Vicepremierul Dan Barna a declarat astăzi, la Sibiu, că ar trebui înfiinţate centre de vaccinare din maşină în judeţele în care cererea de vaccinare prin programare în platforma online naţională a fost mai scăzută.
El a fost prezent la deschiderea centrului de vaccinare drive-through amenajat în centrul istoric al municipiului Sibiu, în parcarea de la Cazarma 90, şi a lansat un nou apel către români să vină să se vaccineze pentru a putea fi depăşite cât mai repede restricţiile pandemiei.
„Încă un pas înainte foarte important pentru ceea ce înseamnă succesul campaniei de vaccinare. Suntem la parcarea de pe Cazarma 90 din centrul Sibiului. E deja coadă de maşini, demarează şi la Sibiu acel drive-through, acea modalitate prin care vii cu maşina, parchezi, primeşti injecţia, în câteva clipe ne imunizăm, facem paşi înainte pentru lupta aceasta cu COVID. Singura variantă, vaccinarea, prin care putem să depăşim această pandemie. Mâine dimineaţă va demara şi la Sala Thalia un alt flux de vaccinare. Provoc celelalte judeţe, pentru că sunt din păcate şi judeţe, unde cererea e foarte mică, să organizeze astfel de metode prin care vaccinul să fie foarte aproape de oameni. Până acum a fost vaccinarea pe platformă în clinici, acum iată, ducem vaccinarea mai aproape de cetăţean. Un mesaj foarte clar: vaccinaţi-vă! Scăpăm mai repede de restricţii!”, a declarat Barna, citat de Agerpres.
Vicepremierul speră ca acest centru de vaccinare drive-through din centrul istoric al municipiului Sibiu să funcţioneze două luni.
Foto: (c) Isabela PAULESCU /AGERPRES
Dan Barna a mai precizat că atât el, cât şi toată familia sa s-au vaccinat deja.
Centru de tip drive-through din Parcarea Cazarma 90 va funcţiona zilnic, în intervalul orar 9,00 – 19,00. Centrul dispune de patru fluxuri, iar vaccinul administrat va fi cel produs de compania Pfizer BioNTech, a anunţat Prefectura Sibiu.
Potrivit sursei citate, centrele de tip drive-through sunt destinate marilor oraşe, iar amplasarea lor se realizează în zone care să permită accesul facil al persoanelor cu mijloace auto de deplasare. Acestea se adresează celor care doresc să se vaccineze, indiferent de localitatea de domiciliu, dar care sosesc cu mijloacele de transport personale sau cu mijloace de transport în comun, de tip taxi.
„În zona de triaj a centrului de vaccinare drive-through înregistrările vor fi efectuate pe baza unui document de identitate, fiind recomandat totodată, să fie prezentat personalului medical chestionarul de triaj şi cel de consimţământ, completate. Documentele pot fi accesate pe site-ul DSP Sibiu (www.dspsibiu.ro), la adresa https://www.dspsibiu.ro/documente-vaccinare-drive-thru/. Vaccinarea se realizează fără programare în Platforma RoVaccinare, iar datele persoanelor vaccinate vor fi introduse, ulterior, în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare„, se arată în comunicatul Prefecturii Sibiu.
Şi Primăria Sibiu a informat, de asemenea, că au fost marcate cu garduri patru culoare de acces auto către cele patru puncte de vaccinare.
Personalul centrului de vaccinare drive-through a fost angajat de către Primăria Sibiu şi este alcătuit dintr-un medic coordonator, doi medici, şase asistente şi doi registratori pentru fiecare tură de lucru. Şi Universitatea ‘Lucian Blaga’ Sibiu s-a implicat şi pune la dispoziţie 10 voluntari pe fiecare tură, aceştia urmând să se ocupe de gestionarea accesului autovehiculelor pe culoare, predarea certificatelor de vaccinare.