Documentele Revoluției, încă necunoscute după 30 de ani

Şeful Serviciului Judeţean Sibiu al Arhivelor Naţionale, Alexiu Tatu, s-a declarat convins că vom cunoaşte adevărul despre evenimentele din decembrie 1989 din oraş doar atunci când vor exista documentele adunate într-o arhivă a Revoluţiei.

„Vă mărturisesc că, fiind un om al arhivelor şi al documentelor, îmi este destul de complicat să vorbesc în afara unor documente (…) pentru a elucida într-adevăr ceea ce în decembrie 1989 s-a întâmplat la Sibiu şi ceea ce s-a întâmplat în România. Ca fost om de muzeu, pot să vă spun că apreciez foarte mult faptul acestui bun început, de a atrage privirea asupra Sibiului din decembrie 1989 şi că se doreşte ca să se înţeleagă că ceea ce s-a întâmplat la Sibiu şi ceea ce s-a întâmplat în România şi în Europa de Răsărit în vremea respectivă, orice ar spune unii şi alţii, faţa Sibiului, faţa României şi faţa Europei din acel moment a început să se schimbe”, a declarat Alexiu Tatu, cu ocazia vernisajului unei expoziţii de fotografii şi documente referitoare la evenimentele de acum 30 de ani din oraş, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, este nevoie ca documentele Revoluţiei din 1989 de la Sibiu să fie cercetate în mod obiectiv pentru a elucida ce s-a întâmplat în urmă cu 30 de ani în oraşul martir.

„Eu vă mărturisesc că aştept cu mare nerăbdare să văd documente, documentele care s-au creat în perioada decembrie 89 şi după, pentru că imaginile (…) vorbesc mai mult decât cuvintele, dar totuşi în baza unor documente scrise care se vor constitui într-o arhivă a Revoluţiei de la 1989, atunci vom putea şti cu mare certitudine ceea ce s-a întâmplat. Deocamdată, aşa cum vedeţi, istoricii îşi dau cu părerea, unii spun una, unii spun alta, însă în momentul în care această arhivă va fi completă sau aproape completă, când va fi cercetată şi va fi cercetată în mod obiectiv ca adevărul să iese la suprafaţă şi nu altceva, atunci vom putea spune ce s-a întâmplat atunci”, a mai spus Alexiu Tatu.

Şeful Serviciului Judeţean Sibiu al Arhivelor Naţionale a fost prezent ieri la vernisajul expoziţiei ‘Muzeul viu. 30 de ani de la Revoluţia din 1989’, de la Casa Albastră din Muzeul Naţional Brukenthal. În această expoziţie se pot vedea imagini de la Revoluţie, dar şi primul discurs liber din 22 decembrie 1989. Vizitatorii pot vedea această expoziţie până pe 5 ianuarie 2020.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*