Doliu în folk-ul românesc. A murit Doru Stănculescu

Artistul ​Doru Stănculescu, un nume de referință al muzicii folk din România, a murit la vârsta de 71 de ani.

“El Presidente”, așa cum era numit de fani și de prieteni,  a fost unul dintre fondatorii Cenaclului Flacăra, în cadrul căruia a și activat până la desființarea acestuia în anul 1985.

„A plecat dintre noi Doru Stănculescu (Prezidente), (71 ani). Dumnezeu să-l odihnească şi să-i lumineze calea. Condoleanţe familiei”, a scris Nicu Alifantis ieri pe Facebook, anunțând astfel vestea tragică a dispariției artistului.

În iunie anul acesta, CREDIDAM scria la aniversarea artistului: ”«Ion Crâşmaru», «Şambala», «Ion Vodă Cumplitul», «Ai, hai…», «Ecou de romanţă», «Fără petale» – atâtea hituri şi un singur nume de referinţă pentru iubitorii folk-ului românesc. Încă de la debutul său din 1968, Doru Stănculescu spune poveşti minunate cu personaje fabuloase ascunse într-un cotidian aparent banal”.

A colaborat mulţi ani cu flautistul Sorin Minghiat, dar şi cu alţi artişti, printre care Dan Andrei Aldea.

De profesie arhitect, Doru Stănculescu a fost membru fondator al Cenaclului Flacăra. Este fratele cântăreţei Mihaela Mihai. A debutat cu melodia „Ion Crâşmaru” pe versuri de Octavian Goga. A compus muzica pentru filmul „Porţile albastre ale oraşului” (1974, regia Mircea Mureşan). A lansat cinci albume, între care unul produs şi înregistrat de Valeriu Sterian şi două, de Dan Andrei Aldea.

În 1996, a primit premiul pentru întreaga activitate la festivalul „Om Bun” şi în 2002, o diplomă de onoare din partea Ministerului Culturii.

Prin dispariția lui Doru Stănculescu, muzica folk românească rămâne mai săracă. Doru Stănculescu se adaugă altor mari folk-iști plecați prea devreme dintre noi, cum ar fi Tatiana Stepa, Vali Sterian sau Florian Pittiș.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!


Cezar BUDESCU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura