Echinocțiul de toamnă 2024. Ce este și cum ne afectează viața?

În anul 2024, echinocţiul de toamnă este pe 22 septembrie, la ora 15:44, ora României.

Foto: Arhivă

Echinocțiul de toamnă marchează un moment important în calendarul astronomic, având loc în fiecare an în jurul datei de 22-23 septembrie. Acest fenomen semnifică tranziția oficială de la vară la toamnă și reprezintă un echilibru perfect între durata zilei și a nopții, scrie Mnitorul de Cluj.

În această zi, atât emisfera nordică, cât și cea sudică primesc aceeași cantitate de lumină solară.

Trecerea în anotimpul toamna, din punct de vedere astronomic, este marcată de echinocţiul de toamnă, moment în care ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă.

Echinocțiul de toamnă 2023, în 23 septembrie

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocțiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

După echinocţiul de toamnă, ziua (perioada de timp iluminată de Soare într-un ciclu de 24 de ore) devine tot mai mică iar noaptea tot mai mare până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie 2024.

Cele două puncte de pe ecliptică în care se află Soarele în momentul echinocţiului se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal. Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.

Efectele echinocțiului de toamnă asupra vieții noastre

Schimbări în rutină: Pe măsură ce zilele devin mai scurte și noaptea își face simțită prezența mai devreme, multe persoane își ajustează programul zilnic. Aceasta este și perioada în care ne pregătim pentru iarnă, atât din punct de vedere fizic, cât și mental.

Impactul asupra stării de spirit: Cu mai puțină lumină naturală, unele persoane pot experimenta așa-numita „depresie sezonieră”. Este recomandat să petreci timp afară în timpul zilei, să faci mișcare și să te bucuri de lumina naturală cât mai mult posibil.

Ritmul naturii: Echinocțiul de toamnă aduce schimbări majore în natură. Păsările migratoare încep să plece către zone mai calde, plantele își încheie ciclul de creștere, iar animalele își pregătesc rezervele pentru iarnă.

Echinocțiul de toamnă este un fenomen natural deosebit, care aduce echilibru și tranziție. Este un moment ideal pentru a ne reconecta cu natura și cu noi înșine, pentru a reflecta asupra anului și pentru a ne pregăti pentru lunile mai reci.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura