio parte din costurile aferente activităților economice care țin de acoperirea deficitelor determinate de închiderea activității, pentru acestea fiind nevoie de scheme de ajutor de stat”.

Daniela Cîmpean a menționat demersurile făcute:

  • În data de 11 mai am depus personal la Cabinetul Primului Ministru – Ludovic Orban, fundamentarea, precum și cererea pentru ajutorul de stat;
  • În data de 21 mai am depus la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, documentația de susținere și solicitarea privind elaborarea unei scheme de ajutor de stat pentru aeroporturile regionale din România.

Voi menține legătura permanent cu ministerele de resort și sunt convinsă că în următoarea perioadă demersurile noastre vor avea o finalitate pozitivă. Elaborarea și autorizarea unei scheme de ajutor de stat este o procedură de durată. Din punctul nostru de vedere atât managementul Aeroportului Internațional Sibiu, cât și Consiliul de Administrație, vor trebui să ia măsuri serioase de optimizare a costurilor în condițiile reducerii masive a activității și a  perspectivelor lente de revenire.  Schemele de ajutor de stat, oricât ar fi de generoase, nu pot compensa lipsa de eficiență economică. În următoarele luni, rămâne o prioritate importantă pentru conducerea aeroportului recuperarea întârzierilor serioase în ceea ce privește documentațiile pentru accesarea fondurilor europene. Am toată convingerea că efortul nostru comun și consistent ne va ajuta să parcurgem cu bine această perioadă dificilă din punct de vedere economic”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura