Dumitra propune administrației un alt amplasament pentru noul spital județean

Viitorul spital județean integrat al Sibiului ar trebui construit în zona Câmpșor, este de părere Lucian Dumitra, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Monte Făgăraș – Bâlea – Capra.

Prezent, ieri după-amiază, la dezbaterea de mediu a proiectului noului spital, Dumitra s-a declarat nemulțumit de soluția pentru care au convenit Primăria și Consiliul Județean, mai ales că studiile specialiștilor au arătat că pe Calea Șurii Mici, acolo unde se dorește să fie construit spitalul, ar trebui luate măsuri pentru scăderea poluării fonice. Zgomotul se datorează cu precădere circulației rutiere, au concluzionat cercetările.

Camelia Miclăușu, expert de mediu: „Concluzia studiului de mediu este aceea că planul urbanistic zonal poate fi implementat în zonă fără a avea efecte semnificative asupra mediului, condiționat, însă, și de aplicarea măsurilor identificate pentru compensarea potențialelor efecte.”

„Zgomotul reprezintă o problemă mai accentuată în zonă, o problemă de sănătate și de mediu. Nu s-a discutat deloc despre poluarea fonică. Din punctul meu de vedere și al literaturii de specialitate, poluarea fonică este realizată de industria din zonă și de trafic, mai ales de traficul greu. Noi amplasăm un spital unde avem toți factorii ăștia. Zgomotul este în creștere. 20 la sută din populația UE suferă de pe urma nivelurilor de zgomot, arată studiile de specialitate. Nu cred că nu se găsesc și alte soluții de amplasare, mult mai convenabile. Punem un spital fix în mijlocul industriei și unde este traficul greu cel mai mare? (…) Poziția Căii Șurii Mici este între Zona Industrială Vest și autostradă”, a spus Lucian Dumitra.

„Cred că este cel puțin clar că datele pe care le oferim explică niște chestiuni destul de precis și, cu siguranță, semnificativ mai responsabil decât studii generale despre nivelul de zgomot din Uniunea Europeană. Da, este evident, nu trebuie să ajungem să fim foarte afectați de factori de mediu scăzuți calitativ și de aceea am arătat prin studiul colegei noastre seriozitatea cu care ne-am aplecat asupra acestei probleme”, i-a replicat Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România și moderatorul dezbaterii publice.

În condițiile în care terenul aflat în proprietatea Consiliului Județean a fost anunțat de autorități ca fiind singura soluție pentru ca investiția deceniului să demareze mai repede, Lucian Dumitra a venit cu o alternativă. „Sibiul întotdeauna a fost la superlativ. De ce, dacă până acum am făcut lucrurile bine, ne cramponăm de o singură locație? Ca cetățean al Sibiului, îmi doresc ca, în orașul în care trăiesc, să am factorii de calitate cei mai buni. Avem zona Câmpșor, între Ștrand și Turnișor. De ce n-am putea s-o luăm în calcul? Părerea mea este că zona aceea este mult mai potrivită și este și suficientă, încât să nu mai avem discuții vis-a-vis de locurile de parcare, zgomot, poluarea fonică… Este aproape de centrul orașului și se poate construi cu tot ce dorești. Mi se pare mult mai utilă. Atrag atenția administrației publice locale și județene să mai căutăm și altă soluție. Sau poate nu se vrea! Eu, ca sibian, dacă aș avea de ales între mai multe zone, aș alege-o pe cea cu toți factorii calitativi spre superlativ”, susține acesta.

Un impediment important în calea realizării investiției în Câmpșor ar fi, în opinia lui Găvozdea, faptul că terenurile din zonă sunt proprietăți private și autoritățile ar trebui să negocieze cu aproximativ 200 de proprietari pentru achiziție. Totuși, fiind vorba de o cauză de utilitate publică, administrația locală poate efectua exproprieri în condițiile legii, a precizat Lucian Dumitra.

Planul Urbanistic Zonal al noului spital este realizat de S.C. a.plan SRL (lider de asociere) și SC 4B Consultanță Arhitectură SRL, SC Cocheci Birou de Arhitectură SRL, Andreea Tănase Birou Individual de Arhitectură SRL și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu. Directorul Camerei de Comerț, Eugen Iordănescu, a dezvăluit, cu prilejul dezbaterii publice de ieri, că nu a fost abandonată nici varianta terenului de pe Calea Poplăcii, pentru care municipalitatea încă face demersuri la Ministerul Apărării Naționale, însă acestea întâmpină dificultăți birocratice.

Așadar, discuția rămâne deschisă. Totuși, pare că, după ce au obținut terenul de pe Calea Șurii Mici și au convenit să înceapă construcția acolo, Primăria și Consiliul Județean nu mai sunt interesate de alte opinii. Așa se face că la dezbaterea de ieri nu au participat nici primarul Astrid Fodor, nici Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu. Forul județean a fost reprezentat de vicepreședintele Marcel Luca și administratorul public Sebastian Dotcoș, însă cei doi au fost „actori grăbiți”: au ocupat locuri din public și au părăsit sala imediat după încheierea expunerilor, fără a lua parte la dialog.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura