A dansat timp de zece ani pe scena Operei Naționale București, dansează din 2011 la Teatrul de Balet Sibiu, a lucrat cu coregrafi cunoscuți precum Răzvan Mazilu, Gigi Căciuleanu, Mihai Babușka, a interpretat roluri solistice în majoritatea baletelor clasice. După ce a dat naștere celei de-a doua fetițe, prim-solista Adela Floricioiu revine pe scena Teatrului de Balet Sibiu miercuri, 5 aprilie, de la ora 19.00, pe scena Cercului Militar Sibiu, în rolul Annei Karenina, unul dintre cele mai îndrăgite roluri din cariera balerinei.
n ă“Spectacolul Anna Karenina s-a montat la Teatrul de Balet Sibiu la finalul anului 2015, când eram însărcinată cu cea de-a doua fetiță. Mi-am dorit încă de la acea vreme ca atunci când voi reveni pe scenă, acesta să fie primul spectacol pe care îl voi dansa. Mă leagă amintiri și emoții foarte puternice de acest spectacol. Este ultimul spectacol în care am dansat acum șapte ani pe scena Operei Naționale București, este un rol pe care îl îndrăgesc foarte mult, este poate unul dintre rolurile pe care și-l doresc toate balerinele. Cred că abia acum, când sunt mamă a două fetițe minunate, înțeleg pe deplin acest rol, abia acum îmi dau seama cât de diferită e abordarea acestui personaj de oricare altul. Mă bucur nespus că mă reîntorc pe scenă. Mi-e dor de “baba comunistă” a Aleishei Gardner, ultimul rol dansat la Teatrul de Balet Sibiu, de Odette/Odille din Lacul Lebedelor, de Giselle. Aștept cu nerăbdare să dansăm toate aceste spectacole la Sibiu. Mi-a fost dor în toată această perioadă de colegii mei, de scenă, de public. Spectacolul de miercuri va fi cu siguranță unul cu multă emoție și multă bucurie pentru mine.” Adela Floricioiu, prim-solistă Teatrul de Balet Sibiu.
Informații biografice Adela Floricioiu
Adela Floricioiu și-a început studiile de balet în anul 1991, la Liceul de Artă Sibiu – secția coregrafie, sub îndrumarea profesoarei Iby Cristea, a absolvit Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din București în anul 1999 și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București – secția creație coregrafică, la clasa profesorului Sergiu Anghel, în anul 2003. Din anul 1999 până în anul 2009 a fost solistă a Operei Naționale din București. A câștigat premiul I la secțiunea dans contemporan în cadrul concursului național din București, fiind îndrumată de profesorul Florin Fieroiu, și premiul pentru creație coregrafică cu spectacolul “The Joys of the virgin Mary”, în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” în anul 2003. A interpretat roluri solistice în majoritatea baletelor clasice: “Lacul Lebedelor”, “Frumoasa din pădurea adormită”, “Baiadera”, “Corsarul”, Spărgătorul de nuci”, “Romeo și Julieta”, dar și în producții de dans contemporan sau neoclasic: “Femei”, în coregrafia lui Gheorghe Iancu, “Anna Karenina”, în coregrafia lui Ioan Tugearu, “Simfonia fantastică”, coregrafia Gigi Căciuleanu, “Palladio”, coregrafia Mihai Babușka etc. A avut colaborări cu Teatrul Odeon din București, pentru spectacolul “Portretul lui Dorian Grey”, în coregrafia lui Răzvan Mazilu, spectacol prezentat și la Centrul Cultural Român din Bruxelles în anul 2007, cu ocazia aderării României la UE, iar la Opera Națională din Brașov a interpretat rolul “Giselle”, în spectacolul cu același titlu. Din anul 2011 este balerină a Teatrului de Balet Sibiu, fiind distribuită în spectacolele “Chopiniana”, “Paquita”, “Spărgătorul de nuci”, “Giselle”, “City Beat”, “Carmen”, “Anotimpurile”, Coppelia”, “Lacul Lebedelor”, “Șeherezada”. A predat cursuri de balet la Palatul Copiilor din Sibiu, în perioada 2009- 2010, iar din anul 2009 până în prezent este profesoară de balet în cadrul propriei școli de dans „Adela Balet Studio“. În anul 2015 a fost distribuită în rolul principal, în spectacolul de dans-teatru „Sînt o babă comunistă!”, spectacol realizat în premieră absolută de Teatrul de Balet Sibiu.
