Despre „Incredibile iubiri”, cartea profesorului sibian Silviu Guga

„Există un monopol al iubirii pentru cei tineri, unde iubirea locuiește, mai ales, în trup. Încet, încet, cu cât te maturizezi, cu cât îmbătrânești, iubirea apare într-o dimensiune spirituală aproape greu de atins! Silviu Guga, având curajul să scrie despre dragoste la vârsta aceasta,  înseamnă că a înțeles abisul iubirii!”

Foto: Ion Talpoș

L-am citat mai sus pe Constantin Stancu (poet, romancier, critic literar, publicist. Licențiat al Facultății de Drept din Cluj Napoca, 1988. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara, din anul 2009), preluându-i o frază din discursul rostit la lansarea de carte a profesorului sibian Silviu Guga, eveniment care a avut loc recent la Călan, în județul Hunedoara.

Mi-a plăcut discursul domnului Constantin Stancu! Un discurs echilibrat, la obiect și, mai ales, un discurs liber! Pentru că „vorbele zboară, scrisul rămâne”, cum spune un proverb latin, am ales să redau acel discurs în semn de prețuire pentru profesorul Silviu Guga, pentru scriitorul Constantin Stancu și pentru toți ceilalți prieteni și apropiați ai autorului cărții, prezenți la lansare.

„Vin din Țara Hațegului și trebuie să recunosc că sunt legat mai multe decât credeți de zona aceasta monoindustrială. Viața culturală este un mediu foarte interesant al unui oraș. Deși cărțile sunt pe cale de dispariție, în format pe hârtie, rămân cărțile pe care Dumnezeu le-a scris în fiecare dintre noi! Sunt legat de domnul Silviu Guga prin câteva persoane: Ionel Amăriuței, cu care am avut extraordinare zile poetice în Țara Hațegului și audiții muzicale extraordinare, atunci când am auzit prima dată vorbindu-se de domnul Silviu Guga; domnul Ioan Barb, cu care am colaborat multă vreme și în plan profesional, și în plan artistic și aș vrea să vă spun că revista de literatură și artă „Algoritm literar” care apare trimestrial la Călan, are o dimensiune extraordinară, nu numai pentru orașul Călan, nu numai pentru județul Hunedoara ci și pentru întreaga țară! Pentru că sunt oameni de primă mărime care publică în revista „Algoritm literar” și sunt convins că „vinovat” de acest lucru este și domnul Silviu Guga.  Fără să existe pasiune, nu ar putea să  existe această revistă! Romanul pe care îl lansează astăzi domnul Silviu Guga este un roman bazat pe tema iubirii. Există un monopol al iubirii, pentru cei tineri, unde iubirea locuiește, mai ales, în trup. Încet, încet, cu cât îmbătrânești, cu cât te maturizezi, iubirea apare într-o dimensiune spirituală aproape greu de atins! Silviu Guga, având curajul să scrie despre dragoste la vârsta aceasta, înseamnă că a înțeles abisul iubirii, ceea ce este un lucru extraordinar! Emil Cioran (care este tot din Sibiu!) a făcut o pasiune peste vârsta de șaptezeci de ani, pentru o femeie, o studentă de 35 de ani de-a sa, din Germania, Friedgard Toma, care ulterior mărturisește ce pasiune mare a făcut acest sciitor, filozof, personalitate a culturii române, pentru ea.  Am avut ocazia extraordinară să cunosc această poveste prin scriitoarea argentiniană de origine română,  Alina Diaconu, care mi-a înmânat cartea sa despre Emil Cioran (este vorba despre volumul „Dragă Cioran: cronica unei prietenii”-n.a.). Ceea ce mi s-a părut extraordinar a fost că, dintr-o dată, lucrurile au început să se lege: Hațeg, Călan, Argentina, Sibiu…  Despre iubire la o vârstă înaintată scrie, de exemplu, și prozatorul Cornel Nistea în romanul său „Vedenia”, dovadă că iubirea are o dimensiune greu de atins și frumusețea și profunzimea acestui sentiment trebuie să ne pătrundă pe fiecare dintre noi! În județul Hunedoara, o carte despre iubire a scris și scriitorul Ladislau Daradici, intitulată „Povești de dragoste muritoare”. Iată că, încet, încet, acest sentiment capătă o dimensiune aproape eternă. Este bine să ne prețuim scriitorii și să nu uităm că orașul Călan a radiat, din punct de vedere literar, spre Hunedoara, spre Țara Hațegului, spre Deva și așa mai departe.

Am să închei cu o imagine tristă, care nu-mi iese din minte: când a fost lichidat Combinatul Siderurgic ”Victoria” Călan, cărțile bibliotecii combinatului erau împrăștiate pe jos, prin noroi. Călcau pe ele muncitorii, oamenii care treceau pe acolo… Este  imaginea care mi-a rămas întipărită în minte, una foarte dureroasă! Oamenii aceia nu călcau pe hârtie, călcau pe suflete! Pentru că o carte înmagazinează în ea suflete de oameni, de femei și bărbați. Și asta înseamnă dragoste! Să ne bucurăm că mai există iubire!”

Ar mai trebui precizat că evenimentul cultural de la Călan s-a desfășurat vineri, 16 august 2024, la Restaurantul „Royal” din Călan sub patronajul Consiliului Local și al Primăriei Orașului Călan (Primar Adrian Filip Iovănesc) fiind inclus în cadrul Programului „Zilele Orașului Călan 2024”, ediția a XVIII-a. Sponsorul evenimentului a fost S.C. Prioritar Impex SRL, reprezentată de domnul Dinu Pușcaș. Volumul „Incredibile iubiri” al profesorului Silviu Guga a apărut anul acesta la Editura Limes, prin grija editorului Mircea Petean, în cadrul colecției „Romanul românesc al secolului XXI”.

Foto: Ion Talpoș

Autor: Ion Talpoș

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*