Colectiul Spitalului Militar „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu a transmis un sfâșietor mesaj cu ocazia trecerii în neființă a col. (r) dr. Meșteru Valeriu, fost medic de unitate, apoi chirurg și ulterior manager de spital.
„<<Orice bine pe care o persoană îl face în lume nu se pierde.>>, spunea Albert Schweizer. S-a stins un om … Din păcate, col. (r) dr. Meșteru Valeriu ne-a părăsit după o relativ scurtă suferință, ucis de o boală nemiloasă. (…)
Ce se poate zice despre un om cu o activitate profesională și de conducere atât de complexă? În primul rând că a fost un medic devotat pacienților cu un suflet cald și o inimă de aur; începând ca medic de unitate, apoi chirurg și ulterior manager de spital a reușit să se facă iubit de pacienți și de colaboratori deopotrivă și a reușit să aibă realizări deosebite atât pe plan profesional cât și uman.
Datorită activității sale profesionale pe mai multe planuri și mai ales a omeniei și devotamentului față de pacienți dr. Meșteru Valeriu va rămâne în amintirea noastră ca o personalitate importantă a orașului Sibiu, a Spitalului Militar Sibiu, a comunității medicale, un coleg deosebit și un model de urmat pentru cei mai tineri”, spun reprezentanții spitalului.
Absolvent al Liceului „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, a urmat Institutul Medico-Militar din București pe care l-a absolvit în 1980. După cei trei ani de stagiatură petrecuți în Spitalul Militar a fost medic de unitate, inițial la Petrești/Alba apoi la Mârșa/Sibiu.
În 1988 a revenit la Spitalul Militar Sibiu, pe un nucleu de mobilizare pregătindu-se ca medic anestezist-reanimator. După Revoluția din decembrie 1989 ajunge prin concurs secundar (rezident) în specialitatea chirurgie generală; specializarea făcând-o la Cluj-Napoca.
După terminarea specializării revine și lucrează în Spitalul Militar sibian ca medic chirurg generalist.
Ulterior obține titlul de medic primar și de doctor în medicină, iar din 2001 până în 2009 este comandantul Spitalului Militar Sibiu.
În toată această perioadă a efectuat multiple operații de chirurgie generală cu rezultate deosebite. Este de menționat că a avut și o activitate didactică în cadrul Facultății de Nursing, pregătind cu pasiune și competentă mai multe generații de asistente medicale.
În anul 2009 este pensionat pentru limita de vârstă, după care își continuă activitatea la Spitalul Privat „Polisano” ca medic și ca director medical până la începutul pandemiei.
„Din păcate o boală necruțătoare declanșată în ultimele luni și cu o evoluție fulminantă l-a luat dintre noi în data de 3.02.2024.
Colectivul Spitalului Militar Sibiu este alături de familia îndurerată”, este mesajul foștilor colegi de la Spitalul Militar.