Domeniile viitorului pe piața forței de muncă

Un studiu ne spune în ce domeniu ar trebui să avem pregătire pentru a avea un loc de muncă garantat.

Pe termen mediu şi lung, în România vom avea o creştere puternică a ofertelor de muncă pentru tehnicieni şi ingineri, în sectoare de vârf, în special în domeniile nanotehnologiilor, ştiinţei materialelor, electronicii, IT&C şi biotehnologiei, potrivit studiului „Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România”, realizat de KPMG şi Institutul Naţional de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu al Academiei Române.

Autorii studiului estimează că doar în IT&C deficitul de angajaţi va creşte anual şi va depăşi 20.000 de oameni în 2021.

„Prognozele pe termen mediu şi lung prevăd accentuarea tendinţei cererii de forţă de muncă spre un nivel tot mai ridicat de calificare. Crearea de locuri de muncă se aşteaptă să fie deosebit de puternică pentru tehnicieni şi ingineri, iar cele mai importante ocupaţii în creştere sunt legate de IT&C, inginerie, sănătate, învăţământ, administraţie şi vânzări. Se aşteaptă o creştere puternică a numărului de locuri de muncă în sectoare de vârf, în special în domeniile nanotehnologiilor, ştiinţei materialelor, electronicii, IT&C şi biotehnologiei, precum şi a necesităţilor firmelor de a recruta absolvenţi cu experienţă în tehnicile digitale, computing, gândire analitică şi metodologii de fabricaţie. În sectoarele inovative, în care angajatorii se află în competiţie pe un segment restrâns al pieţei muncii, caracteristicile care definesc capacitatea de angajare a absolvenţilor în locuri de muncă cu nivel ridicat de cunoştinţe sunt legate de calificări sectoriale specifice, competenţe informatice, abilităţi analitice, de rezolvare a problemelor şi de adaptare la situaţii noi”, se arată în analiză.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura