Sibianca Diana Pavelescu a fost nominalizată în juriu și la ediția din acest an a celebrului Concours Mondial de Bruxelles – la secțiunea rosé! Aflat la cea de-a 32-a ediție, concursul va avea loc în premieră în România, în regiunea viticolă din Dobrogea.
Vestea includerii în juriu a fost primită cu mare bucurie, în condițiile în care Concursul Mondial de Bruxelles se numără printre cele mai mari și mai importante competiții de vinuri din lume, cu peste 15.000 de înscrieri anual. Iar sibianca nu e la prima experiență de acest fel, fiind în juriul a numeroase concursuri internaționale, printre care Berliner Wein Trophy, Asia Wine Trophy, Portugal Wine Trophy, Selezione del Sindaco, Concours des Grands Vins Blancs du Monde, dar și Concours Mondial de Bruxelles. „Sunt atât de mândră și onorată să fiu jurat la Concours Mondial de Bruxelles la secțiunea rosé! Anul acesta este cu totul special, deoarece este prima ediție a acestei competiții prestigioase care se desfășoară în România. Sunt încântată să fac parte din acest eveniment incredibil, descoperind niște vinuri rosé uimitoare și sărbătorind tot ce e mai bun din lume!“, a transmis Diana Pavelescu, care a adăugat că ediția din Dobrogea „nu este vorba doar despre vin, este despre oameni și locuri.“
Reamintim, Diana Pavelescu e „născută și crescută la Sibiu“, cum îi place să se prezinte. A absolvit la Liceul „Gheorghe Lazăr“, secțiunea Mate-Fizică, după care a Facultatea de Inginerie – Calculatoare cu Diploma de Licenta – în cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu. A devenit o prezență obișnuită la marile competiții mondiale de vinuri, anul trecut fiind prezentă, în Mexic, la cea de-a 31-a ediție a Concours Mondial de Bruxelles – Sesiunea de vinuri albe și roșii, cea mai importantă din suita de patru ce include rose, spumante și dulci&fortifiate.
Aducerea concursului în România este un succes important. „Este o mare realizare pentru echipa de organizare reprezentată de Valentin Ceafalău, care a avut curajul de a face un pas important în promovarea vinului românesc.“, a transmis Diana Pavelescu, după ediția de anul trecut, din Mexic.
Regiunea viticolă din Dobrogea, situată pe coasta României a Mării Negre, a fost selectată de Concours Mondial de Bruxelles pentru a găzdui Sesiunea Vinurilor Rosé, mai ales după viticultorii români au impresionat la ediția precedentă, în Dalmația (Croația). Degustările vor avea loc în perioada 28 – 30 martie în orașul Constanța.
Organizatorii au (re)descoperit în Dobrogea o regiune viticolă captivantă, cu secole de moștenire vinificativă și peisaje uimitoare. „Această regiune istorică a României este „căminul” unei populații mixte care, de secole, a fost modelată de nenumărate schimburi socio-culturale. Români, greci, bulgari, cumani, tătari, turci, ruși, ucraineni, aromâni, macedoneni, armeni, italieni, germani, evrei sau romi și-au pus amprenta asupra acestei regiuni. Această diversitate s-a reflectat în gastronomie, muzică, cultură și, bineînțeles, în vinurile dobrogene.“, prezintă Concours Mondial de Bruxelles pe pagina sa oficială.
Civilizația greacă, două imperii, două războaie mondiale și 50 de ani de comunism au marcat dezvoltarea viticulturii de aici. „Dobrogea are o istorie lungă când vine vorba de viticultură. Din punct de vedere istoric, vinul a fost produs încă din secolul al VIII-lea î.Hr. când coloniştii greci au pus bazele primelor oraşe-port de pe malul Mării Negre. Aceste podgorii au fost folosite secole mai târziu de către Imperiul Roman în timpul ocupării regiunii. Mai târziu, zona a intrat sub stăpânire otomană din secolul al XIV-lea până în 1877. În ciuda influenței culturii musulmane, viticultura în Dobrogea a reușit să supraviețuiască. Din păcate, tulburările politice care au urmat și sosirea filoxerei în zonă au dus la declinul podgoriilor din regiune. Declanșarea celor două războaie mondiale a dus la distrugerea și abandonarea multor crame și podgorii.
Sub regimul comunist din 1944 până în 1989, producția de vin în Dobrogea a fost puternic industrializată pentru a maximiza producția. Multe soiuri indigene au fost decimate în favoarea soiurilor și hibrizilor cu randament mai mare pentru o producție mai consistentă și recolte mai mari.
În secolul XX, Dobrogea a devenit una dintre cele mai prolifice regiuni viticole din România, recunoscută pentru diversitatea şi calitatea vinurilor sale. Din fericire, tradiția îndelungată de vinificație a României și a Dobrogei a fost revitalizată după revenirea la democrație în 1989.“, dezvăluie organizatorii.
În videoclipul de prezentare a concursului din Dobrogea sunt prezentate principale atracții turistice din România, Sibiul fiind ilustrat cu câteva cadre surprinse din dronă.