Două persoane în stop cardiac. Imagini greu de privit, chiar și pentru un om călit în misiuni

Am 15 ani vechime în structurile operative. Am intervenit la multe accidente rutiere grave, în care a fost nevoie de o reacție rapidă pentru că fiecare minut sau chiar secundă putea face diferența dintre viață și moarte. Aproape în fiecare astfel de cazuri am întâlnit oameni care au oprit să ajute sau pur și simplu din curiozitatea de a vedea ce s-a întâmplat sau cine sunt răniții – așa începe o postare pe pagina IGSU, cu un accident ralatat de un salvator de meserie. 
Ieri, pe drumul spre casă, am văzut o mulțime de oameni pe marginea unui drum național. Am oprit imediat cum mi-am dat seama că este un eveniment rutier. Erau acolo și colegii mei.
– Cu ce vă ajut? –  i-am întrebat, în timp ce evaluam întreaga zonă.
Imaginile de la fața locului erau greu de privit, chiar și pentru un om călit în misiuni. Strigătele disperate ale răniților erau auzite și de către martorii care nu aveau cu ce să îi ajute.
– Sunt două persoane în stop cardio-respirator! S-au început manevrele de resuscitare. Vom face cu schimbul! – mi-a spus unul dintre membrii echipajului de pe ambulanță.
Sub privirile a zeci de oameni care urmăreau acțiunile de salvare, alături de colegii mei pompieri și de echipajele de ambulanță am acordat primul ajutor medical și am aplicat manevrele de resuscitare.
Zeci de minute în care am dat totul pentru a ajuta răniții… Din păcate, pentru doi dintre aceștia deznodământul a fost tragic, iar alți patru au ajuns la spital.
Dincolo de acest tablou de ansamblu, martorii unui astfel de eveniment trebuie să țină cont de câteva recomandări.
În primul rând, să oprească la o distanță de siguranță și să semnalizeze locul respectiv cu ajutorul unui triunghi reflectorizant, astfel încât ceilalți participanți la trafic sa poată ocoli banda pe care s-a produs accidentul și să nu își pună viața în pericol.
Pentru un salvator, apelul 112 este foarte important. Furnizarea unei locații exacte scurtează timpul de răspuns.
Numărul de autoturisme și victime este important. În funcție de aceste informații crește și complexitatea intervenției și se alertează un anumit număr de echipaje.
„El este colegul nostru, căpitan Mone Alexandru, un om dedicat profesiei, un salvator care ar interveni în orice moment pentru a-și ajuta semenii aflați în situații deosebite” – IGSU.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura