Vernisată cu aproape o lună în urmă, la Galeria Uniunii Artiștilor Plastici din Sibiu (joi, 11 iulie 2024), expoziția de fotografie artistică din cadrul Salonului foto a reunit un număr mare de vizitatori. Aflată anul acesta la cea de-a doua ediție, expoziția a adus câteva noutăți fată de ediția de anul trecut. Despre eveniment și despre aceste noutăți mi-a vorbit într-un scurt interviu, prof. dr. Florin Viorel, Președintele Filialei UAP Sibiu:
Foto: Ion Talpoș
Florin Viorel: Anul trecut am luat inițiativa aceasta, de organizare a unui Salon de fotografie artistică. Cunoscând o serie de fotografi în Sibiu, aceștia mi-au spus că ei nu au expus niciodată la Galeria de Artă, deși sunt artiști vizuali pentru că este înființată o secție foto-video, în cadrul Universităților de Artă! Dar, din păcate, cel puțin în Sibiu, nu a fost deschisă niciodată o expoziție dedicată fotografilor și lucrărilor lor. Și atunci, anul trecut am luat această inițiativă, să organizăm aici primul Salon foto. Iar pentru că ne-am propus să nu ne oprim doar la evenimentul de anul trecut, anul acesta ne-am ținut de cuvânt și am organizat a doua ediție a Salonului de fotografie.
Ion Talpoș: Fotografiile expuse acum în cadrul Salonului foto au o anume tematică?
F.V.: Anul acesta, față de prima ediție a evenimentului, Salonul vine cu o altfel de fotografie decât anul trecut. O fotografie mai incitantă, mai artistică, fără o temă textuală. Anul trecut au fost cerute fotografii cu anumite tematici, fără instantanee, fără peisaje, de exemplu… Să fie niște fotografii de artă! Anul acesta am mers puțin mai departe și le-am cerut expozanților să facă experiment. Le-am cerut să vadă fotografia, atât tehnic, cât și imagistic. Sau ambele! Alegerea a rămas la latitudinea fiecăruia. Nu a fost o temă textuală.
Foto: Ion Talpoș
I.T. : Artiștii participanți anul acesta la eveniment, sunt tot cei de anul trecut? Sunt aceiași?
F.V.: Ca și noutate, pe lângă artiștii care au expus anul trecut, anul acesta avem și nume noi… Asta ne bucură și ne-am propus ca Salonul acesta să devină unul de tradiție aici, în cadrul Galeriei UAP. O să mergem pe o direcție pur artistică, în care imaginea să poată să concureze cu orice altă formă de artă.
I.T. : Multe dintre imaginile expuse sunt alb-negru. Sunt imagini noi, sau vechi?
Foto: Ion Talpoș
F.V.: Sunt imagini contemporane. Fiecare artist fotograf și-a ales tematica. Cum spuneam, singura cerință a fost ca imaginile să fie imagini artistice. Să nu fie fotoreportaj, să nu fie peisaj, să nu fie instantanee… Aportul fotografului să fie tot mai vizibil în lucrările expuse. Să nu fie o fotografie banală, simplă. Artistul trebuie să-și lase amprenta, prin compunerea imaginii, să nu vină cu un instantaneu! Imaginea care se expune, în cadrul Salonului, trebuie construită de către fotograf, indiferent de subiectul ales. Că este vorba despre viața artistului, că sunt portrete prelucrate, cum sunt cele ale lui Radu Poșa…. Lucrarea mea, de exemplu, este dusă un pic mai departe. Eu sunt pictor, dar când lucrez la asamblaj, folosesc fotografia. În cazul lucrării mele, fotografia este un fundal pe care m-am jucat mult cu gravura, cu metalul…
I.T. : Ce alte noutăți aduce Salonul foto anul acesta?
Foto: Ion Talpoș
F.V.: Ca noutate, anul acesta avem, în cazul Ginei Ștef, de exemplu, două imagini falsate, fantomatice. Toate lucrările de anul acesta sunt lucrări nu neapărat mai bune decât cele de anul trecut, sunt doar diferite. Abordarea de anul acesta este diferită față de abordarea de anul trecut.
I.T. : Ne puteți prezenta expozanții ediției de anul acesta?
F.V.: Anul acesta s-au schimbat puțin numele expozanților. Sunt și nume de anul trecut, sunt și nume noi. La anul vor fi, cu siguranță, mai multe nume noi. O să le citesc numele expozanților, spunând și câteva cuvinte despre o parte dintre ei: Adrian Luca (Adrian o să aibă în Sibiu încă o expoziție, anul acesta!), Alexandru- Ilie Munteanu, Alexandru Moga, Alexandru Pașca (student la București, mi-a fost și mie elev!), Alexandru Rădulescu (din păcate, nu este prezent aici! Este profesor la Cluj, unde predă foto-video. Cu el o să avem o colaborare începând cu anul viitor. Va fi unul dintre membrii juriului), Carol Hruby, Cristina Rădulescu (soția lui Alexandru Rădulescu, și ea profesor la Cluj), Dan Tarcea, Florin Viorel (subsemnatul!), Gina Ștef (a participat și anul trecut, participă și anul acesta), Gino Ungureanu, Maria Gabriela Oancea, Mirela Severin, Oscar Iustin (avem promisiunea că se va muta în Sibiu. Este bănățean, o să lase „fruncea” și o să vină aici, în „buricul” țării, la Sibiu), Radu Poșa (aflat la a doua participare), Rareș Helici (pe Rareș nu trebuie să vi-l mai prezint! El își face marketing singur și știe să o facă bine! Este un personaj cunoscut, un fotograf cunoscut al Sibiului).
Foto: Ion Talpoș
I.T. : Sunt mulți artiști expozanți. O să se prezinte și dumnealor?
F.V.: Cred că ar fi mai bine să-i descoperiți singuri. Urmărindu-le lucrările expuse, urmărindu-le aparițiile în cadrul altor evenimente similare, din Sibiu și din țară…
I.T. : Vă mulțumesc frumos pentru timpul acordat!
F.V.: Și eu vă mulțumesc! Vă invit acum și-i invit și pe ceilalți participanți la Salon, să vă bucurați de frumos!
Foto: Ion Talpoș
Autor: Ion Talpoș