Peste 190 de canari cântăreţi roller din ţară şi din străinătate se antrenează de zor, pentru a câştiga sâmbătă titlurile de campion naţional şi internaţional la concursul care va începe joi, la Cisnădioara.
Acesta este cel mai vechi concurs de profil din România, a declarat azi, pentru AGERPRES, organizatorul Ilie Chidu, preşedintele Clubului Naţional al Crescătorilor de Canari de Cântec Roller din România.
Canarii roller trebuie să cânte în formaţii de câte patru, timp de o jumătate de oră. Practic, concertele vor fi scurte şi trupa trebuie să se coordoneze cât mai bine, ca publicul să remarce ce frumos s-au sincronizat cei patru cântăreţi înaripaţi. Nota maximă ce poate fi acordată în concurs este de 90 de puncte.
„Joi se prezintă crescătorii. Concursul e vineri. Sâmbătă, după ora 18.00, este festivitatea de premiere. Avem 40 de participanţi din ţară, opt din străinătate – din Ungaria, Serbia, Bulgaria şi pentru prima dată din Olanda. Arbitri sunt din Austria şi Germania. E o pasiune şi e concursul cel mai vechi din România, organizat după standard nemţesc”, spune Ilie Chidu.
De 36 de ani în România, canarii cântăreţi roller se întrec, anual, în cele mai frumoase cântece. Din 1991, cei mai buni canari cântăreţi din ţară şi din străinătate concurează la o pensiune din localitatea Cisnădioara, unde locuieşte şi creşte canari Ilie Chidu.
Canarii de cântec roller nu sunt canari obişnuiţi, ei provin „dintr-o rasă foarte selecţionată”, spune Ilie Chidu, crescător şi arbitru. „Secretul” unui canar cântăreţ campion este mama sa, care trebuie să fie o pasăre care provine dintr-o crescătorie de canari cu performanţe deosebite muzicale.
În concursuri se prezintă doar canarii bărbătuşi. Femelele nu cântă, ele scot doar un sunet de chemare, performanţă în muzică fac doar masculii. „Numai bărbătuşii se prezintă în concurs. Ele sunt purtătoare de cântăreţi, acolo-i toată şmecheria, dacă ştii să aduni o femelă dintr-o crescătorie cu rezultate bune, aia duce moştenirea cântecului. Ele nu concurează, pentru că ele nu scot decât un ţipăt de chemare”, mai spune Ilie Chidu.
Este o pasăre care trebuie să evite problemele de sănătate precum obezitatea, cauzate de lipsa exerciţiilor fizice. Nu trebuie să îi lipsească vasul cu apă călduţă din colivie, în care pasărea să se poată scălda, aceasta fiind una dintre activităţile sale preferate. Colivia ar trebui să fie ferită de curenţii de aer (reci ori calzi) şi de bătaia directă a razelor de soare. Noaptea, colivia trebuie acoperită. Canarul trebuie să fie bine hrănit, să fie bine dispus şi dornic să dea recitaluri. Canarul poate fi afectat de boli respiratorii, depresie, aspergilioză, infecţii bacteriene, deficienţe nutriţionale, boli genetice, conjunctivită etc.
Un canar, în general, poate trăi un deceniu, dar la concursul de la Cisnădioara se întrec doar canari cântători roller care s-au născut anul acesta. „Eu am două colecţii de canari în concurs. Am avut şi campioni în alţi ani. În fiecare an trebuie să prezentăm canari cu inelul din anul respectiv, pe picior. Eu nu pot să mă duc la concurs cu canarii cu care am câştigat acum doi ani. Dacă e prins un crescător că vine cu canar care nu e din 2017, este descalificat. Canarii mei au 7, 8, 9 luni”, explică Ilie Chidu.
Pregătirea unui canar foarte bun intepret este una foarte migăloasă. De o lună de zile au început repetiţiile pentru cele două formaţii de canari ale preşedintelui Clubului Naţional al Crescătorilor de Canari de Cântec Roller din România. Zilnic, de două-trei ori, canarii ies pe scenă să se acomodeze cu emoţiile concursului. „Eu i-am separat în coliviile de concurs din 7 octombrie şi zilnic îi scot de două sau de trei ori pe panou, pentru acomodare, pentru când sunt în faţa juriului la arbitri, să fie în formă, să cânte”, povesteşte Ilie Chidu.
Canarii vor da concerte scurte, de câte o jumătate de oră, ca să aibă timp toate formaţiile de cântăreţi să evolueze în faţa juriului. Dacă îl laşi să cânte, un canar roller interpretează toată ziua sunete şi cântecele ştiute doar de el şi crescătorii specializaţi.
