În Sibiu există în prezent 25 de sensuri giratorii, majoritatea acestora fiind nou create. Dat fiind faptul că acestea şi-au dovedit eficienţa în trafic, acţiunea de creare de sensuri giratorii continuă.
Începând de luni, 27 mai DPC va începe amenajarea definitivă a sensului giratoriu de pe Calea Şurii Mari din apropierea Pieţei Obor. În prezent acesta este figurat provizoriu prin elemente de plastic. În următoarele două săptămâni echipele de lucru vor crea din borduri insula centrală a sensului giratoriu şi insulele laterale.
O lucrare de o mai mare amploare este aceea de a transforma intersecţia străzii Alba Iulia cu strada E.A. Bielz într-un sens giratoriu propriu-zis, odată cu finalizarea modernizărilor de pe Calea Turnişorului. Începând de luni, 27 mai DPC va lucra la insula centrală şi la cele laterale, reparaţiile urmând să fie executate treptat, sub trafic. După finalizarea reamenajărilor şi instalarea semnelor de circulaţie în această intersecţie se va circula conform regulilor aplicabile în sensul giratoriu (cei care circulă dinspre Metro spre oraş vor trebui să acorde prioritate celor aflaţi deja în sensul giratoriu; la fel şi pentru deplasarea în direcţia opusă).
Pe perioada acestor lucrări şoferii sunt rugaţi să circule cu mai mare atenţie în aceste zone.
2. Peste 9.500 de locuri de parcare administrate de Municipiul Sibiu
Administrarea eficientă a domeniului public include o componentă foarte importantă: aceea a gestionării locurilor de parcare amenajate. Printr-o gestionare bună a acestor spaţii se asigură în acelaşi timp şi o ordonare a traficului, degajând arterele cu un trafic intens de maşinile parcate pe lateral, prin dirijarea acestora către parcările zonale.
Cele două parcări mari din zona centrului istoric s-au dovedit a fi o soluţie foarte bună pentru cei care doresc să vină în centru, fapt demonstrat prin încasările obţinute. De la începutul anului şi până în prezent au fost încasaţi 151.740 de leu ca taxă de intrare în Parcarea Cazarma 90 şi 174.254 lei ca taxă de parcare în Piaţa Mică. Şi pentru parcarea de la Piaţa Obor s-au încasat aproximativ 3.800 de lei.
În total, de la începutul anului şi până în prezent au fost vândute tichete de parcare în valoare de peste 120.000 de lei şi abonamente de parcare în valoare de peste 131.991 lei.
Terasele continuă să se deschidă în centrul istoric. În zona centrală sunt deja aprobate şi deschise 43 de terase, suma încasată ca taxă de ocupare a domeniului public cu terase sezoniere fiind de 143.730 lei.
În aproximativ o lună vor fi amplasate în teren căsuţele de la intrarea în Grădina Zoologică. În urma unei proceduri de achiziţie organizată de Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat s-a semnat în data de 21 mai 2013 un contract de livrare a 15 căsuţe din lemn care vor fi amplasate pe aleea de intrare în Grădina Zoo, constituindu-se ca o modalitate mai ordonată de prezentare şi vânzare de produse alimentare şi nealimentare. Valoarea contractului este de 125.364 lei, garanţia oferită de prestator pentru construcţiile din lemn fiind de 2 ani.
3. Nouă proiecte finanţate din fonduri europene în desfăşurare, cinci proiecte finalizate
Municipiul Sibiu a reuşit să atragă finanţare europeană pentru proiecte cu o valoare totală de 569 milioane de lei. Nouă dintre aceste proiecte sunt în desfăşurare, cinci fiind deja finalizate.
Modernizarea străzii Faurului a fost încheiată anul trecut, proiectul având iniţial ca termen de finalizare luna iulie 2013, în aprilie 2013 având ca termen de finalizare şi modernizare Centrului pentru Copii cu Handicap. În anul 2012 au fost încheiate proiectele “Sibiu Baroc Update”, „Formarea continuă şi creşterea calificării profesionale a resurselor umane ptr. imbunătăţirea eficienţei şi eficacităţii organizaţionale a Poliţiei Locale”, iar în anul 2011 a fost finalizat proiectul “Implementarea conceptului de administratie electronică la nivelul Municipiului Sibiu”. În total, aproximativ 7,5 milioane de lei au fost astfel absorbiţi prin proiectele Municipiului.
Cele nouă proiecte în desfăşurare însumează 188,8 milioane de lei şi se referă la modernizări de străzi şi reţele, construcţia unui viaduct, construcţia unui centru de telemedicină şi modernizarea şi extinderea unei şcoli. Vă prezentăm pe scurt stadiul acestor proiecte importante pentru întreaga comunitate.
Proiectul de modernizare a străzii Turnului şi a Piaţetei Târgu Peştelui are ca termen de finalizare luna aprilie a anului 2014, însă lucrările sunt foarte avansate încât vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an. Modernizarea reţelelor de apă şi canal a fost finalizată şi se lucrează în prezent la structura rutieră.
Modernizarea străzii Ocnei este foarte aproape de final, cu toate că termenul prevăzut este luna februarie a anului viitor. Reţeaua de apă este deja reabilitată, zona de parcări şi trotuare este finalizată şi se toarnă zilele acestea primul strat asfaltic pe carosabil. Constructorul estimează că lucrările se vor finaliza în luna iunie 2013.
De finalizarea lucrărilor pe strada Ocnei depinde începerea reabilitării străzii 9 Mai. Contractul este deja semnat şi are ca termen de execuţie luna aprilie 2014.
Reabilitarea şi extinderea Şcolii generale nr. 18 este de asemenea un proiect în curs, aproximativ 60% dintre lucrări fiind deja finalizate. Termenul de execuţie prevăzut în contract este luna septembrie 2013.
Alte trei proiecte se află în diverse stadii care preced execuţia lucrărilor. În prezent se pregăteşte documentaţia pentru achiziţia lucrărilor pentru modernizarea spaţiului public de pe strada Cuptorului. Procedura de achiziţie pentru contractul de construire a viaductului Calea Şurii Mici – Kogălniceanu, ofertele urmând să fie deschise în 11 iunie. Proiectul de modernizare a străzilor Măgheranului, Calea Guşteriţei, Macaralei şi Oţelarilor parcurge în prezent etapa de evaluare tehnică şi financiară.
De asemenea, un proiect important care a obţinut deja finanţarea, este construirea Centrului de cercetare şi telemedicină în bolile neurologice la copii. În prezent se evaluează ofertele depuse pentru atribuirea contractului pentru proiectare şi execuţie.
4. Adopţiile de câini fără stăpân sunt parte a soluţiei
Primăria Sibiu prin intermediul Serviciului Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân continuă eforturile de gestionare a situaţiei câinilor fără stăpân din Sibiu.
Serviciul abilitat a continuat să implementeze cele două direcţii care se constituie ca soluţii viabile şi umane în cazul câinilor: sterilizarea şi darea spre adopţie.
Adopţiile – cea mai bună soluţie. De la începutul anului 2013 şi până în prezent au fost adoptaţi 119 câini, dintre aceştia 79 fiind adoptaţi de sibieni, iar 40 au fost daţi spre adopţie externă. În anul 2012 un număr de 236 de câini şi-au găsit o familie adoptivă în Sibiu, iar 90 de câini au plecat spre adopţie în Germania. Sibienii pot în continuare adopta câini de la adăpostul din Dealul Guşteriţei, contribuind astfel la rezolvarea acestei situaţii.
Sterilizările continuă. De la începutul lui 2013 şi până în prezent au fost sterilizaţi un număr de 371 de câini. În anul 2012 au fost sterilizaţi 1.125 de câini, dintre care 1.120 au fost sterilizaţi de municipalitate, restul de 125 fiind sterilizaţi de Asociaţia Pferd und Hund.
Educaţia cu privire la animalele de companie – componentă importantă pentru eliminarea abandonului de câini şi încurajarea adopţiilor. Proiectul educaţional pe care municipalitatea l-a demarat împreună cu Asociaţia Animal Life va continua în şcoli şi pe parcursul acestui an, fiind un proiect care a fost bine primit în rândul elevilor.
Grădiniţele, şcolile şi liceele din Sibiu interesate de acest proiect se pot înscrie contactând Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân pe adresa de e-mail cainifarastapan@sibiu.ro sau la numărul de telefon 0269.22.99.59.
5. Concert de Gală la Biserica Catolică organizat de Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică
Vineri, 24 mai, de la ora 19.30, la Biserica Romano-Catolică din Piaţa Mare va avea loc Concertul de Gală care marchează Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu-Hermannstadt a cărui primă ediţie va avea loc în 2014.
Inițiatorul festivalului este dirijorul român de renume internațional Christian Badea, recunoscut pentru activitatea sa muzicală în cele mai mari centre artistice ale lumii, de la Carnegie Hall și Metropolitan Opera din New York la Suntory Hall din Tokyo, Concertgebouw din Amsterdam, Opera de Stat din Viena, Salle Pleyel din Paris și Sydney Opera.
Programul Concertului de Gală va cuprinde: Anotimpurile de A. Vivaldi, cu ansamblul baroc La Stravaganza – solist Giuliano Carmignola și Simfonia „Jupiter” K. 551 de W.A. Mozart, interpretată de orchestra Mozart Kammerphilharmonie sub bagheta dirijorului Christian Badea.
Concertul de Gală este sprijinit de Primăria Sibiu prin intermediul agendei culturale a acestui an, organizatorii împreună cu municipalitatea propunându-şi transformarea acestui Festival într-un eveniment de marcă al oraşului, prin calitatea artiştilor invitaţi şi a actului cultural.