EDITORIAL | Inspectoarea Ca Și

Împinsă de la spate de greii din PSD-ul local, distinsa profesoară de sport de la Şura a ocupat plină de satisfacţie scaunul de şef al IȘJ Sibiu.

Ovidiu SCUTELNICU

„Doamna general”, cum are pretenţia să i se spună, a trecut la evaluarea inspectorilor. Vrea să ştie cu cine va lucra în echipă. Atitudinea sa de vătaf a stârnit valuri de nemulţumire în rândul inspectorilor care au fost obligaţi să aştepte zeci de minute să pătrundă în biroul profesoarei de sport devenită peste noapte generăleasă. E greu de priceput cum va evalua tânăra profesoară de sport un inspector de fizică sau matematică. Însă nu e greu de bănuit cum va evalua inspectorul de română şi asta dacă analizăm doar prima frază adresată presei imediat după instalare: „Sunt profesor cu o experienţă de 14 ani şi îmi iubesc enorm de mult meseria. În toţi aceşti ani de activitate, am participat la numeroase activităţi şcolare şi extraşcolare alături de elevii mei. Totodată, lucrând ca şi dascăl, cunosc foarte bine problemele concrete…”

Pentru a veni în sprijinul profesoarei de sport din mediul rural, am apelat la un specialist, Radu Paraschivescu, realizatorul emisiunii „Pastila de limbă” de la Digi24, care a făcut un clasament al celor mai frecvente şi iritante greşeli de exprimare din limba română. „Prima observaţie îi vizează pe cei care spun «ca şi» în loc de «ca» fiindcă vor să evite o cacofonie. Îi anunţ din capul locului pe aceşti oameni că se agită pentru o cauză falsă. Nu de alta, dar cacofonia nu e interzisă în limba română. Sigur, ea nu sună foarte bine şi nu are muzicalitate, dar nu încalcă nicio regulă gramaticală. În schimb, «ca şi» e un atac violent şi premeditat împotriva exprimării corecte. O greşeală grosolană, care se propagă îngrijorător. Există însă mulţi vorbitori care nu recurg la «ca şi» din dorinţa de-a evita o cacofonie. Iată două enunţuri greşite, unde nu veţi găsi nimic cacofonic: «Dorin e foarte pregătit ca şi profesor» şi «Ca şi fel principal, am mâncat ciulama de pui cu mămăligă». Întâi de toate, să livrăm repede variantele corecte: «Dorin e foarte pregătit ca profesor», respectiv «Ca fel principal, am mâncat ciulama de pui cu mămăligă». După cum vedeţi, nu există nici urmă de cacofonie în aceste enunţuri. Bine, dar atunci de unde şi până unde «ca şi»?“.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*