Anna Karenina. Sold out în 5 aprilie.
Reprezentația de miercuri, 5 aprilie 2017, se va dansa cu casa închisă, toate biletele puse în vânzare fiind epuizate cu trei săptămâni înainte de spectacol. Publicul îi va întâlni în spectacolul de miercuri pe Adela Floricioiu, în rolul Annei Karenina, Joshua Legge (debut) în rolul lui Alexei Vronski și Naoya Kyuno (debut) în rolul lui Alexei Karenin. La cererea publicului, a fost programată o nouă reprezentație a acestui spectacol, în data de 10 mai 2017, pentru care mai bine de jumătate din biletele puse în vânzare sunt deja vândute. Spectacolul „Anna Karenina” a avut premiera la Teatrul de Balet Sibiu în anul 2015, fiind realizat de maestrul coregraf român Ioan Tugearu. Libretul spectacolului este scris de Liana Tugearu, după romanul omonim al lui Lev Tolstoi. Alături de Ioan Tugearu au venit la Sibiu Mirela Simniceanu (asistent coregrafie) și Viorica Petrovici (scenograf). Muzica spectacolului are la bază un colaj realizat de Ioan Tugearu și Antonel Oprescu din lucrările compozitorului P.I. Ceaikovski.
TBS, primul teatru din România cu o componență internațională a corpului de balet.
Teatrul de Balet Sibiu și-a început activitatea în anul 2008, fiind la acea vreme prima companie de dans din România cu o componență internațională, model preluat ulterior de toate celelalte instituții de gen din țară. La Sibiu dansează balerini din toate colțurile lumii : Noua Zeelandă, Japonia, S.U.A, Australia, Franța, Rusia, Italia, Marea Britanie, Spania, Canada, Slovenia și România. În prezent, TBS numără în componența sa 38 de balerini. Repertoriul Teatrului de Balet Sibiu include cele mai importante titluri din repertoriul coregrafic clasic: „Lacul Lebedelor”, „La fille mal gardée”, „Corsarul”, „Don Quijote”, „Coppelia”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Romeo și Julieta”, „Giselle”, „Spărgătorul de nuci”, „Raimonda”, „Șeherezada”, „Paquita”, „Chopiniana”. Dintre coregrafiile neoclasice sau dans contemporan pe care TBS le are în repertoriu amintim: „Sînt o babă comunistă!” – spectacol inspirat de romanul cu același nume, scris de Dan Lungu (roman ce a fost tradus în nu mai puțin de zece limbi), „Anna Karenina”, „Simțuri”, „Class Concert”, „Nota, vă rog!”, „Impetus”, „Missa Prophana”, „Anotimpurile”, „Mandarinul Miraculos”, „City Beat”, „Trilogie Ionesco” (TBS fiind singura companie de dans din România ce are în repertoriu un spectacol inspirat de opera lui Eugen Ionesco), „9 pași”, „Escapadă urbană”, „Nichita” (inspirat de poeziile lui Nichita Stănescu), „Tura-Vura. Uvertura” – primul balet comic al TBS, „Einstein”, „Paria”, „Angelic”, „Nu mai sunt eu” – spectacol inspirat de operele lui Constantin Brâncuși etc.
Bilete online, direct de pe pagina de facebook a TBS
Biletele pentru toate spectacolele Teatrului de Balet Sibiu pot fi cumpărate online, de pe siteurile bilet.ro și kompostor.ro sau direct de pe pagina de facebook a Teatrului de Balet Sibiu – secțiunea bilete. În Sibiu, biletele pot fi cumpărate din punctul de vânzare situat în Piața Mare, Primăria Municipiului Sibiu, intrarea F sau în seara spectacolelor, în limita locurilor rămase disponibile. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de 50% reducere. Mai multe informații despre activitatea TBS se găsesc pe siteul oficial al teatrului : www.sibiuballet.ro.