Dotări performate pentru testarea SARS-Cov2 la Spitalul Județean Sibiu

Laboratorul Clinic de Analize medicale al SCJU Sibiu are în prezent funcționale trei aparate de testare Real-Time PCR pentru testarea SARS-Cov-2. Eforturile pentru dotarea laboratorului cu aparatură, dar și cu consumabilele necesare fiecărui tip de aparat, au venit atât din partea donatorilor din mediul privat, cât și din partea Ministerului Sănătății și a Consiliului Județean Sibiu.

Primul aparat de testare a fost donat de firma CON-A, iar al doilea a fost achiziționat din fonduri de la Ministerul Sănătății și cofinanțare de la bugetul Județului Sibiu. O a treia dotare o reprezintă platforma de lucru automată de extracție/pipetare mix reacție/amplificare Real-Time PCR pentru testarea SARS-Cov-2 și a altor boli infecțioase, în valoare de 1.118.999,84 lei.

Banii pentru achiziționarea noii linii de testare au provenit dintr-o generoasă sponsorizare din partea Romgaz. Echipamentul este unul complet automat, realizând detecția, amplificarea și extracția probelor. Aparatul a fost instalat, calibrat și personalul instruit în vederea utilizării echipamentului. Întrucât aparatul necesită consumabile diferite față de aparatura existentă, au fost comandate și livrate 3456 de kituri de testare specific pentru această nouă linie.

De asemenea, laboratorul a fost dotat cu nou extractor automat cu o capacitate de aproximativ 48 de extracții de ARN viral pe oră și o hotă microbiologică performantă proiectată pentru a oferi codiții de maximă siguranță. Toate dotările noi au fost instalate în cadrul Laboratorului de Analize al SCJU Sibiu. Extractorul are o valoare de 238.000 lei cu TVA inclus, și a fost achiziționat din fonduri proprii, iar valoarea hotei este de 41.728,77 lei cu TVA inclus, fiind achiziționată de către Fundația Comunitară Sibiu. Până la instalarea acestui nou extractor se folosea un extractor automat cu o capacitate de 16 probe dar și extracția manuală. Așadar, în prezent, laboratorul are, pe lângă cele trei aparate de testare moleculară RT-PCR,  trei extractoare automate și trei hote microbiologice.

Noile dotări vor duce la creșterea capacității de testare pentru detectarea virusului SARS-COV2, dar și la reducerea timpului de așteptare pentru pacienți, care vor putea fi preluați mai rapid” declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Până în prezent (n.r.-luni 13 iulie) spitalul a efectuat 15.057 teste de la începutul pandemiei. Dintre  acestea, 11.531 au fost pentru publicul larg, 2788 au fost pentru personalul medical al spitalului (spital COVID), 188 pentru personal din alte spitale și  550 pentru personal din cadrul unor instituții publice de asistență socială. Cel mai mare număr de teste efectuate într-o zi a fost de 253. Timpul pentru obținerea unui rezultat variază între 12 ore și 48 ore.

Este foarte important să creștem capacitatea de testare cu atât mai mult cu cât, odată cu măsurile de relaxare, a crescut gradul de circulație a populației, fapt ce aduce cu sine o serie de riscuri aferente pentru care noi trebuie să fim pregătiți. Noul aparat automat este extrem de util, deoarece va putea fi utilizat nu doar pentru testarea pentru COVID-19 ci și pentru alte afecțiuni de natură infecțioasă, ceea ce înseamnă o îmbunătățire a serviciilor medicale pe care le oferim pacienților. Mulțumim Romgaz pentru că a făcut posibilă achiziționarea sa, continuând să fie alături de SCJU Sibiu și implicându-se în dezvoltarea serviciilor de sănătate. De asemenea, mulțumim Fundației Comunitare Sibiu pentru eforturi și tuturor ceilalți care au contribuit la gestionarea crizei COVID. Fac din nou apel la cetățenii județului să rămână prudenți, să respecte distanțarea socială și măsurile de igienă, pentru că pericolul nu a trecut„, declară Conf.univ.dr. Liliana Coldea, managerul SCJU Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura