Dragoș Anastasiu: ”Educația antreprenorială începe de acasă. La liceu deja e târziu”

Aflat la Sibiu pentru a le deschide studenților Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu apetitul pentru antreprenoriat, unul din cei mai carismatici oameni de afaceri români, Dragoș Anastasiu spune că tinerii români duc lipsă de inițiativă în ceea ce privește antreprenoriatul și că educația antreprenorială ar trebui să înceapă în familie, încă din primele luni de viață ale copilului.

dsc_0572”La nivel mondial, antreprenorii sunt în minoritate. Noi suntem în țara în care dorința de antreprenoriat este cea mai ridicată, din Europa. Dorința. Implementarea însă, e cea mai mică din Europa. Avem o diferență foarte mare între dorință și implementare. Și aici este putința. N-aș fi vrut să o spun, dar începe la bani pe de o parte, dar de fapt începe de la lipsa spiritului antreprenorial, lipsa inițiativei, a punerii în practică a lucrurilor”, a declarat proprietarul grupului de firme Eurolines.

Metehne comuniste

Dragoș Anastasiu spune că această lipsă de inițiativă este oarecum normală, având în vedere trecutul comunist al României, însă lucrurile încep să evolueze. ”E normal, pentru că venim dintr-o țară comunistă, în care inițiativa a fost pedepsită. Mai avem nevoie de 100 de ani. Și după 100 de ani o să fie bine, dar nu o să mai prindem noi. Dar lucrurile progresează, e din ce în ce mai bine. Să fim serioși, acum cinci ani cine vorbea despre antreprenoriat în România? Erau oamenii de afaceri, bișnițarii, samsarii… Oriunde te duceai, ”om de afaceri” era o înjurătură. Sigur că mulți au defilat acolo, la ”beciul domnesc”…ne mai curățăm. Dar e un proces prin care trebuia să trecem”, spune Anastasiu, care consideră că ”educația antreprenorială trebuie să înceapă de acasă, încă din prima lună, acolo se pun bazele. Cei șapte ani de-acasă, în școala generală. La liceu deja e cam târziu. Dar educația e un proces continuu. Unii nu se lasă educați niciodată, alții se educă toată viața, până la moarte”.

Încredere și muncă în chipă

Dragoș Anastasiu este de părere că în business cea mai importantă este încrederea. ”România este țara în care oamenii nu au încredere unii în alții, păstrăm distanța. În schimb, sunt totdeauna centrați pe ei înșiși și nu pe ”noi”. It‘s all about me. Nu! Trebuie să învățăm să lucrăm în echipă. Trebuie să oferi încredere, să ai încredere în oameni. Eu conduc un grup de 21 de companii. Credeți că îmi permiteam să fiu aici, să vorbesc cu studenții dacă nu aveam pentru fiecare firmă oameni în care să am încredere? Bineînțeles că am fost și dezamăgit de multe ori, dar fără încredere nu se poate. Și îți mai trebuie pasiune”, explică Anastasiu. Acesta mai spune că sportul este un factor extrem de important. ”Eu am făcut volei de performanță. Aici am învățat să am încredere, spirit de echipă, spirit de sacrificiu și mai ales, am învățat un cuvânt foarte important în antreprenoriat: eșecul”, a dezvăluit omul de afaceri.

Dragoș Anastasiu despre:

Colaborarea cu ULBS

În general eu colaborez cu oameni care se implică. Dacă aici la universitate sunt oameni care se implică, atunci eu vin cu plăcere. Cine dorește să facă lucruri bune și mă apelează, intrăm în colaborări. Bineînțeles, în limita timpului.

Politică

Este imporant ca tinerii să se implice. Să se implice în antreprenoriat, în politică. Există o lehamite vizavi de politică, însă dacă voi, tinerii, nu vă implicați, atunci înseamnă că îi lăsați tot pe cei de care vă este lehamite să facă ce vor.

Cine este Dragoș Anastasiu

Dragoş Anastasiu s-a născut la 05.06.1964 în Bucureşti. După terminarea liceului, s-a mutat în Germania, unde a studiat medicina la Universitatea J.W.Goethe din Frankfurt, pe care a absolvit-o în 1991. În 1993, în perioada în care era angajat la Spitalul Universitar St.Markus din Frankfurt, a devenit Doctor în Medicină. A revenit în România în anul 1995, fondând compania Touring Europabus România SRL, care după doi ani a devenit membră a celei mai importante reţele de transport internaţional de persoane: Eurolines. În anul 1998, preia funcţia de preşedinte al Asociaţiei Cărăuşilor Particulari din România şi intră în bordul director al Organizaţiei Eurolines de la Bruxelles, funcţie pe care o deţine şi în prezent, fiind cel mai longeviv membru al acestui for din care fac parte cei mai importanţi manageri de firme de transport persoane din Europa.Sub conducerea sa, Touring Eurolines s-a dezvoltat continuu, fiind astăzi un grup de referinţă în transporturi şi turism din România. În afara graniţelor ţării a dezvoltat afaceri în Germania şi în Moldova. Grupul Eurolines este alcătuit astăzi dintr-un număr de 21 companii, fiind structurat pe entităţi specializate în transport, turism, IT încă din anul 2008.Un moment important al evoluţiei Grupului a avut loc în anul 2011, când Eurolines a achiziţionat firma Danubius Travel şi a încheiat un parteneriat strategic cu liderul mondial în turism, TUI Travel Plc. De atunci până în prezent, 35 de agenţii TUI TravelCenter au fost inaugurate.Cifra de afaceri a Eurolines a fost de 93,5 milioane Euro în 2014.Între anii 2007 şi 2009 Dragoş Anastasiu a fost preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT ) iar din 2011 a fost cooptat în Consiliul Director al Camerei de Comerţ Româno-Germane. Dragoş Anastasiu are o fiică de 19 ani şi este pasionat de sport, călătorii şi interacţiunea umană. (Sursa: www.infotravelromania.ro)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*