Domeniul schiabil Bâlea, un proiect asumat de Guvern după aproape 50 de ani în care a fost ținut la sertar

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a promis sprijinul total al ministerului pe care îl conduce și al Guvernului pentru dezvoltarea domeniului schiabil în Masivul Făgăraș, în special în zona Bâlea.

Acesta a prezentat stadiul de implementare al proiectului nr. 1 de interes naţional “200 de zile de zăpadă pe an – Dezvoltare durabilă în Masivul Făgăraş“. Proiectul este prevăzut în Masterplanul de Investiţii în Turism, aprobat prin HG nr. 558/4 august 2017.

Potrivit ministrului, se are în vedere amenajarea a 150 km de pârtii de schi în Masivul Făgăraș, ceea ce ar însemna o dublare a numărului de kilometri de pârtii din țara noastră. „Dezvoltarea domeniului schiabil zona Bâlea este unul vital pentru noi și vom depune toate eforturile împreună cu asociația de dezvoltare creată. Am venit aici pentru a vedea exact cum vom putea implementa proiectul. Guvernul îi acordă o atenție foarte mare, mai ales că România duce lipsă de infrastructură de agrement turistic. Am discutat cu primarii și am ajuns la concluzia că implementarea proiectului trebuie să fie cât mai rapidă. Dacă ADI întocmește documentația necesară cât mai repede (studiul de fezabilitate și proiectul tehnic – n.red.), aceasta va fi depusă la minister, iar apoi va începe finanțarea proiectului“, a spus ministrul Dobre. Asociația, compusă din nouă primării din județele Sibiu (Cârțișoara, Arpașu de Jos și Porumbacu de Jos), Brașov (Ucea, Drăguș și Viștea) și Argeș (Arefu, Cicănești și Albești), este singura din țară care a depus la minister un proiect de dezvoltare turistică pentru Masterplanul  de Investiții în Turism.

LUCIAN DUMITRA | președinte ADI Monte Făgăraş – Bâlea – Capra: „Formăm o echipă împreună cu primarii și consiliile locale implicate în proiect. Sperăm să finalizăm cât mai repede documentațiile.“

Ministrul la Bâlea

Vizita a început dis de dimineață, când ministrul Dobre împreună cu conducerea ADI Monte Făgăraş – Bâlea – Capra au urcat cu telecabina la Bâlea Lac. Ministrul a fost însoțit de Lucian Dumitra, președintele asociației, primarii din Cârțișoara, Sorin Cârțan, respectiv Arpașu de Jos, Constantin Văcariu, primarii din celelalte comune implicate în proiect, Marius Olariu, președintele Fundației Bâlea Transilvania, familia Klingeis, care deține hotelul de gheață și Cabana Bâlea Lac, reprezentanți ai Ministerului Turismului, oameni de afaceri din zonă, oameni de munte, reprezentanți ai instituților publice și mass-media. Odată ajuns la Bâlea Lac, șeful Turismului a discutat cu cei implicați în proiect despre stadiul în care se află demersurile, a văzut atracțiile turistice din zonă și a făcut planuri privind derularea în continuare a proiectului. În acest moment, proiectul este declarat unul de interes național, urmând ca în 2018 să se caute fondurile pentru realizarea studiului de fezabilitate și proiectului tehnic. Această responsabilitate revine asociației de dezvoltare, urmând ca apoi să intervină Ministerul Turismului pentru a identifica sursele de finanțare pentru punerea în practică a proiectului.

De asemenea, ministrul Turismului a vizitat Hotelul de Gheață, s-a urcat pe helioportul din zonă și a încercat distracțiile de sezon de la Bâlea Lac. A mers chiar cu snowmobilul pe lacul înghețat, iar la un moment dat a rămas împotmolit în zăpadă. Totul s-a încheiat cu bine în cele din urmă.

Dezbatere cu primarii și investitorii

După-amiază, Mircea Titus Dobre a participat la o întâlnire de lucru cu conducerea asociației, iar vizita s-a încheiat la Căminul Cultural din comuna Cârțișoara, unde a avut programată o întâlnire cu reprezentanţii autorităților locale, oamenii de afaceri din domeniul turismului din zona Bâlea și județele Brașov și Argeș, proprietarii de pensiuni, precum și reprezentanții instituțiilor publice. Aici, ministrul Dobre a prezentat programul privind dezvoltarea domeniului schiabil și care sunt pașii care vor trebui urmați.

Toți cei prezenți au căzut de acord că proiectul este unul necesar și că vor ajuta la dezvoltarea turistică din Masivul Făgăraș. Totodată, aceștia, prin intermediul președintelui Fundației Bâlea Transilvania, Marius Olariu, au cerut ministrului să intervină pe lângă Ministerul Tranpsorturilor, pentru ca Transfăgărășanul să fie deschis mai devreme de 1 iulie. A fost înaintată și o posibilă dată: 15 mai. Demersul către Ministerul Turismului va fi realizat de către agenții economici din zona Bâlea, în opinia cărora statul ar avea numai de câștigat, dacă avem în vedere activitatea economică și taxele și impozitele care se plătesc dacă drumul ar fi deschis mai repede. Potrivit normelor actuale, Transfăgărășanul se închide la 1 noiembrie și se deschide la 1 iulie. De asemenea, i s-a cerut ministrului Turismului să facă lobby la Ministerul Transporturilor pentru ca șoseaua să fie modernizată.

Bâlea – în topul priorităților

Inițiatorul proiectului Hotel of Ice Bâlea Lac, Arnold Klingeis, a caracterizat drept îmbucurătoare vizita ministrului Turismului la Bâlea Lac, pentru a studia îndeaproape potențialul turistic al acestei zone și pentru a discuta problemele tehnice și juridice. „Noi așteptăm de 20 de ani acest proiect. Cred foarte mult în acest proiect, mai ales pentru că natura confirmă în fiecare an că zăpada persistă aici pe o perioadă mai lungă decât în alte stațiuni. La Bâlea Lac avem zăpadă până în luna iunie. Mă bucur să văd că în sfârșit am ajuns și noi la rând, pe lista priorităților, iar zona Bâlea va fi în atenția autorităților centrale, pentru a pune în aplicare un proiect care a început acum 50 de ani. Cu siguranță, acum 50 de ani, cei care au analizat potențialul turistic și schiabil au făcut-o cu mult profesionalism și au ajuns la concluzia că acest domeniu schiabil se poate realiza cu tehnologia și cu știința de atunci, deci, cu siguranță că se poate face mult mai mult cu tehnologia și cu știința de acum. Acest proiect va ajuta această zonă, dar va ajuta și România să aibă 150 de kilometri de pârtie într-o stațiune montană care astfel va fi competitivă cu marile stațiuni de schi din Austria sau Elveția. Este un proiect foarte important pentru noi. Sperăm și ne dorim ca acest lucru să se întâmple. Vom contribui cu tot ce ne stă în putință ca acest proiect să se realizeze. Un prim pas este făcut. Mai este un drum lung, dar cu voință și cu încredere se va ajunge la realizarea lui”, a arătat Klingeis.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*