Inițiativele legislative ale UDMR vizează dezvoltarea reală a localităților și soluționarea unor probleme cu care se confruntă nu doar sibienii, ci toți cetățenii României, în opinia deputatului Zacharie Benedek.
Benedek a explicat, zilele trecute, într-un interviu acordat televiziunii publice, o serie de aspecte specifice cu care se confruntă în activitatea parlamentară din circumscripția sa.
„Oamenii sunt frământați de siguranța de trai”
„Sunt născut în județul Sibiu, dar reprezint în primul rând județul Covasna în această legislatură deoarece în statutul UDMR din 2014 există un articol prin care, în cazul județelor unde suntem puțini maghiari – în special dacă ne gândim la județele din sudul Transilvaniei – acești maghiari au primit un loc eligibil pe lista UDMR. În 2016 am intrat de pe județul Harghita, unde primisem un loc eligibil, și în 2020 din Covasna. Eu reprezint județele Bistrița, Alba, Sibiu și, bineînțeles, Covasna. Eu nu țin foarte des audiențe, ci prefer să mă duc direct în localități, iar dacă vorbim de județul Covasna, cea mai mare problemă este problema ursului. Acolo nu există comună unde să nu intre în fiecare noapte ursul să distrugă gospodării. Problema aceasta este cea mai stringentă. În ultima perioadă, bineînțeles, au apărut și facturile mari la gaze și energie electrică. În plus de asta, există această nesiguranță. Avem criză sanitară, economică, politică și aș spune și socială. Acestea sunt problemele cu care oamenii se confruntă și pun întrebări: când va fi stabilitate în țară? Diferențe există în funcție de mediul din care vin oamenii aceștia, nu pe județe. Dacă vin din municipii, din localități mari, cerințele sunt unele, dacă vin din zona rurală sunt alte cerințe. De exemplu, cetățenii din Aiud nu m-au întrebat de urs, pentru că acolo n-au avut această problemă. Dar, în general, oamenii sunt frământați de aceleași lucruri: de sănătate, de siguranța zilei de mâine, de siguranța locului de muncă, de siguranța de trai și de a vedea ce se întâmplă peste un an, doi, trei”, a subliniat parlamentarul sibian.
„Foarte mulți oameni pot să-și găsească locuri de muncă în turism”
În privința necesarului investițional din această zonă a țării, Benedek a repus în discuție subiectul marilor proiecte din domeniul turismului care deocamdată stagnează. „În județul Covasna s-au deschis câteva parcuri industriale, trei la număr, unde au început să vină alte firme, cu același specific cu cele care s-au închis sau cu alt specific, cert este că există o perpetuare din punctul acesta de vedere. La ora actuală, la noi în țară este o lipsă totală a forței de muncă, în special a forței de muncă calificată, și o dezvoltare pe care o văd eu și de care ar trebui să ne apucăm ar fi dezvoltarea pe partea turistică, pentru că acolo foarte mulți oameni pot să-și găsească locuri de muncă, este și o activitate benefică și sănătoasă. Mai mult decât atât, ar aduce o grămadă de turiști. Dacă ne gândim doar cât costă să schiem o săptămână la Poiana Brașov, mai repede ne ducem în Austria, pentru că este mai ieftin. Și atunci ar trebui, din punct de vedere strategic pentru turism, să mai găsim zone din acestea schiabile”, a mai punctat acesta.
Exemplul Ungariei
Întrebat care sunt inițiativele legislative cele mai importante ale UDMR, Benedek a indicat contribuția la îmbunătățirea cadrului legislativ prin care se alocă fonduri guvernamentale pentru marile proiecte locale.
„Aș putea să dau exemplul modificării legii PNDL-ului, unde noi, grupul UDMR, am fost cei care am introdus posibilitatea de dezvoltare a rețelelor de gaz și a celor electrice, fiindcă până atunci, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, nu se puteau construi decât drumuri, canalizări și rețele de apă. Noi am introdus gazul și dezvoltarea rețelelor electrice, fiindcă fiecare localitate se dezvoltă. Până când vine distribuitorul, ca să dezvolte rețelele respective, ele stau ani de zile, cartiere întregi, fără curent sau cu curent pe organizare de șantier. Nu mai vorbim de gaz, unde de 10-15 ani nu s-au mai făcut rețele, deși există distribuitori și în prețul pe care-l plătește cetățeanul este prevăzută și dezvoltarea acelor rețele. La ora actuală, undeva la 34 la sută dintre gospodăriile din România sunt legate la gaz. Deci mai avem o posibilitate de dezvoltare enormă. Nu-mi place să aduc exemplul Ungariei, dar, dacă-mi permiteți, ei n-au gaz, nu sunt producători de gaze naturale, dar 92 la sută dintre gospodării sunt racordate la gaz”, a conchis Zacharie Benedek.