Doctoratul lui Bode, „lălăit” șapte ani, timp în care titularul a fost deputat, ministru, șef la Electrica

Doctoratul lui Bode a fost întins pe o perioadă de șapte ani, timp în care ministrul de Interne a fost deputat, lider regional de partid, ministru al Economiei – aspecte ce explică calitatea slabă a doctoratului său.

În timpul studiilor doctorale, Lucian Bode a ocupat diverse funcții, de la deputat la ministru, șef de filială de partid etc. În aceste condiții, Lucian Bode pare să fi fost dedicat oamenilor – ale căror interese trebuia să le reprezinte, mai puțin cercetării de bibliotecă.

Perioada studiilor doctorale urmate de actualul ministru de Interne Lucian Bode pare să fi reprezentat o perioadă însemnată a carierei sale profesionale cel puțin dintr-un simplu motiv: Lucian Bode a fost doctorand vreme de 7 ani, între 2011-2018, termen ce reprezintă un maximum de timp pentru obținerea titlului de doctor într-un anumit domeniu de cercetare. Cea mai scurtă perioadă în care poate fi susținută o lucrare de doctorat este de 3 ani de zile.

Potrivit CV-ului publicat de Lucian Bode pe site-ul Guvernului României, în perioada în care și-a susținut public teza sa de doctorat, anul 2018, actualul ministru de Interne era deputat și deținea funcția de președinte al Comisiei pentru transporturi și infrastructură în Parlamentul României – Camera Deputaților (2016-noiembrie 2019).

Între anii 2005-2008 – Bode a ocupat poziția de Şef Serviciu Exploatare la SC Electrica SA, SDEE Zalău.

Anii de Studiu și Cercetare

După această perioadă în activitatea profesională a domnului Bode este înregistrată o perioadă de pauză, vreme în care acesta se dedică studiilor și cercetării, ocupând doar poziția de deputat.

Astfel, între anii 2008-2012, deputatul Lucian Bode s-a dedicat cu precădere studiilor, până cînd a fost numit ministru al Economiei la începutul lui 2012.

În 2009 obține o certificare în cadrul Programului de perfecţionare în domeniul relaţiilor internaţionale – Institutul Diplomatic Român, Ministerul Afacerilor Externe.

În  2011 urmează un Curs de nivel înalt „Securitate şi bună guvernare”- Colegiul Naţional de Apărare “Carol I”.

Tot în 2011 urmează un Curs de nivel înalt – Institutul Naţional de Administraţie.

Ascensiunea profesională

Începând cu anul 2012, Lucian Bode cunoaște o perioadă extrem de activă în plan profesional. Timp în care avea deja calitatea de doctorand al Universității Babeș-Bolyai. 

9 02 2012-27 04 2012 – Ministru Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri.

2008-2012, 2012-2016, 2016- 2020, 2020 – prezent – Deputat Parlamentul României – Camera Deputaților.

2016-noiembrie 2019 – Deputat, Președinte al Comisiei pentru transporturi și infrastructură Parlamentul României – Camera Deputaților

Accident cu mașina oficială

La finalul lui august 2020, mașina SPP în care ministrul Lucian Bode se „odihnea” pe bancheta din spate a depășit o coloană de autovehicule aflate în trafic, pe linie continuă, apoi a lovit un autoturism care circula din sens opus. Au fost rănite două persoane din autoturismul lovit, iar actualul ministru de Interne a suferit răni la nas. La acel moment, Lucian Bode ocupa funcția de ministru al Transporturilor în Guvernul Orban. La distanță de un an, dosarul a fost clasat de Parchetul General, scrie Monitorul de Cluj.

„Sunt un om desoebit de ambițios…”

Ascensiunea pe calea ierarhică a domnului Lucian Bode, actual ministru de Interne (PNL) nu a fost una ușoară: la nivel local (Sălaj), Bode a reprezentat interesele oamenilor în calitate de președinte al sindicatului în cadrul SC Electrica SA (2003-2008).

Ulterior, acesta a trecut prin etapele specifice administrației locale – consilier local, consilier județean, președinte PNL Sălaj.

Din noiembrie 2008 și până în prezent este deputat în Parlamentul României.

„Sunt un reprezentant al generaţiei tinere de politicieni, care crede cu tărie în valorile de dreapta şi care crede că şi tara noastră poate evolua la fel ca alte ţări europene care au făcut parte din blocul comunist şi că politicile noastre pot fi eficiente şi orientate pentru a servi interesele cetăţenilor. 

Sunt un om deosebit de ambiţios, şi poate acest lucru m-a ajutat sa ajung azi să reprezint în Parlamentul României interesele a câteva zeci de mii de oameni. Şi cu siguranţă nu mă voi rezuma doar la a reprezenta aceste interese…voi încerca să fac mai mult”, notează Lucian Bode (48 ani) pe marginea activității sale politice.

Activitatea profesional-politică prodigioasă a lui Lucian Bode pare să explice de ce parcurgerea studiilor doctorale a durat 7 ani, adică din 2011 și până în 2018.

Acest aspect pare să explice și de ce în urma analizei doctoratului lui Bode, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a decis să nu se pronunțe „din punctul de vedere al calității” lucrării, delegând această sarcină comisiei de susținere a tezei de doctorat și, respectiv, CNATDCU.

USR acuză calitatea slabă a tezei

După cum arăta recent Cristian Ghinea, calitatea tezei de doctorat a ministrului PNL Lucian Bode este una îndoielnică, în condițiile în care regulamentul intern al UBB recomandă un număr minim de 200 de pagini în cazul unei lucrări academice precum teza de doctorat. Lucrarea lui Lucian Bode numără 198 de pagini, iar alte 20 de pagini sunt dedicate diverselor grafice și poze.

„Teza domnului Bode are 198 de pagini care includ şi legislaţia de pe site-ul ANRE. La asta a adăugat 20 de pagini de poze şi grafice luate de pe internet. Deci, vorbim de calitate academică de nivel şcolar în care efectiv simţi cum omul scrie ceva acolo doar ca să umple nişte pagini, ca să ajungă la 200 de pagini minime pe care regulamentul Universităţii Babeş Bolyai îl prevede”, a susţinut Ghinea.

UBB a analizat lucrarea de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode (PNL). Proporția fragmentelor plagiate nu depășește 3%, dar comisia nu poate să se pronunțe dacă a fost „intenționat” sau o eroare de citare. Mai mult, UBB semnalează că NU a analizat calitatea lucrării.

Comisia constată o serie de abateri de la normele de publicare, respectiv erori de citare și unele fragmente plagiate, însă arată că acestea reprezintă mai puțin de 3% din lucrare, acestea fiind cazuri în care fragmentele plagiate, cu o singură excepție, sunt citate în text, însă necorespunzător. Astfel, comisia constată că există fragmente plagiate, însă nu se poate pronunța dacă plagiatul a fost unul intenționat sau derivat din necunoașterea tehnicilor de citare.

După publicarea deciziei de către UBB, Lucian Bode a reacționat la publicarea deciziei Comisiei de Etică a UBB Cluj privind teza lui de doctorat. Bode spună că lucrarea sa este în regulă, deși comisia scrie că a identificat mai multe elemente de citare eronată și plagiat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*