Doina Jela ne-a părăsit la 74 de ani: o viață dedicată adevărului istoric

Doina Jela, scriitoare, jurnalistă și traducătoare cunoscută pentru contribuția sa la documentarea represiunii comuniste din România după 1989, a încetat din viață la vârsta de 74 de ani, relatează Agerpres.

foto: Agerpres

Daniel Șandru, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a transmis un mesaj de condoleanțe.

„Ne luăm rămas-bun cu profundă tristețe de la Doina Jela, o voce importantă a memoriei și a adevărului istoric. Ne-am bucurat să o avem alături la Fălticeni, între 16 și 19 noiembrie 2023, când IICCMER a marcat Centenarul Nașterii Monicăi Lovinescu printr-o serie de evenimente menite să omagieze curajul și luciditatea uneia dintre cele mai importante conștiințe ale exilului românesc. Dispariția Doinei Jela lasă un gol imens, dar scrierile și mărturiile ei rămân un reper esențial pentru ceea ce a însemnat totalitarismul comunist. Sincere condoleanțe familiei și celor apropiați”, a scris Daniel Șandru.

Doliu în cultura română: a murit Doina Jela, cronicarul represiunii comuniste

Doina Jela s-a remarcat în peisajul cultural românesc prin activitatea sa de documentare și relatare a realităților regimului comunist.

Prin cărțile și articolele sale, ea a contribuit semnificativ la păstrarea memoriei victimelor totalitarismului și la înțelegerea impactului represiunii asupra societății românești.

Absolventă a Universității din București, Facultatea de Filologie, prozatoarea, publicista și traducătoarea Doina Jela s-a născut, pe 1 martie 1951, în localitatea Vadu, din județul Constanța.

Este autoare a unui mare număr de eseuri, cronici, recenzii, interviuri, apărute în reviste ca „Tomis”, „Arta”, „Amfiteatru”, „România literară”, „Contemporanul”, „Familia”, „Observator” (Munchen), „22”, „Vatra”.

A coordonat colecțiile „Procesul comunismului” de la Editura Humanitas și „Actual” de la Curtea Veche Publishing.

Moștenirea literară și jurnalistică a Doinei Jela rămâne o sursă valoroasă pentru generațiile actuale și viitoare care doresc să înțeleagă istoria recentă a României.

 

Comments are closed.