Pentru ca unii canari să nu fie avantajaţi faţă de alţii, concursul este foarte strict. Ordinea intrării pe scenă este trasă la sorţi, ca la concursurile loto, cu ajutorul unor bile aflate în urne. Nimeni nu ştie dinainte când va intra în faţa juriului. „O jumătate de oră e dreptul de arbitrare în sala de arbitrare, pentru o colecţie formată din patru canari. Nu au voie să cânte mai mult, pentru că trebuie să intre toată lumea la concurs. Fiecare crescător îşi pregăteşte colecţia şi o predă într-o sală specială. Înainte de a intra în concurs, totul e secret. Avem bile. În bile e un număr de ordine. Bilele sunt în două urne. Arbitrul trage bila din cutie. Colecţia vine pregătită, se deschid uşile, canarii mănâncă, beau apă – ca să poată să fie în formă când îi pune pe masă, în faţa unui panou negru, unde sunt ascultaţi”, declară Ilie Chidu.
Pentru ca aceşti mici cântăreţi să nu fie obosiţi sau plictisiţi, fac repetiţii înainte, doar de câte jumătate de oră, după care sunt „puşi” la culcare şi ziua. „Canarii roller sunt antrenaţi, la orice oră încep să cânte. Spre exemplu, după o jumătate de oră, se închide uşa, perdeaua se trage la geam, se face semi-întuneric, să nu aibă soare,. Atunci când cântă toată ziua şi îi pui pe panou, ei sunt plictisiţi şi nu mai cântă”, explică crescătorul sibian de canari, cum îşi antrenează cântăreţii să facă şi pauze „forţate”.
Un alt secret al cântatului frumos este alimentaţia atent aleasă. Meniul unui canar cântăreţ este format din multe seminţe, dar şi preparate diversificate, din care nu lipsesc „dulciurile”. Întrebat de AGERPRES cum îşi hrăneşte concurenţii înainte de competiţie, Ilie Chidu a răspuns: „Chiar acum le-am făcut un amestec de morcovi, cu mâncare moale, cu zahăr şi mai multe ingrediente care au în compoziţie ce trebuie pentru a-i stimula să cânte. Şi seminţele au rolul lor, ei pe bază de seminţe stau toată ziua. Mâncarea moale, cum îi spunem noi sau mâncare de ou artificial, asta se dă din două în două zile, în funcţie de valoarea păsării cum cântă.”
Cvartetele de canari cântăreţi nu au nume. Spre deosebire de vedetele muzicale, canarii cei mai buni cântăreţi nu au nume individuale, sunt botezaţi în funcţie de crescătoria de unde provin. „Dacă am 60 de pui, nu le pot da nume la toţi. Ar însemna să fac registru ca la Starea Civilă”, spune râzând Ilie Chidu. Chiar şi frigul îi ajută pe canari să cânte mai bine, spun unii crescători şi arbitri. Canarii se numesc roller pentru că ei trebuie să se „rotească” muzical precum cântecul. Canarii cântători fac ture – în cazul lor nu înseamnă să alerge, ci să cânte fraze muzicale. Aceste ture seamănă cu sunetele scoase de un clopot sau de flaut. Practic, un canar cântăreţ ajunge la performanţa să cânte ca un flaut, fără a folosi acest instrument.
La Cisnădioara există şi o şcoală pentru canarii cântători. Una din lecţii este să nu pui muzică după care ei să cânte. Profesioniştii aduc un canar profesor, fost campion, care eventual îi poate dirija pe cei patru noi cântăreţi din formaţie. La şcoala de cântec, canarii cântăreţi primesc o hrană care conţine, în procent de 70 la sută, rapiţă.
Leagănul canarilor este în Insulele Canare sau „Insulele Fericite”. Denumirea de Roller de Harz provine de la zona munţilor Harz din Germania, unde minerii au crescut canari, ocupându-se în mod special de perfecţionarea cântecului. Canarul de cântec are un temperament focos. Culoarea lui obişnuită este un galben de paie, gri-verzui şi verde. Talia sa e de 14 cm. După numeroase discuţii purtate in paginile revistei ‘Kanarien’ din Leipzig s-a stabilit pentru canarul de cântec că în timpul performanţei trebuie să stea drept pe beţisorul din colivie şi să cânte cu ciocul aproape închis, umflându-şi guşa.
Deşi pare greu de imaginat, crescătorii de canari roller au şi un decalog. Una dintre „poruncile” Clubului Naţional al Crescătorilor de Canari de Cântec Roller din România spune că un bun crescător şi iubitor de canar niciodată nu trebuie să dea vina pe pasăre dacă nu are succes la cântat.