Deputaţii Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională a României (CCR), cu privire la modificările aduse Legii Cadastrului (CP)

Deputaţii Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională a României (CCR), cu privire la modificările aduse Legii Cadastrului, apreciind că este încălcat principiul bicameralismului, dar și faptul că prin modificările respective sunt puse în pericol proprietăţile românilor.

Curtea Constituțională a admis a priori, cu unanimitate de voturi, în cadrul controlului de constituționalitate desfășurat în data de 31 ianuarie a.c., obiecția de neconstituționalitate formulată de către parlamentarii Forța Dreptei și cei aparținând grupului parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România din Camera Deputaților. Forul constituțional a constatat că Legea privind completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr.7/1996 este neconstituțională, în ansamblul său.

CCR a constatat că, între forma legii propusă de inițiatori, dezbătută și respinsă de Senat, și forma adoptată de Camera Deputaților, există o serie de diferențe semnificative de conținut juridic. Senatul, ca primă cameră sesizată, nu a avut posibilitatea să dezbată și să se exprime prin vot cu privire la domeniul de reglementare al amendamentelor adoptate de Camera Deputaților, fiind prin urmare exclus din procesul legislativ. În aceste condiții, Curtea a apreciat că legea criticată nu respectă principiul bicameralismului, fiind adoptată cu încălcarea prevederilor art.61 alin.(2) și art.75 din Constituție.

„Existau prevederi care încălcau dreptul la proprietate privată. De exemplu, procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în cartea funciară a posesiei şi mai apoi a proprietăţii, ar fi putea fi semnat de oricine foloseşte terenul, chiar chiriaş fiind, în contra intereselor proprietarului. Am sesizat și că, printr-o modificare adusă Legii Cadastrului, au fost introduse ca subiecţi care pot încheia procesul-verbal de vecinătate, persoane care nu au nici reprezentarea situaţiei de fapt (din teren), nici pe aceea a situaţiei de drept-istoricul proprietăţii, al hotarelor, conducând la înregistrări în cartea funciară mai mari cu mai mult de 15%”, a declarat deputatul Constantin Șovăială, președintele filialei județene a Forța Dreptei Sibiu.

În esență, Curtea a reținut că, între forma legii propusă de inițiatori, dezbătută și respinsă de Senat, și forma adoptată de Camera Deputaților, există o serie de diferenţe semnificative de conținut juridic, de natură să conducă la o viziune substanțial diferită a Camerei decizionale, în privința obiectului de reglementare inițial al legii. Senatul, ca primă cameră sesizată, nu a avut posibilitatea să dezbată și să se exprime prin vot cu privire la domeniul de reglementare al amendamentelor adoptate de Camera Deputaților, fiind prin urmare exclus din procesul legislativ.

Deciziile sunt definitive și general obligatorii. Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*