Drumurile naţionale din judeţ rămân în continuare cele mai periculoase. Deschiderea autostrăzii a salvat multe vieţi, însă şi aici se produc accidente, de cele mai multe ori extrem de grave.
Numai în 2013, din cele 470 de accidente petrecute în tot judeţul Sibiu, 103 s-au produs pe drumurile naţionale. Acestea s-au soldat cu 13 morţi şi 52 de răniţi grav. Până la sfârşitul lunii noiembrie 2014, pe drumurile naţionale s-au produs 130 din cele 420 de accidente înregistrate în tot judeţul. O creştere spectaculoasă a numărului de accidente s-a înregistrat pe DN 14, care a fost modernizat în ultimii ani şi redat traficului anul trecut. Principala cauză care dus la producerea acestor accidente este viteza excesivă, urmată de neacordarea de prioritate şi indisciplina pietonilor.
Primul pe lista neagră
Aşa cum era de aşteptat, cele mai multe accidente s-au petrecut pe cele trei tronsoane ale DN 1, respectiv tronsonul Braşov – punct control Veştem, tronsonul cuprins între municipiul Sibiu şi punctul de control Veştem şi cel cuprins între limita cu județul Alba şi municipiul Sibiu. Astfel, în 2013, pe aceste tronsoane s-au petrecut 33 de accidente grave şi 17 accidente uşoare, soldate cu 11 morţi, 36 de răniţi grav şi 50 de răniţi uşor. Până la sfârşitul lunii noiembrie a anului treccut, pe DN 1 s-auprodus 36 de accidente grave şi alte 27de accidente uşoare. 16 persoane şi-au pierdut viaţa, 37 au fost rănite grav, iar 76 au scăpat doar cu răni uşoare.
DN 14, printre cele mai periculoase
Odată cu modernizarea DN 14, acesta a devenit o adevărată capcană pentru şoferi. Deși mai multe ONG-uri au depus petiţii pentru ridicarea restricțiilor de viteză de pe anumite tronsoane ale acestui drum, statisticile Poliţiei Rutiere sunt înspăimântătoare. În 2013, aici s-au produs 11 accidente grave şi 31 de accidente uşoare, soldate cu un mort, 11 răniţi grav şi 48 de răniţi uşor. În 2014, până la sfârşitul lunii noiembrie, nu mai puțin de patru persoane şi-au pierdut viaţa, 19 au fost rănite grav şi alte 47 uşor în cele 17 accidente grave şi 27 de accidente uşoare.
Autostrada salvează vieţi
Considerată de mulţi şoferi o adevărată binecuvântare, A1 nu este total lipsită de pericole. Din cauza vitezelor mari, orice moment de neatenţie poate fi fatal. Acesta lucru s-a reflectat şi în numărul de accidente produse, respectiv patru accidente grave şi două uşoare, soldate cu un mort, cinci răniţi grav şi șase răniţi uşor, în 2013. În primele 11 luni ale anului trecut, pe A1 s-au produs cinci accidente grave şi unul uşor, în urma cărora şapte persoane au fost rănite grav şi patru – uşor.
Valea Oltului a devenit Valea Morţii
Deşi multă vreme a fost considerat un adevărat punct negru pe harta rutieră, DN 7 nu a luat nicio viaţă tribut în 2013. Aici s-au înregistrat doar cinci accidente uşoare, soldate cu nouă răniţi uşor. Anul trecut, însă, inconştienţa unor şoferi teribilişti a dus la adevărate tragedii. Opt oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 11 au rămas cu sechele pe viaţă în urma celor nouă accidente grave produse aici. Alte 21 de persoane au suferit răni uşoare în opt accidente uşoare produse pe tronsonul din judeţul Sibiu al DN 7. Deşi par simple cifre, statistici înşirate pe hârtie, toate aceste accidente înseamnă vieţi pierdute, vieţi nenorocite pentru totdeauna, traume fizice şi psihice greu de imaginat şi multă durere şi suferinţă, atât pentru cei care au reuşit să scape cu viaţă, cât şi pentru rudele celor mai puțin norocoși. În aceste condiţii, motto-ul „Viteza ucide!” din materialele preventive ale Poliţiei Rutiere devine o realitate tragică.