Duo Grossenbacher închide Stagiunea Camerală ”Odae cum Harmoniis”

Violoncelistul elvețian Thomas Grossenbacher și pianista de origine rusă Yulia Miloslavskaya vor închide Stagiunea Camerală ”Odae cum Harmoniis”,  cu un concert cameral de gală programat duminică, 28 mai 2023. Evenimentul se va desfășura la Sala Oglinzilor (FDGR) iar intrarea este liberă.

 

Violoncelistul Thomas Grossenbacher este profesor la Universitatea de Arte din Zürich (Zürcher Hochschule der Künste) și a fost, până recent, violoncelistul principal al Orchestrei Tonhalle din Zürich. În timpul carierei sale artistice a lucrat cu Menahen Presley, Robert Mann, György Ligeti și Alfred Schnittke. A colaborat cu dirijori David Zinman, Sir John Elder, Armin Jordan și Sir Antonio Pappano în apariții solistice cu orchestre precum Tonhalle Orchestra Zurich, Deutsches Symphonie Orchester din Berlin și Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Roma). A realizat concerte de muzică de cameră cu Radu Lupu, Leon Fleisher, Yuja Wang, Helene Grimaud, Joshua Bell și cvartetul Carmina Quartet Zürich.

Pianista Yulia Miloslavskaya s-a născut într-o familie de muzicieni, în prezent fiind lector și acompaniator la Universitatea de Arte din Zürich (Zürcher Hochschule der Künste). Pianistă versatile, câștigătoare a numeroase concursuri în Franța şi Elveția, Yulia este implicată în ansambluri camerale alături de muzicieni de talie internațională, cu care participă la festivaluri internaționale în Franța, Germania, Italia, Brazilia, Rusia, Japonia. A studiat clavecin și orgă, iar ca pianistă a cântat sub bagheta unor dirijori precum David Zinman, Esa-Pekka Salonen, Marc Kissoczy, Pierre-André Valade și Lionel Bringuier.

În programul muzical al serii sunt incluse Sonata pentru violoncel și pian în sol minor, op.5 nr.2 de Ludwig van Beethoven, Pohádka de Leoš Janáček și Sonata pentru violoncel și pian în sol minor, op.19 de Sergei Rahmaninov, compozitor rus de la a cărui naștere se sărbătoresc anul acesta 150 de ani.

În cadrul Stagiunii camerale ”Odae cum Harmoniis” 2022-2023 au fost prezentate publicului sibian nouă evenimente muzicale. Pe scena acestei serii de concerte au urcat peste 30 de muzicieni din ţară şi străinătate.

Makcim Fernandez Samodaiev, preşedinte Asociaţia “Florescu, Fernandez & Friends”: Seria de concerte camerale “Odae cum Harmoniis” este un răspuns al Forumului German Sibiu la interesul avid și necesitatea acută pe care o manifestă publicul sibian pentru concertele camerale. Muzica în general și muzica de cameră în acest caz specific, ocupă un loc important în cultura și tradiția germanică, având în vedere atât vastul patrimoniu cultural moștenit de-a lungul secolelor prin creația compozitorilor precum J.S. Bach, L. van Beethoven, J. Brahms, R. Strauss, dar și prin creația contemporană.

Implicarea directă a Forumului German Sibiu în organizarea și realizarea concertelor camerale “Odae cum Harmoniis” a consolidat continuitatea evenimentelor pe parcursul întregului an calendaristic. În același timp, organizația a depus efortul și diligențele necesare pentru a moderniza Sala Oglinzilor, transformând acest spațiu într-un veritabil “hub cultural”, cu caracteristice fonice unice în România. Această reușită a fost posibilă prin investiții importante atât în materie de acustică cât și prin achiziția unui pian de concert – August Förster 210 – care deservește toate cerințele muzicienilor contemporani.

 Condițiile potrivite, implicarea și preocuparea constantă pentru a menține înalte standarde în oferta culturală, au permis seriei “Odae cum Harmoniis” să invite artiști de renume mondial precum pianiștii Ida Pelliccioli (Italia/Franța), Ana Kavalerova (Rusia/Franța), violoniștii Edwin S. Kim (artist Decca), Valentin Șerban (câștigătorul Concursului internațional de vioară “G.Enescu” 2020), Wonji Kim-Ozim (profesor de vioară la Mozarteum, Salzburg), violoncelistul elvețian Thomas Grossenbacher (violoncel solo la Tonhalle Orchester Zürich). Ca urmarea a acestui efort continuu pentru excelență, seria de concerte camerale “Odae cum Harmoniis” a devenit în scurt timp un punct de referință pentru melomani și un spațiu cultural căutat de artiștii din țară și de peste hotare.

Stagiunea ”Odae cum Harmoniis”  este organizată de Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, în colaborare cu Asociația ”Florescu, Fernandez&Friends”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura