După 5 ani “Călător în lume” – din cafenea, în colegiu

Evenimentul “Călător în lume” aniversează cei cinci ani de existenţă aducând Delta Dunării la Sibiu. În 16 martie la Cafe Wien iar în 17 martie la Colegiul Naţional “Octavian Goga”“Călător în lume”, eveniment iniţiat de către Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu, împlineşte luna aceasta 5 ani de la prima întâlnire a pasionaţilor de călătorii. Aniversarea va avea loc la Cafe Wien (Pţa. Huet nr. 4) şi îl va aduce la Sibiu pe vicepreședintele Asociației Ghizilor Profesioniști din Delta Dunării, Ionuț Călin.

Ca o noutate, prezentarea va fi susţinută şi în faţa elevilor Colegiului Național Octavian Goga din Sibiu, specializarea științele-naturii, vineri, 17 martie de la ora 11:00.

“Fiind o aniversare importantă pentru noi, am decis ca de această dată să scoatem în evidenţă probabil cel mai important obiectiv turistic românesc, unul de o importanţă internaţională, o minunăţie a naturii pe care multă lume a ignorat-o până acum. Dacă în cei 5 ani de “Călător în lune” am adus la Sibiu culturi şi civilizaţii îndepărtate de noi, joi vom arăta o Delta Dunării aşa cum puţini oameni o cunosc, văzută prin ochii unui om născut şi crescut în acest mirific teritoriu”. Spune Tudor Şt. Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS).

Cine este Ionuţ Călin

Ionuţ Călin s-a născut și a crescut în Delta Dunării, acest labirint de canale şi lacuri pline cu cea mai variată biodiversitate din Europa. Încă de mic a cutreierat canalele deltei şi, împins de curiozitate, a căutat răspunsuri în cărți, pliante, în orice material informativ care avea legătură cu flora si fauna din Delta Dunării.

Ca majoritatea localnicilor, a început şi el să plimbe turiști cu barca cu văsle, turiști nemți si francezi veniți cu navele de croazieră. Se întâmpla după Revoluție, atunci când era bărcilor cu motor nu începuse încă, iar delta avea alt farmec. Atunci, turismul începea timid să își revină iar localnicii se adaptau noilor cerințe.

Interesul pentru natură l-a determinat pe Ionuţ să studieze biodiversitatea deltei atât singur cât şi lucrând în diferite proiecte de cercetare. Observarea şi studierea păsărilor este marea lui pasiune, fiind membru activ al S.O.R. şi participând la diferite acțiuni desfășurate de aceasta.

În 2017, susține turismul de calitate, protejarea tradițiilor şi a obiceiurilor locale. Îşi doreşte să arăte tuturor frumusețea fascinantă a Deltei Dunării, tocmai de aceea este şi invitatul nostru la „Călător în lume”.

 

Cinci ani “Călător în lume”

Întâlnirile „Călător în lume” au ca scop  descoperirea de noi destinaţii de vacanţă şi culturi, la ele fiind aşteptaţi toţi pasionaţii de călătorii şi turism dar şi cei ce viseaza ca într-o zi să trăiască pe propria piele aventurile invitaţilor. Evenimentul este organizat de AIOS (Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu). Prima întâlnire „Călător în lume” a avut loc în 6 martie 2012, avându-l atunci invitat pe Teodor Tulpan, primul alpinist român ce a cucerit Everestul.

Pe parcursul celor 5 ani de întâlniri, la Sibiu au mai prezentat Cezar Dumitru, unul dintre cei mai mari călători români, ce a vizitat până acum peste 120 de ţări; Ana-Maria Caia, realizatoarea emisiunilor “Bazar” (TVR2) şi “Călătorii” (RFI România); Erick Prince, americanul colaborator Yahoo Travel ce a vizitat peste 100 de ţări în ultimii ani; Paul Farugia şi Keren Sargent, doi bloggeri de travel ce şi-au vândut tot ce aveau pentru a merge în călătoria vieţii lor prin toată lumea; Jenna Davis, blogger canadian ce a documentat timp de mai mulţi ani impactul turismului în rândul comunităţilor din diverse ţări; Raphael Alexander Zoren, mexicanul ce în 2012 a renunţat la viaţa comodă de acasă pentru a inspira lumea să călătorească mai mult; Gerald Schüßl, austriac ce trăieşte de câţiva ani între trei ţări – Austria, România şi Cuba; Ovidiu Dărămuş, voluntar în Gafumbegeti din regiunea Cibitoke (Burundi) şi în Amazonia, dar şi alţi pasionaţi de călătorie sibieni.

Învitat la „Călător în lume” luna viitoare va fi Timotei Rad ce, după mai multe încercări, a reuşit să facă ocolul Pământului doar cu autostopul. În cinci ani, a parcurs aproape 270.000 de km cu autostopul, vizitând lumea în lung şi în lat. La Sibiu, în 6 aprilie, îşi va prezenta călătoria din Mongolia şi Kazahstan.

Delta Dunării, cel mai tânăr pământ al Europei

Câteva date generale despre Delta Dunării:

– este cel mai tânăr pământ al Europei, aflându-se într-un continuu proces de formare și schimbare. Formarea deltei a început acum cca. 16000, datorita aluviunilor aduse de Dunare;

– are o reţea hidrografică amplă, formată din brațe, canale, gârle, lacuri;

– este formată din patru brațe, unul interior (br. Tulcea) şi trei care se varsă în mare (br. Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe);

– datorită biodiversităţii variate, ocupă locul trei în lume, cu peste 7000 de specii de floră şi faună;

– în cele 30 de tipuri de ecosisteme existente sunt cuprinse apele curgătoare, apele stătătoare, zonele costiere, grinduri, amenajări.

– avifauna este formată din peste 330 de specii. În acest paradis al păsărilor se întâlnesc specii periclitate la nivel mondial: gâsca cu gât roșu (iarna, 50% din populația mondială se poate întâlni în Delta Dunării), cormoranul mic (vara, 60% din populația mondială cuibăreşte în Deltă) etc.

– Delta Dunării se poate mândri cu o populaţie formată din români, lipoveni, ucraineni, greci, turci. Aceștia, desi provin din culturi diferite, conviețuiesc împreună păstrându-și obiceiurile şi tradiţiile.

Un alt motiv important pentru care turiștii vizitează Delta Dunării este gastronomia locală. Specialități din pește, legume sau carne, gătite tradiţional, sunt servite în restaurantele pensiunilor sau în casele localnicilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*