Deşeurile, o prioritate bugetară

 

 

n luna iulie, amplasamentul viitoarei staţii de sortare şi compostare de la Şura Mică a fost predat constructorului. Staţia va deservi municipiul Sibiu şi toată zona de sud a judeţului nostru

n luna iulie, amplasamentul viitoarei staţii de sortare şi compostare de la Şura Mică a fost predat constructorului. Staţia va deservi municipiul Sibiu şi toată zona de sud a judeţului nostru

În ceea ce priveşte implicaţiile financiare, ministrul susţine că sectorul managementului deşeurilor este unul prioritar în următoarea perioadă de programare bugetară, odată cu publicarea propunerilor de regulamente pentru fondurile europene nerambursabile pentru perioada 2014 – 2020. „Până în prezent au fost aprobate 20 de proiecte, pentru judeţele Giurgiu, Bistriţa-Năsăud, Vrancea, Arad, Sibiu, Mureş, Covasna, Neamţ, Botoşani, Sălaj, Suceava, Bacău, Vaslui, Călăraşi, Olt, Argeş, Cluj, Timiş, Caraş-Severin şi Alba, cu o valoare totală de 878.229.472 euro.

Trebuie respectate ţintele impuse de legislaţia europeană, însă trebuie aleasă o abordare regională, care să prevadă investiţii pentru colectarea intensivă a deşeurilor biodegradabile, facilităţi de reciclare, sortare, tratare mecano-biologică şi depozitare, incineratoare regionale”, a precizat Rovana Plumb, citată de Agerpres.

 

 

În ciuda crizei

 

Ministrul Mediului şi Pădurilor a participat, marţi, la masa rotundă „Deşeuri: cele 18 criterii ale Comisiei Europene şi drumul României spre performanţă”. Evenimentul, organizat de Green Report împreună cu Ministerul Mediului si Pădurilor, a adus faţă în faţă reprezentanţi ai autorităţilor de mediu şi ai principalilor jucători de pe piaţa de deşeuri municipale. „Am organizat acest seminar pentru a prezenta intenţiile noastre vis-a-vis de necesitatea unei pieţe agregate a deşeurilor în condiţii de criză financiară prelungită, dar şi pentru a discuta despre soluţii pentru evitarea riscurilor actuale de infringement”, a spus ministrul, în alocuţiunea de deschidere.

 

Top 10 negativ

 

Referindu-se la ultimul raport al Comisiei Europene privind performanţa statelor membre în managementul deşeurilor municipale, ministrul Mediului şi Pădurilor a amintit că acesta clasifică cele 27 de state membre în funcţie de 18 criterii, fiecare ţară primind steguleţe verzi, portocalii sau roşii. Domeniile vizate de această evaluare sunt volumul total de deşeuri reciclate, costul eliminării deşeurilor, precum şi încălcări ale legislaţiei europene. „În acest raport, România s-a situat în cele 10 state membre cu cele mai mari lacune în privinţa punerii în aplicare a legislaţiei în domeniu. Dar nu clasamentele, nu steguleţele sunt problema cea mai mare, managementul deşeurilor este un factor de civilizaţie şi sănătate. Când vine vorba de deşeuri avem nu numai o problemă de bani, ci şi una de atitudine: trebuie să începem să privim deşeurile ca pe o oportunitate pentru dezvoltare economică. Gestionarea si reciclarea deşeurilor la standarde europene înseamnă potenţial de creare a locurilor de muncă «verzi» şi de dezvoltare a economiei viitorului, cu beneficii pe termen lung pentru comunităţi”, a subliniat Plumb. Raportul Comisiei Europene pentru România va fi prezentat în cadrul unui workshop organizat în octombrie la Bucureşti de către DG Regio şi DG Mediu, în care va fi prezentat atât documentul, cât şi planul de acţiune.

 

Efort colectiv

 

Participanţii la masa rotundă „Deşeuri: cele 18 criterii ale Comisiei Europene şi drumul României spre performanţă”, au discutat aspecte legate de strategia naţionala a deşeurilor 2014-2020, noua directivă de reciclare a DEEE-urilor şi soluţiile necesare pentru evitarea riscurilor actuale de infringement şi au dezbătut criteriile de performanţă ale UE în managementul deşeurilor municipale 2012, provocările, oportunităţile şi răspunsurile operatorilor din domeniu, cu privire la cele 18 criterii de performanţă ale UE. La eveniment au fost participat reprezentanţi ai autorităţilor de protecţia mediului (Ministerul Mediului şi Pădurilor, AM POS Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu) şi ai companiilor care desfăşoară activităţi în domeniul deşeurilor (asociaţii colective, reciclatori şi operatori, salubrişti, colectori: Eco-Rom Ambalaje, Environ, Recolamp, Asociaţia Română de Salubritate etc.).

 

Rovana PLUMB | ministrul Mediului

 

„De ani buni suntem unul din ultimele locuri în UE la acest capitol, dar, din păcate, guvernarea trecută a ales să neglijeze acest subiect, aşa cum a făcut-o de altfel şi cu fondurile europene sau cu infrastructura de apă şi canal. Actuala guvernare face eforturi majore pentru a repara toate acele greşeli şi pentru a recupera în ritm susţinut toate aceste decalaje, inclusiv în privinţa deşeurilor.”

 

93,8

milioane de lei valorează proiectul integrat de management al deşeurilor în judeţul Sibiu

 

 

Proiectul Sibiului, având ca termen de finalizare 24 august 2013, are în vedere:

  • achiziţia echipamentelor de pre-colectare a deşeurilor (2.990 containere de 1,1 mc şi 62.000 pubele de 240 l pentru colectarea separată a deşeurilor reciclabile, 1.165 containere de 1,1 mc şi 31.500 pubele de 120 l pentru colectarea separată a deşeurilor biodegradabile menajere, 25.500 unităţi de compostare individuală)
  • închiderea depozitelor neconforme (Remetea, Avrig, Agnita, Cisnădie, Tălmaciu)
  • servicii de tratare prin facilităţi de sortare şi compostare (staţie de sortare la Şura Mică, cu o capacitate de 20.000 t/an pentru sortarea deşeurilor reciclabile colectate separat; staţie de compostare la Şura Mică cu o capacitate de 15.000 t/an pentru compostarea deşeurilor biodegradabile colectate separat; staţie de compostare la Târnava cu o capacitate de 7.000 t/an pentru compostarea deşeurilor biodegradabile colectate separat)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura