Dosare penale pentru cruzime împotriva animalelor

31 de sibieni au aflat pe propria piele că și animalele trebuie respectate și au dreptul la viață. Ei s-au ales cu dosare penale după ce au săvârșit diferite acte de CRUZIME ÎMPOTRIVA ANIMALELOR. Alți 140 de sibieni au scăpat doar cu amenzi, după ce au încălcat legile pentru protecția animalelor. Totul după înființarea Poliției Animalelor.

 

Odată cu emiterea Ordonanței de Urgență privind înființarea Poliției Animalelor, mii de câini, pisici, cai, măgăruși, berze etc., necuvântătoare care trăiesc în apropierea oamenilor și care sunt fracvent maltratate, lovite, chinuite sau care cad pradă abandonului și cruzimii unora dintre semeni noștri și-au găsit apărători nesperați în…oamenii legii. Este o normalitate pentru care numeroși iubitori de animale luptă de ani buni.

Există, în toată țară și în Sibiu, asociații pentru protecția animalelor care luptă zilnic pentru salvarea bietelor necuvântătoare chinuite, însă, fără luarea unor măsuri legale împotriva făptașilor, totul este inutil, deoarece persoanele care fac rău animalelor au tendința de a recidiva.

La Sibiu, Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu a fost operaționalizat la data de 16 ianuarie 2021, gradul de încadrare fiind de 80%. Doi dintre ofițerii încadrați sunt medici veterinari cu studii în domeniul medicinei veterinare. Sibienii au prins curaj și au început să reclame cazurile de abuz și cruzime împotriva animalelor, iar angajații Biroului nou înființat nu se plictisesc nicio clipă.

”Cetățenii județului Sibiu pot sesiza cazurile de cruzime împotriva animalelor prin e-mail-ul poliția.sibiu@sb.politiaromana.ro, depunând în scris o sesizare la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, sau, în situații de urgență, apelând numărul unic pentru situații de urgență 112.”, transmite agentul-șef adjunct Elena Welter, responsabil cu Legea 544/2001 în cadrul IPJ Sibiu.

De la data operaționalizării Biroului pentru Protecția Animalelor Sibiu au fost înregistrate 163 sesizări ale cetățenilor și au fost soluționate 155, 8 sesizări fiind în curs de soluționare.

De la înființare și până în prezent, Biroul pentru Protecția Animalelor Sibiu au întocmit 31 de dosare penale, conform prevederilor Legii nr. 205/2004 republicată, privind protecția animalelor și O.U.G. nr. 55 din 30 aprilie 2002 republicată, privind regimul de deţinere al câinilor, uciderea animalelor, cu intenţie, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, rănirea sau schingiuirea animalelor sau intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia  (tăierea cozii), cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, ori coltilotul ciocului şi dinţilor. Dosare penale au fost întocmite și pentru neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane.

Unul dintre cele mai mediatizate cazuri din județul Sibiu în care a intervenit Biroul pentru Protecția Animalelor a fost și primul în care s-a întocmit dosar penal. Un cetățean din Marpod și-a abandonat calul flămând și rănit pe marginea drumului. Polițiștii au fost sesizați și au intervenit imediat, iar cazul a avut un deznădământ fericit. ”La data de 22.03.2021, un cetățean din localitatea Marpod  și-a abandonat calul aflat într-o stare proastă de întreținere și prezentând plăgi noi deschise, precum și mai vechi, infectate, căzut la marginea drumului D.J. 105A, pe un teren arabil situat în apropiere de intrarea în localitatea Marpod, jud. Sibiu, fără adăpost, mâncare și apă, în condiții de vreme rea – frig, ninsoare, fapt pentru care, având în vedere nerespectarea prevederilor art. 5, alin. 1 și art. 6, alin. 2, lit. f, din LEGEA nr. 205 din 26 mai 2004 (*republicată*) privind protecţia animalelor, în conformitate cu prevederile art. 24^1, alin. 1 și alin. 2, lit. e și f, din LEGEA nr. 205 din 26 mai 2004 (*republicată*) privind protecţia animalelor, s-a dispus, începând cu data de 22.03.2021, ora 24,00,  pe o perioadă de 45 zile, respectiv până la data de 05.05.2021, ora 24,00, animalul să fie plasat în adăpostul Asociației Prietenii Berzelor din Cristian, jud. Sibiu”, explică agentul-șef adjunct Elena Welter, responsabil cu Legea 544/2001 în cadrul IPJ Sibiu.

În același interval de timp polițiștii din cadrul biroului au aplicat un număr de 140 de sancțiuni contravenționale în valoare de 34.470 lei, pentru încălcarea Legii 205/2004 republicată, privind protecția animalelor, a O.U.G. nr. 55 din 30 aprilie 2002 republicată, privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, a O.U.G. nr. 155 din 21 noiembrie 2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân și a H.G. nr. 984 din 25 august 2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura