DOSAR: Jumătate din şefii de CJ şi o treime din primarii de municipii, probleme cu DNA sau ANI

24 de şefi de Consilii Judeţene şi 40 de primari de municipii şi sectoare ale Capitalei au probleme cu legea, fiind fie condamnaţi sau anchetaţi de către DNA, fie declaraţi incompatibili sau în conflict de interese de către ANI, mulţi dintre aceştia pierzându-şi şi funcţiile.

Cei mai mulţi, 14, provin din PSD, în timp ce 9 sunt liberali, iar unul din UDMR. Dintre cei 23 de şefi de Consilii Judeţene cu probleme, 12 fie şi-au pierdut funcţia, fie au fost, la un moment dat, suspendaţi de către prefect.

PSD – 14 şefi de consilii judeţene au probleme în justiţie

De la PSD, şi-au pierdut funcţiile de preşedinţi de consilii judeţene Adrian Duicu (CJ Mehedinţi), în urma unei decizii a instanţei supreme privind incompatibilitatea sa – el fiind însă cercetat şi într-un dosar de corupţie, în care este acuzat că ar fi săvârşit infracţiuni de trafic de influenţă chiar din biroul premierului Victor Ponta -, Gheorghe Bunea Stancu (CJ Brăila), condamnat la trei de închisoare în dosarul „Mită la PSD”, dar urmărit penal şi într-un nou dosar de corupţie, dar şi Constantin Nicolescu (CJ Argeş), condamnat definitiv la 7 ani şi 8 luni de închisoare pentru corupţie. El şi-a pierdut însă funcţia din cauza unei decizii definitive a instanţei privind conflictul de interese.

Alţi trei şefi de consilii judeţene sunt în acest moment suspendaţi din funcţie: Nicuşor Constantinescu (CJ Constanţa), acuzat de corupţie în mai multe dosare penale, Cristinel Bîgiu (CJ Buzău), cercetat în două dosare de corupţie, şi Mircea Cosma (CJ Prahova), urmărit penal în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herţan. Un alt şef de CJ, Silvian Ciupercă (Ialomiţa), a fost suspendat din funcţie, în urma arestării sale preventive într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, însă a revenit la conducerea instituţiei.

Alţi şapte preşedinţi de Consiliu Judeţean din partea PSD au probleme cu legea, dar sunt în funcţie. Este vorba despre şeful CJ Timiş, Titu Bojin, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, şeful CJ Dolj, Ion Prioteasa, acuzat la rândul său de luare de mită şi abuz în serviciu, şeful CJ Suceava, Cătălin Nechifor, acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită, şeful CJ Sibiu Ioan Cindrea, acuzat de conflict de interese, şeful CJ Gorj, Ion Călinoiu, acuzat de fals în declaraţii, şeful CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, cercetat într-un dosar de trafic de influenţă, dar şi şeful CJ Olt, Paul Stănescu, ale cărui firme au fost percheziţionate de către DNA, însă nu a fost încă pus sub urmărire. El a fost audiat şi în dosarul fraudelor de la referendumul din 2012.

PNL – nouă şefi de de consilii judeţene au probleme în justiţie

Din PNL, nouă lideri locali au probleme cu DNA sau cu ANI. Trei şi-au pierdut funcţia, trei au fost suspendaţi, iar alţi trei conduc în continuare instituţiile.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi Florin Ţurcanu, condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual, preşedintele CJ Hunedoara Mircea Moloţ, cercetat într-un dosar de corupţie, dar declarat şi incompatibil de către ANI, precum şi Horea Uioreanu (CJ Cluj), trimis în judecată pentru luare de mită, şi-au pierdut funcţiile.

Nicolae Ioţcu (CJ Arad), trimis în judecată pentru trafic de influenţă, Aristotel Căncescu (CJ Braşov), urmărit penal pentru abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, şi Cristian Adomniţei (CJ Iaşi), acuzat de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, au fost suspendaţi din funcţiile de preşedinţi de consilii judeţene, prin ordin de prefect.

Alţi trei şefi de consilii judeţene din partea PNL îşi ocupă în continuare funcţiile. Este vorba despre Sorin Frunzăverde (CJ Caraş-Severin), trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi şantaj, Adrian Mihai Ştef (CJ Satu Mare), declarat incompatibil de către ANI, însă fără o sentinţă a judecătorilor, şi Răducu Filipescu (CJ Călăraşi), care la rândul său a fost acuzat de ANI de conflict de interese, însă nu a primit o sentinţă definitivă.

Lista celor 24 de şefi de consilii judeţene care au probleme cu ANI şi cu DNA este completată de Borboly Csaba, şeful Consiliului Judeţean Harghita, din partea UDMR, care este acuzat de abuz în serviciu, dar se află în continuare în funcţie.

La Cluj, liberalul Mihai Seplecan a fost ales preşedinte în locul lui Horea Uioreanu, după un interimat asigurat de unul dintre vicepreşedinţi, dar şi în Hunedoara, unde în locul lui Mircea Moloţ a fost ales, tot de către consilieri, liberalul Adrian David. Şi la Mehedinţi, în locul lui Adrian Duicu a fost ales, dintre consilieri, Aladin Georgescu, în funcţia de nou şef al Consiliului Judeţean. În alte judeţe, precum Brăila şi Botoşani, consiliile judeţene sunt conduse în continuare interimar. În Argeş, în schimb, au fost organizate în mai 2014 alegeri parţiale, în locul lui Constatin Nicolescu fiind ales preşedinte al CJ Florin Tecău (PSD).

O treime dintre primarii de municipii au probleme cu legea

Dintre cei 103 primari de municipii, dar şi cei 7 primari din Capitală, peste o treime (40) au şi ei probleme cu legea. Cei mai mulţi, 20, sunt din partea PNL, în timp ce alţi 14 vin din rândul social-democraţilor. Doi sunt din partea UNPR, trei de la UDMR, iar unul este independent. Majoritatea acestora sunt în continuare în funcţie.

În ceea ce îi priveşte pe primari, nu s-au organizat alegeri parţiale în niciunul dintre oraşele care au rămas fără edili, prin demisie sau demitere, astfel încât conducerea este asigurată de un viceprimar, cu atribuţii de primar interimar.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura