Dușurile reci și băuturile cu gheață reprezintă principalele modalități de a scăpa de căldură pentru majoritatea oamenilor, dar ar trebui luate în considerare şi dușurile calde și băuturile fierbinți.
Una dintre soluţiile la care oamenii apelează pentru a supravieţui caniculei este duşul rece, însă, contrar miturilor, acesta nu este recomandat pe timpul caniculei. În timpul dușurilor reci, deși pielea se va răci inițial, corpul va reacționa prin încălzirea rapidă pentru a compensa scăderea temperaturii pielii, scrie Monitorul de Cluj.
Cum controlăm temperatura corpului?
Circulația sângelui este foarte importantă în ceea ce privește reglarea temperaturii corpului uman. Sistemul circulator este răspândit peste tot, iar pe lângă sânge acesta transportă și căldura în întreg organismul.
La temperaturi scăzute, corpul reacționează prin contractarea vaselor de sânge, ceea ce încetinește circulația sângelui pentru a conserva căldura corporală, de aici și aspectul palid al pielii la frig. Pe de altă parte, când vine vorba de temperaturi ridicate, vasele de sânge se dilată și astfel circulația se accelerează și elimină căldura corporală prin deschiderea porilor și producerea transpirației. Această transpirație se evaporă și astfel se produce reglarea temperaturii corporale.
Dușurile calde și băuturile fierbinți sunt o soluție împotriva caniculei
Dușurile calde cresc temperatura corporală stimulând deschiderea porilor și transpirația, în timp ce dușurile reci pot oferi o senzație revigorantă, dar doar pe moment. Cele din urmă închid porii pielii și favorizează conservarea căldurii corporale, lucru ce poate înrăutăți disconfortul cauzat de căldură. Băuturile calde funcționează pe același principiu, doar că la nivel intern.
Ceaiul este o băutură foarte populară în India, unde temperaturile de vară pot varia între 35 de grade Celsius și pot urca până la 50. De asemenea,este recomandat și consumul de mâncăruri picante, ele fiind populare în țări care se află în climate foarte calde, cum ar fi Mexic sau India.
Hidratarea este importantă
Dușurile calde și băuturile fierbinți pot reprezenta niște modalități foarte bune pentru a ameliora senzația de disconfort cauzată de căldura excesivă, dar hidratarea și evitarea expunerii îndelungate la soare, mai ales când sunt avertizări de caniculă, reprezintă principalele metode de a ne proteja de căldurile extreme din ultima perioadă.
Articol scris de Aurel-Constantin Bîrliba