„Distracția voastră este chinul nostru!”, mesajul lui Șuier, câinele vedetă al Poliției Române, către utilizatorii de petarde

Chiar și înainte de noaptea trecerii în noul an petardele bubuie neîncetat pe străzile Sibiului. Astfel, ceea ce este o perioada fericită a sărbătorilor pentru noi, devine o perioadă de teroare pentru animalele de pe stradă, dar și cele cu stăpân. Dacă ar putea vorbi, fiecare câine, cu și fără stăpân, ar transmite același mesaj ca Șuier, câinele vedetă de la Centrul Chinologic din Sibiu.

Foto: Ministrul Afacerilor Interne România
„Distracția voastră este chinul nostru!”. Dacă ar putea vorbi, sigur acestea ar fi vorbele pe care le-ar rosti Șuier, câinele vedetă al Poliției Române, imaginea centrului Chinologic din Sibiu.
”În aceste zile, pentru cei care se gândesc să folosească petarde, spunem… gândiți-vă și la ei!
Nu transformați bucuria sărbătorilor de iarnă în tragedii!”, transmit reprezentanții MAI.
Dealtfel, utilizarea petardelo este INTERZISĂ prin lege. Este permisă doar utilizarea articolelor pirotehnice de divertisment din categoria F1,  care pot fi folosite numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, iar articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Ce spun polițiștii

Polițiștii sibieni recomandă ca aceste articole pirotehnice să fie cumpărate doar de la persoane fizice/juridice autorizate.  La achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română. Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani. Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Când se interzice folosirea petardelor

Polițiștii atenționează asupra faptului că folosirea articolelor pirotehnice se interzice în următoarele situaţii: Între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

La o distanţă mai mică de 50 de m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de m faţă de cele cu peste 4 niveluri. La o distanţă mai mică de 500 de m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

La o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie. În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre.

Pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane. La o distanţă mai mică de 500 de m de păduri.

Amenzi și închisoare

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;  comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura