„Diploma andreană” expusă la Sibiu pentru sașii de pretutindeni – FOTO

În aceste zile, Sibiul a devenit din nou „acasă” pentru sașii din Transilvania. În cadrul evenimentului „Întâlnirea Internațională a Sașilor”, peste 12.000 de sași cu origini în Transilvania au venit în orașul nostru pentru a sărbători alături de cei dragi. „Diploma andreană” este expusă la Sala Thalia.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Zeci de evenimente au loc în cadrul „Întâlnirii Internaționale a Sașilor”, iar sâmbătă a avut loc un momentul cu totul și cu totul memorabil – expunerea Diplomei andreane. La eveniment au participat oficialități din România, oficialități din străinătate și zeci de sași care și-au dorit să vadă documentul prin care în urmă cu 800 de ani s-a atestat existența comunității săsești pe teritoriul Transilvaniei.

Foto: Mesagerul de Sibiu

„Constituția sașilor”

Diploma andreană (germ. Goldener Freibrief sau Das Andreanum), document care datează din anul 1224, este păstrată în patrimoniul Arhivelor Naționale ale României. „Diploma andreană”, considerată o constituție a sașilor, este un simbol al acestei comunități transilvănene, iar acesta n-ar fi putut lipsi de la „Întâlnirea Internațională a Sașilor”. Astfel, în aceste zile, cea mai veche copie a documentului este expusă pentru prima dată la Sala Thalia. Într-un an aniversar, la 800 de ani de când s-a semnat documentul original, toți sașii veniți la Sibiu pot vedea „constituția” care a promulgat atât drepturile, cât și obligațiile strămoșilor lor.

Foto: Mesagerul de Sibiu

„Diploma regelui Andrei al II-lea sau Bula de Aur, cum i se mai spune, a stabilit un complex și funcțional regim de administrare a comunității săsești, în aspectele vieții politice, judiciare, religioase, economice și militare, generând astfel dezvoltarea așezărilor, înflorirea meșteșugurilor, a comerțului, a educației și a artelor”, a precizat Președintele României, Klaus Iohannis.

Foto: Mesagerul de Sibiu

„Sibiul este în aceste zile capitala simbolică a sașilor din întreaga lume. Aici, la Sibiu, sub motto-ul <<Pretutindeni acasă>>, sașii transilvăneni își întăresc legăturile cu patria lor de origine, iar mai mult de atât își reiau legăturile cu prietenii rămași în țară și aduc cu ei tânăra generație pe  pământurile bunicilor și părinților lor”, a declarat Raluca Turcan, Ministrul Culturii, în cadrul evenimentului.

Autor:Ștefana Baba 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*