Șura Culturală Gușterița are un proiect înscris la Maratonul Internațional Sibiu 2022.
Proiectul, „Șura dă aripi” este un afterschool gratuit pentru 15 copii vulnerabili din clasele 1-4 din cartierul Gușterița. Va avea loc în anul școlar 2022-2023 cu sprijinul Asociației Tinerilor Pedagogi din Sibiu. Voluntari din cadrul asociației vor pregăti programul educațional. O persoană va fi salarizată și va fi responsabilă zilnic de proiect, va fi prezentă 5 ore/zi la activități și va fi sprijinită de alți voluntari din cadrul asociației Tinerilor Pedagogi și din comunitatea din Gușterița.
În cadrul programului se va asigura asigura și o masă caldă zilnică fiecărui copil. Cei 15 copii vor fi deopotrivă romi și români care au condiții precare acasă, însă merg la școală. Copiii vor fi selectați și în funcție de participarea la orele de la școală și implicarea lor în activități deja organizate până acum la Șura Culturală.
Reprezentanții Șurii Culturale Gușterița și-au propus ca pentru acest proiect să strângă în cadrul Maratonului Internațional suma de 20000 de lei.
Până în prezent, pentru acest proiect s-au înscris doi alergători. Este vorba de Ovidiu Lefter din Popești Leordeni, care va alerga în proba de semimaraton de 21 de kilometri și de sibianca Rehejeh Fawzia care va alerga în cursa Visma de 5 kilometri.
Ovidiu Lefter
„ Într-o lume marcată de imigrație și înstrăinare, războaie și suferință, sărăcie și excluziune este datoria fiecăruia dintre noi, indiferent de locul de naștere, de etnia, de culoarea, și de aspectul nostru, să nu uităm unul de altul. Cu atât mai mult atunci când este vorba despre minorități etnice, persoane vulnerabile și integrare lor socială.
Este prima dată când particip la Maratonul Sibiu și am ales proiectul „Șura dă aripi!” pentru că doresc să influențăm în bine viața unor îngerași și să le dăm aripi spre viață prin educație și integrare socială în comunitate locală. Cred în acest proiect și în oamenii care ajută să ofere o șansă de a ajuta copiii care aparțin unei minorități etnice în comunitatea locală. Orice șansă de a contribui în societate, oricât de măruntă, va face o diferență semnificativă în orizontul de speranță al acestor copii.
Rehejeh Fawzia
a produce schimbare în societate este nevoie de efort îndelungat și susținut. Și de aceea doresc să susțin această comunitate pe termen lung. Primul pas îl fac alergând în cadrul acestui maraton. De-a lungul generațiilor, avem nevoie de schimbare prin educație pentru promovarea incluziunii sociale.
România a fost și continuă să fie o societate din ce în ce mai diversă. Trăim alături de alții care ne sunt diferiți: de la colegii de bancă în clasele școlare până la colegii de muncă în companiile multinaționale. Educația are un rol fundamental în pregătirea copiilor pentru a exista într-o astfel de lume diversă, plurală și multiculturală. Scopul suprem al educației este acela de a modela cetățeni care să contribuie prin activitatea lor la bunăstarea comunității politice și sociale din care fac parte. Iar pentru că societățile în care trăim sunt multiculturale, educația nu poate fi decât multiculturală.
Haideți să contribuim fiecare în mod direct și personal la dezvoltarea unei comunități incluzive!” a motivat Rehejeh Fawzia participarea ei la Maratonul Internațional Sibiu.