Din zestrea gastronomică a comunei Sadu. Gogoșile cu dragoste ale lui Tanti Ica

Gogoșile făcute de Maria Barbu din Sadu, tanti Ica așa cum i se spune în sat, i-au delectat pe cei care au participat la Mătăuze, de Lăsata Secului.

Foto: Facebook Comuna Sadu

Tanti Ica a fost de acord să dezvăluie secretul care stă în spatele delicioaselor gogoși.

„Gustul gogoșilor cu dragoste se descoperă urmând rețeta următoare:

1 Kg de făină albă de calitate superioară;

300 de ml de lapte;

3 ouă;

150 g zahar;

½ pachet de unt;

o nucă de drojdie;

un praf de sare;

1 litru de ulei pentru prăjit;

zahăr pudră;

câteva picături de dragoste.

Mod de preparare: într-un vas se amestecă drojdia cu laptele călduț și un pic de făină, se lasă deoparte 20-25 de minute până începe să dospească. După ce a dospit se amestecă cu făina, apoi se toarnă untul topit și se încorporează toate. Gălbenușurile se freacă bine cu zahărul până se dizolvă zahărul și iese o spumă aerată, albușurile se bat spumă tare, pentru a obține gogoși pufoase. Dacă vă grăbiți puteți amesteca ouăle cu zahărul.

Foto: Facebook Comuna Sadu

Se toarnă gălbenușurile frecate cu zahar peste celelalte ingrediente și se frământă. După ce sunt încorporate gălbenușurile se adaugă albușurile bătute spumă și se frământă până aluatul devine elastic și se desprinde de pe mână. Pe parcurs se adaugă picăturile de dragoste pentru un gust delicios.

Foto: Facebook Comuna Sadu

După ce aluatul este gata frământat se lasă la dospit acoperit cu un șervet curat până își dublează volumul.

Aluatul dospit se întinde cu sucitorul până ajunge de 1-1,5 cm. Nu se apasă prea tare pentru a păstra aerul în aluat. Foaia de aluat se taie cu un pahar pentru a da forma gogoșilor.

Se pune uleiul la încins și se prăjesc gogoșile.

După ce se scot din ulei se așază pe o tavă sau pe o farfurie plată și se pudrează cu zahăr”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*