În perioada 1-31 august, Muzeul de Artă Contemporană din Muzeul Național Brukenthal va fi gazda expoziției „Heterotopii”, o provocare la adresa percepției noastre asupra realității.
„Heterotopii” reunește creația recentă a artiștilor Ioana Antoniu și Radu Pulbere.
Ambii artiști sunt cadre didactice ale Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, fiind recunoscuți pentru contribuția lor la fenomenul artistic contemporan. Îi veți putea cunoaște joi, 1 august, la deschiderea expoziției ce va avea loc începând cu ora 17:00 la muzeul situat pe strada Tribunei nr. 6.
Expoziția „Heterotopii”, curatoriată de Ioan Muntean, Alexandra Runcan și dr.Alexandru Constantin Chituță, își propune să aducă în atenția publicului peste 30 de lucrări de pictură care extrapolează vizual un concept elaborat de filosoful Michel Foucault, pentru a descrie anumite spații culturale, instituționale și discursive care sunt cumva „altele”: tulburătoare, intense, incompatibile, contradictorii sau transformatoare.
Ioana Antoniu și Radu Pulbere construiesc în baza dialogului un meta-spațiu vizual în care intimitatea, asocierile libere, adevărurile general valabile, convenționalul și improbabilitatea hazardului generează mai multe straturi de semnificație.
Ioana își descrie lucrările ca lumi ce oglindesc ce e la interior, tulburând în același timp tot ce e exterior: „sunt asemeni unor oglinzi utopice, sunt lumi din lumi, care reflectă un loc virtual ireal, ce permite privitorului să își creeze propria lume ireală ca o extensie a unui spațiu cât se poate de real cum este cel al muzeului.”
Radu Pulbere asimilează heterotipiei parcursul spre realizarea unei picturi: „este un rezultat complex al cunoașterii, al intuiției, al selecțiilor operate, al experienței personale care poate include sau respinge abilitățile dobândite sau drumurile deja parcurse, cenzurile pe care ți le propui sau realizarea de noi experimente. Toate se contopesc ca într-un flux în care curg toate aceste variabile spre definirea tramei intense a imaginii.”