Dragoș Dima, noul campion la Sibiu Open, cel mai important turneu de tenis masculin din România

După Adrian Ungur, în 2012 și 2015, un alt jucător roman câștigă titlul celui mai important turneu de tenis masculin din România, Sibiu Open.

Dragos Dima / foto: Dragoș Dumitru

Ce finală! Doi jucători care înaintea startului turneului ATP Challenger Sibiu Open aveau împreună doar cinci victorii în turneele Challenger au disputat finala celui mai important turneu de tenis masculin din România.

Jelle Sels are 23 de ani și vine din Olanda. La debutul turneului de tenis de la Sibiu, Sels ocupa poziția 338 în clasamentul ATP, o poziție ce nu i-a permis să acceadă direct tabloul principal al competiției. Prin urmare, Sels s-a înscris în turneul de calificări ce urma să trimită pe tabloul principal 4 jucători. A trecut în al doilea tur de calificări de irlandezul Peter Bothwell, după ce a pierdut primul set cu 1/6 iar în ultima fază a competiției a avut nevoie de trei seturi ca să îl învingă pe germanul Julian Lenz. Tragerea la sorți a tabloului principal l-a trimis în partea superioară, alături de favoritul principal, Laslo Djere, de Lukas Rosol și de campionul Australian Open, Simone Bolelli. În primul tur l-a învins pe Carlos Gomez-Hererra cu 7/6, 6/3. L-a întâlnit în turul secund pe Bolelli, pe care l-a învins greu, cu 7/6, 6/3 iar în ultimul tur a trecut de un jucător venit tot din calificări, Javier Barranco Cosano. În sferturile de finală, Sels urma să dea piept cu principalul favorit, Laslo Djere, însă după primul game al partidei sârbul a fost nevoit să se retragă din cauza durerilor la umăr ce îl împiedicau să servească. Dacă ar fi câștigat turneul de la Sibiu, Djere i-ar fi depășit în clasamentul ATP pe Berdych și Tsonga. Prin urmare, cu un joc solid și un pic de noroc, Sels a ajuns în finala turneului de la Sibiu.

De cealaltă parte a tabloului, Dragoș Dima, unul dintre cei patru jucători români ajunși pe tabloul principal la Sibiu Open, Adrian Ungur, Victor Cornea și Nicolae Frunză. Dima a intrat pe tablou cu un wild-card oferit de directorul turneului, Marius Vecerdea. La debutul turneului, Dima era al doilea cel mai bine clasat tenismen român în clasamentul ATP de simplu, după Marius Copil. Tragerea la sorți a părut încărcată de ghinion pentru român, care urma să îl întâlnească în primul tur pe al doilea favorit la câștigarea competiției, austriacul Dennis Novak. Spre surprinderea generală, Dima l-a demolat pe Novak în două seturi, într-o partidă ce a durat doar 54 de minute, scor 6/2, 6/1. Apoi au urmat meciurile de calvar. Turul secund i l-a scos în față pe portughezul Joao Domingues, care tocmai îl eliminase pe Victor Cornea. Domingues a câștigat primul set și a avut minge de meci în setul secund însă Dragoș a reușit cumva să împingă setul în tiebreak și apoi să câștige setul decisiv cu 6/4. În următorul tur, în fața lui Dima a ieșit polonezul Kamil Majchrzak, cel care a adus victoria Poloniei împotriva României în Cupa Davis, învingându-l pe Adrian Ungur în setul decisiv. Filmul din meciul cu Domingues s-a repetat aproape identic. Dragoș a pierdut primul set cu 6/0, a revenit de la minge de meci pentru polonez în setul secund și a câștigat tie-break-ul iar în decisiv a câștigat cu 6/3. În semifinale, Dima l-a întâlnit pe favoritul 7, spaniolul Pedro Martinez, pe care l-a învins în două seturi cu 6/4, 6/2, urmând să dea piept cu Jelle Sels în marea finală a competiției. Iar ca povestea acestei finale să fie și mai dramatică, Sels și Dima au fost coechipieri în turneul de dublu, fiind eliminați în primul tur de cuplul Oliveira/Kolar.

Dragos Dima / foto: Dragoș Dumitru

Cei doi colegi, acum adversari, au început extrem de determinați marea finală. Pentru ambii ar fi însemnat primul titlu, ambii înregistraseră deja la Sibiu Open mai multe victorii în turnee Challenger decât în întreaga lor carieră, a fost un meci cu o presiune fantastică pe ambii jucători. Selle s-a năpustit pe adversar încă de la prima minge. Dragoș a rezistat, a returnat în teren mingi ce păreau pierdute și încet-încet a pus stăpânire pe meci. Selle, un jucător căruia îi place să joace rapid, să atace decisiv la fiecare ocazie, a început excelent meciul însă aceste retururi care cădeau tot timpul în teren i-au tăiat avântul și i-au tulburat concentrarea iar Dragoș s-a trezit la conducerea partidei încă de la mijlocul primului set. L-a închis pe primul la 6/4, iar în setul secund a început să crească nivelul presiunii și a cedat doar două game-uri.

“Este o performanță de excepție pentru tenisul românesc, atât prin victoria lui Dragoș Dima, cât și prin organizarea turneului și valoarea jucătorilor prezenți la startul competiției! Sibiu Open a devenit un adevărat brand, nu numai din punct de vedere sportiv dar și ca eveniment, în general! Victoria unui român la Sibiu Open, într-un turneu în care jucătorii prezenți au acumulat împreună aproape 100 de participări la turneele de Grand Slam, ne onorează și ne bucură în aceeași măsură. Este rodul unui efort susținut al întregii echipe Pamira și, de asemenea, acest succes ne motivează pe mai departe. Obiectivele principale, promovarea Sibiului și susținerea sportivilor români au fost îndeplinite mai mult chiar decât ne așteptam! Recunosc că nu mi-am imaginat la prima ediție, acum 7 ani, că Sibiu Open va avea în aceeași săptămână pe tablourile de concurs un câștigător de Grand Slam, un vicecampion olimpic și un campion mondial cu echipa de Cupa Davis, și iată că Sibiu Open 2018 a avut parte de acest succes. De altfel, nu mi-am imaginat la începutul acestei ediții atât de puternice că un jucător român să ridice trofeul, și iată că s-a întâmplat prin victoria lui Dragoș Dima. Ar fi fost imposibil să cer mai mult de atât. Mulțumesc tuturor”, spune Marius Vecerdea, directorul turneului Sibiu Open.

Dragos Dima / foto: Dragoș Dumitru

Cu victoria de la Sibiu, Dragoș Dima a făcut un salt de 115 locuri în clasamentul ATP, de pe 394 până pe 279.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura