La 30 de ani de la înființarea Muzeului de Etnografie Universală ”Franz Binder”, Muzeul ASTRA lansează volumul bilingv ”Africa lui Franz Binder / Franz Binder`s Africa”. Lansarea va avea loc miercuri, 8 noiembrie 2023, de la ora 14.00, în sala Auditorium din PaMM (Pavilionul Muzeal Multicultural / Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului / Poarta 1 de acces).
Foto: Muzeul ASTRA
Câștigător al competiției pentru proiecte editoriale a Administrației Fondului Cultural Național, volumul reprezintă o combinație inedită de text de popularizare științifică (adaptat în urma unei cercetări de tip doctoral), jurnal de călătorie și catalog de colecție, în limbile română și engleză.
Franz Binder a fost un farmacist sas din Sebeș, Alba. În loc să profeseze a preferat să călătorească și să dezvolte inițiative antreprenoriale în Orientul Mijlociu și în nordul Africii (1849 – 1864), iar la întoarcere a publicat un eseu autobiografic de tip jurnal de călătorie, în limba germană („Mittheilungen des Herrn Franz Binder uber seine Reise in Orient und sein Leben in Africa”, pe care l-a scris pentru publicația Neue Folge din Sibiu, în 1862). Până astăzi, acest material nu a fost niciodată publicat în limbile română sau engleză. De asemenea, nu a fost niciodată realizat până acum un catalog tipărit al colecției.
“Obiectivul general al proiectului este acela de valorificare editorială a colecției lui Franz Binder și a materialului său de tip jurnal de călătorie. Scopul este de integrare a mai multor perspective: fără a diminua rolul și contibuția lui Franz Binder la dezvoltarea colecțiilor extra-europene în Sibiu, propun o re-echilibrare a modului de abordare a acestora. Până la urmă, din surse recente rezultă că Franz Binder a fost, la întoarcerea sa în Sibiu, unul dintre cei mai bogați europeni din Nordul Africii ca urmare a tipului de comerț pe care l-a desfășurat acolo. Iar aceste noi date ne ajută să înțelegem mai bine modul de constituire a colecției într-un context general caracterizat de aplicarea unor tipare coloniale de putere și influență caracteristice majorității europenilor din zonă în acea epocă, fie că veneau sau nu din partea unei administrații de tip colonial”, a declarat dr. Adriana Avram, curator / editor și manager al proiectului editorial din cadrul Editurii Astra Museum.
Parteneri pentru lansarea proiectului sunt PEN România și Interakt Arts, ai căror membri vor participa la dezbaterea pe tema reinterpretării patrimoniului culturilor lumii aflat în Sibiu. De asemenea, va avea loc un performance susținut de reprezentanții Interakt Arts (Crocodile Paradox), moment care aduce o interpretare artistică a patrimoniului de tip fabulă, în acord cu temele discutate.